Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl

0 / 5. 0

Burn-out? Kalmeer je angstgedachten en vergeef!

Het kan ons allemaal overkomen: te lang, te veel doen. Met andere woorden: te veel van het goede. Niets om je voor te schamen, geen reden om aan je capaciteiten te twijfelen. Simpelweg, te hard gewerkt. Vaak in een onrustige, onveilige en schuldbeladen werkomgeving – ver verwijderd van de menselijke maat – die de eisen op bleef schroeven en verwachtte dat je maar bleef produceren. Dit resulteert in een burn-out

Brein uit balans

Overbelasting stapelt zich op over een langere tijdsperiode met als eindresultaat dat je brein volledig uit balans raakt. Als gevolg van allerlei stresshormonen is je brein totaal overprikkeld, overstuur en oververmoeid.

Je kunt het gevoel krijgen dat je volkomen uitgeschakeld bent en begrijpt vaak niet waarom je zo uitgeput en overgevoelig op allerlei werkprikkels blijft reageren. Ook al wil je snel weer aan de slag, je brein heeft vaak meer tijd nodig om tot rust te komen. Eventuele waarschuwingssignalen zijn een teken dat je te hard vooruit wilt.

Ontspanning, herstel, re-integratie 

Neem eerst alle ruimte die je nodig hebt voor ontspanning, herstel en een geleidelijke re-integratie. Wat heb je nodig om te herstellen? Mag je jezelf een betere werkplek beloven? Als er door externe omstandigheden geen verbeteringen op je huidige werkplek mogelijk zijn, dan kun je, na volledig herstel, ook kiezen voor de nooduitgang en een gezondere werkomgeving zoeken.

Lees ook:
Leven zonder stress: over sociale contacten en eenzaamheid

Probeer je angstgedachten te kalmeren

1. Voorspel de best mogelijke toekomst

Je zult weer volledig gaan functioneren. Je kunt leren beter voor jezelf op te komen! Welke nieuwe kansen komen er nu vrij?

2. Benadruk de goede kanten van deze situatie en jezelf

Dit is de juiste tijd om meer in balans te komen. Leer er voortaan mee te leven dat taken nog niet af zijn, maar toch naar huis te gaan en te ontspannen! Wat heb je goed gedaan? Hoe zijn perfectie-eisen in werkbare wensen te veranderen?

3. Vergroot de oplossingsmogelijkheden

Je sterke kanten en kwaliteiten helpen je – ook bij tegenslag – altijd weer verder. Wat geeft je energie? Waar kun je ongestoord werken? Wat zijn jouw positieve eigenschappen? Welke deeloplossingen zijn er nu al beschikbaar?

Wraakgedachten

Voorafgaand aan overbelasting kan er veel mis zijn gegaan met anderen. Je kunt vol verwijten zitten over allerlei onrecht. Probeer niet verstrikt te raken in je wraakgedachten, ze werken averechts. De kans dat je gelijk krijgt is klein omdat je werkomgeving waarschijnlijk met heel andere dingen bezig is.

Verwerk met een neutrale buitenstaander (een coach of therapeut) wat er gebeurd is en richt je op een betere toekomst. Maak geen vijanden, maar vergeef de ander en jezelf, zodat je veilig, zonder schuld en met een schone lei verder kunt. Moeilijke mensen en hun onvermogen moeten je hoofd weer uit, herhaal vanbinnen: ‘Ik vergeef je, ik wens je het beste en… ik laat je vrij.’

Meer leren over hoe je je gedachten positief kunt beïnvloeden en jezelf gelukkiger, sterker, energieker en meer ontspannen kunt denken? Lees meer in Denk je positief van psychologen Fred Sterk en Sjoerd Swaen.



Denk je positief

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

  • Ontwikkel een meer ontspannen, compassievolle en flexibele denkstijl
  • Ontdek je sterkste kanten en ontwikkel je persoonlijk en professioneel
  • Concreet en toepasbaar: technieken, voorbeelden, lezersvragen, adviezen en praktijkverhalen
Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔


Denk je positief

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

  • Ontwikkel een meer ontspannen, compassievolle en flexibele denkstijl
  • Ontdek je sterkste kanten en ontwikkel je persoonlijk en professioneel
  • Concreet en toepasbaar: technieken, voorbeelden, lezersvragen, adviezen en praktijkverhalen
Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔