Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl

0 / 5. 0

Deze geneeskrachtige kruiden horen thuis in jouw kruidenapotheek

Door Lisette Kreischer

Er zijn diverse kruiden die op allerlei gebieden kunnen bijdragen. Relaxed daarmee om leren gaan en een goede dosis vertrouwen in je eigen lijf hebben, dragen bij aan het creëren van een persoonlijke kruidenapotheek. Zo deed Juliette de Baïracli Levy bijna alles met rozemarijn, wijnruit en citroenkruid. Het gaat om voorkeur en ervaring.

Hieronder volgt een lijstje van kruiden die ik standaard in huis heb en waarvan de geneeskrachtige eigenschappen mij al jaren ondersteunen. Deze kruiden worden tevens uitgebreid geportretteerd in dit boek [The Plant Pharmacy, red.]. Uiteraard is dit maar een tipje van de sluier. Het is namelijk een werkelijke kruidenjungle daarbuiten, zowel als het gaat om de kruiden zelf als om de werking ervan. Herborist James Green heeft daarom samen met vijf andere herboristen in 1980 een lijst samengesteld van dertig favoriete geneeskrachtige kruiden waarvan je erop kunt vertrouwen dat ze alles in zich dragen om huis en gemeenschap van een goede gezondheid te voorzien. Zeven van de kruiden die in dit boek worden geportretteerd, staan op die lijst: brandnetel, paardenbloem, vlier, sint-janskruid, rode zonnehoed, goudsbloem en kamille.

Ga op kruidenreis

Neem mijn kruidenapotheek niet klakkeloos over, maar zie het als een ingang. Bij mij werken kruiden al sinds mijn twintigste, toen ik de allopathische medicijnen aan de wilgen hing en overging op een rotsvast vertrouwen in de natuur. En tegelijk is ook dat een proces geweest van zoeken en ervaren, vriendschappen sluiten en teleurstellingen accepteren. De kruidenreis begint namelijk met experimenteren en voor alles openstaan. Dus ga op avontuur, neem je rugzak met kennis mee en laat langzaam maar zeker alles wat je hebt meegenomen, wat je hebt geleerd achter en begin te leren om niet te weten, begin te leren om te ervaren.

Lisette’s persoonlijke kruidenapotheek

Onderstaande [selectie van, red.] kruiden heb ik bijna altijd in mijn kruidenapotheek, ofwel in de vorm van een tinctuur, ofwel in de vorm van een olie, gedroogd kruid of brouwsel. Om ze zo goed mogelijk toe kunnen te passen, heb ik standaard azijn, katoenen pleisters, verband, biologische katoenen lappen en doeken (voor het maken van kompressen) en biologische wattenschijfjes en -staafjes in huis.

  • Brandnetel – algeheel opbouwend en ontzurend
    Een keer in het jaar doe ik een kuurtje met Urtica-tinctuur. Verder drink ik graag brandnetelthee (lekker met gember en citroen), houd ik erg van brandnetelsoep, ben ik dol op de lentepasta met brandnetel en maak ik soms een brandnetelbrouwsel voor mijn hondenvriend Pooh verrijkt met wat melasse ter algehele ondersteuning.
  • Den – slijmoplossend en bij griep
    Hoewel ik de den niet los kan zien van winterse en kerstachtige taferelen, vind ik de dennensiroop uit dit boek heel fijn ter ondersteuning van mijn weerstand in de lente, wanneer de jonge uitlopers schitteren in de zon. Verder doe ik tijdens herfst en winter graag wat etherische olie van de den in een geurbrandertje. Zonder kerstboom hebben we dan toch een kerstgeur in huis, die tevens luchtzuiverend werkt.
  • Engelwortel – kalmerend op de spijsvertering en het zenuwstelsel
    Een van mijn absolute favorieten. Met een aanleg in de familie voor een nerveuze maag is dit mijn remedie nummer één en daarom heb ik altijd een flesje Angelica-tinctuur op voorraad. Als ik een spannende dag heb, gaat die ook mee in de tas. De thee (recept in het boek) is tevens een weldaad voor mijn spijsvertering en ik nip ook af en toe wat van die prachtige groene likeur chartreuse (verrijkt met onder andere engelwortel).
  • Goudsbloem – wondhelend en geeft levensenergie
    Calendula-tinctuur heb ik standaard in huis. Ik neem er af en toe druppeltjes van als ik wat laag in mijn energie zit. Verder ben ik gek op goudsbloemolie (zie het boek voor recept), waar ik elke ochtend mijn toet mee insmeer. Ook bij wondjes en een onrustige huid zijn Calendula-zalf en -tinctuur mijn eerste keus.
  • Kamille – rustgevend, ontkrampend en desinfecterend
    Kamille gebruik ik al van kinds af aan. Bij ons thuis werden aften altijd aangetipt met kamillethee. Inmiddels heb ik steevast kamilleolie in huis en ik drink graag kamillethee. Die vind ik niet alleen heerlijk smaken, de kalmerende en ontspannende werking zijn als een medicijn na een dag schrijven of hard werken. The Sleep Elixer uit het boek drink ik ook alweer een aantal jaar met veel plezier. De bloemhoofdjes gebruik ik vaak ter decoratie van gebak, taart en cake; ook kun je daarmee, net als het blad, een salade verrijken.
  • Madelief – verzachtend voor de huid en weerstandsverhogend
    Ik kijk altijd weer uit naar het voorjaar, wanneer de tijd rijp is om madeliefsiroop (zie het boek voor recept) te maken. Die gebruik ik in de thee voor een extra kick, maar ik vind hem ook gewoon lekker. De blaadjes verwerk ik graag in een salade, evenals de bloemetjes, maar die laatste zijn vooral erg leuk om gebakjes, taart en cake mee te versieren. Maak van de knopjes ook eens kappertjes (zie recept in het boek). Ze zijn heerlijk!
  • Paardenbloem – ontgiftend voor de lever en stimulerend voor de spijsvertering
    Aan het begin van het voorjaar doe ik altijd een kuurtje van drie weken met een Taraxacum-tinctuur om het reinigingsproces te stimuleren. Verder ben ik gek op de paardenbloemelixer en houd ik erg van paardenbloemblad door de salade. Ook de kappertjes gemaakt van de bloemknopjes zijn heerlijk (zie het boek)!
  • Rode zonnehoed – weerstandsverhogend en wondhelend
    Tinctuur van Echinacea is mijn absolute go-to bij een verminderde weerstand en ter ondersteuning bij griep. Werkt elke keer weer! De Electric Echinacea Weerstandsshrub uit The Plant Pharmacy, van mijn goede vriendin Maartje Borst, kan ik niet weerstaan, zo lekker is die. Echt een aanrader!
  • Roos (en rozenbottel) – immuunversterkend en bloedzuiverend
    Terwijl ik dit schrijf staat de fles rozenazijn uit dit boek naast me en liggen de bottels te drogen. Die geur, die kleur! Wat een pracht en wat een geneeskracht. Rozen verwerk ik in mijn huidverzorging en in mijn gerechten (bijvoorbeeld deze boekweitpap met rozenbottel en walnoten) en brouwsels. Van de bottels maak ik in het najaar vaak een lekkere jam met appel als bindmiddel (heerlijk met wat extra rozenwater!).

In het boek The Plant Pharmacy laat Lisette Kreischer, een van de grondleggers van de vegan-beweging in Nederland, zien hoe je het hele jaar door kunt profiteren van de bijzondere en geneeskrachtige werking van planten en kruiden. Ze neemt je mee op reis door de seizoenen en zet je heerlijke, plant based gerechten voor. The Plant Pharmacy zit boordevol informatie over de benefits van planten en bevat meer dan 40 vegan recepten. 



The Plant Pharmacy

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

  • Profiteer het hele jaar van de bijzondere en geneeskrachtige werking van planten en kruiden
  • Boordevol informatie over de benefits van planten
  • Meer dan 40 vegan recepten
Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔


The Plant Pharmacy

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

  • Profiteer het hele jaar van de bijzondere en geneeskrachtige werking van planten en kruiden
  • Boordevol informatie over de benefits van planten
  • Meer dan 40 vegan recepten
Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔