Gezond aan tafel logo

Met welke voeding blijf je langer jong en gezond?

20 september 2018

Geschreven door Anne Marie Reuzenaar

Wil je weten wat je moet eten om lang jong en gezond te blijven? Lees hier welke diëten je gaan helpen (en wat al die voedingspatronen gemeen hebben).

‘Koolhydraten zijn het kwaad’

Eet jij nog brood? Of zit je net als je collega’s tijdens de lunch het zoveelste bakje salade weg te werken? Koolhydraten zijn het kwaad van deze tijd. Afzweren levert ons veel op: we blijven er slank bij, keren er diabetes type 2 mee om en hopen er gezond oud mee te worden.

Oerdieet

De echte fanatiekelingen gaan nog een stapje verder en volgen het oerdieet. Geen granen en peulvruchten meer maar hele akkers groenten, een kudde aan vlees en een bassin vol vissen op het bord. Taartjes en toetjes behoren tot het verleden. Alles om de tand des tijds te slim af te zijn. En wat blijkt: het bloed van mensen die volgens het oerdieet eten laat betere cholesterol-, triglyceriden- en vitamine D-waarden zien dan van mensen die er een Westers eetpatroon op nahouden. Volgens Frits Muskiet, emeritus hoogleraar klinische chemie en voorstander van het oerdieet, ben je wat je eet en hoe je leeft en kun je dat in je bloed terugzien. Maar de vraag is: wat zorgt nu precies voor die betere bloedwaarden? En zijn er misschien andere voedingspatronen die een vergelijkbaar effect hebben? Kortom: zijn er meer wegen die naar Rome leiden?

Langere telomeren door mediterraan voedingspatroon

Ja! Die zijn er. Uit grootschalig onderzoek blijkt dat mensen die er een mediterraan voedingspatroon op nahouden, langere telomeren hebben. Telomeren zijn extra stukjes DNA die schade aan het DNA zelf kunnen beperken. Als de telomeren te kort worden is celdeling niet meer mogelijk en treedt er (sneller) veroudering op. Bovendien staat het mediterraan dieet bekend om het beschermende effect tegen hart- en vaatziekten en tegen fragiliteit. Het bestaat uit overwegend plantaardige producten (groenten, fruit, peulvruchten, volle granen en noten) én uit vis, kip, zuivel en olijfolie. Rood en bewerkt vlees wordt beperkt gegeten.

Nordic dieet

Maar het mediterraan dieet heeft concurrentie gekregen uit Scandinavië. Het Nordic dieet, dat veel ongeraffineerde koolhydraten bevat, blijkt – ondanks een toename van lichaamsvet – tot een langere levensduur en een betere hartgezondheid te leiden. Op het menu van het Nordic dieet staat veel haver, rogge, kool, paddenstoelen, zee- en wildvoedsel.

Kenmerken gezonde voedingspatronen

En zo noem ik nog een paar voorbeelden in mijn nieuwe boek Natuurlijk! Langer gezond. Wat al deze voedingspatronen gemeen hebben?

 • Ze bestaan uit verse onbewerkte en overwegend plantaardige producten.
 • Geen wit brood, witte rijst en witte pasta, laat staan kant-en-klaarproducten uit de fabriek en hele bergen suikerrijke creaties, maar alles volkoren, vers en onbewerkt.
 • Het is voeding die rijk is aan voedingsstoffen, aan vitaminen, mineralen en anti-oxidanten. Allemaal stoffen die ervoor zorgen dat je cellen gezond blijven en dat zorgt ervoor dat hart en vaten, de bloedsuikerspiegel en cholesterolwaarden gezond blijven.

Geweldig, want het risico op welvaartsziekten neemt daardoor flink af en een gezonde pillenvrije oude dag met alle voordelen vandien ligt in het verschiet. Wat wil je nog meer?

Zoek je meer tips om langer gezond te blijven?

Natuurlijk! Langer gezond - Anne Marie Reuzenaar

In het boek vind je duidelijke adviezen, een 10-stappenplan, dag- en weekmenu’s en lekkere recepten. Bestel jouw exemplaar bij onze webshop Boekenwereld.com

 • Lees meer in dit boek

  Natuurlijk! Langer gezond
  Natuurlijk! Langer gezond

  • Lang, gezond en energiek leven
  • Duidelijke adviezen, een 10-stappenplan, dag- en weekmenu’s en vooral heel veel lekkere recepten
  • Tips hoe je voeding in kunt zetten als ondersteuning bij aandoeningen en ongemakken zoals diabetes type 2 en haaruitval
  Je bestelt en rekent af bij: Boekenwereld


  • Boekenwereld.com: onze eigen boekwinkel
  • Veilig winkelen, bestellen en betalen
  • Laagste prijs op de nieuwste boeken
  • Regelmatig gratis e-books

  Thuiswinkel waarborg

  Onze veilige betaalmethoden:

  • Ideal
  • Mastercard
  • VISA
  • Bancontact
  • AfterPay

  Ook gezonder eten?

  Op zoek naar de lekkerste recepten en betrouwbare informatie? Mis onze gratis nieuwsbrief dan niet en meld je nu aan!