Gezond aan tafel logo

Koken met zeewier en zilte groenten: 6 basistechnieken

12 juni 2018

Koken met zeegroenten is relatief nieuw. Om je een beetje op weg te helpen delen we hier, uit het boek Koken met zeewier en zilte groente van Toine Wilke, zes basistechnieken voor een frisse, zilte start.

1. Gedroogd zeewier wellen

Gedroogd zeewier ziet er niet altijd even mooi uit, maar niet getreurd, met een beetje heet water tover je het algauw om. Doe het zeewier in een kom, giet er kokend water over en wacht 10 minuten, het wier wordt maar liefst tien keer zo groot. Bovendien krijgt het zijn prachtige originele kleur terug. Eigenlijk heb je nu gewoon vers zeewier.

2. Vers zeewier bakken

Bij het bakken van vers zeewier gebeurt het tegenovergestelde van wat bij het wellen gebeurt. De kleur verdwijnt (deels) en het wier slinkt tot 10-30 procent van zijn originele gewicht. Dat komt doordat het water verdwijnt. Je krijgt hierdoor een puurdere zeewiersmaak.

3. Gedroogd zeewier bakken

Hou je van smaaksensaties? Bak dan gedroogd zeewier. Er komt dan namelijk veel extra umami (hartigheid) vrij. Bovendien krijgt het wier wat meer ‘crunch’. Erg leuk om bijvoorbeeld over de nasi goreng te strooien.

4. Vers en gedroogd zeewier als bouillon

Een bouillon trekken van vers (en gedroogd) zeewier is erg aan te raden bij gerechten die een umami of fishy smaak kunnen gebruiken, zoals paella of risotto. Je kunt het wier er op het laatst uithalen of het gewoon laten zitten. Het heeft dan (bijna) al zijn smaak al afgegeven.

5. Zilte groenten wokken

In veel wokschotels zijn zeekraal, lamsoor en ijskruid een prachtige toevoeging. Ze geven een frisse ondersteuning aan vis en juist een zilte twist aan groenteschotels. Voordat je zeekraal in de wok gooit verwijder je de harde onderkant. Soms zit er dan nog een houterig draadje vast aan de plant, dit mag je ook lostrekken.

6. Zilte groenten pur sang

Zilte groenten doen het uitstekend in salades. Het enige wat je hoeft te doen is ze even wassen. De pure, zilte smaak geeft een heel nieuwe dimensie aan je gerecht. En voor zeekraal geldt hetzelfde als hierboven, even de onderkant checken!

Ook aan de slag met zeewier en zilte groenten?

Toine Wilke - Koken met zeewier en zilte groente

Lees meer basisinformatie over aankoop, bereiding, bewaartips en andere seacrets rond zeewier en zilte groenten in Toines boek, zodat je thuis snel aan de slag kunt! Bestel jouw exemplaar bij onze webshop Boekenwereld.com voor € 17,50

 

 • Lees meer in dit boek

  Koken met zeewier en zilte groente
  Koken met zeewier en zilte groente

  • Ontdek hoe je op een simpele manier je maaltijd kunt opleuken met zeewier en zilte groenten
  • Gezond, duurzaam en heerlijk
  • Met basisinformatie over aankoop, bereiding, bewaartips en andere seacrets, zodat je thuis snel aan de slag kunt
  Je bestelt en rekent af bij: Boekenwereld


  • Boekenwereld.com: onze eigen boekwinkel
  • Veilig winkelen, bestellen en betalen
  • Laagste prijs op de nieuwste boeken
  • Regelmatig gratis e-books

  Thuiswinkel waarborg

  Onze veilige betaalmethoden:

  • Ideal
  • Mastercard
  • VISA
  • Bancontact
  • AfterPay

  Ook gezonder eten?

  Op zoek naar de lekkerste recepten en betrouwbare informatie? Mis onze gratis nieuwsbrief dan niet en meld je nu aan!