Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl

5 / 5. 1

10 tips van Marjolein Dubbers om je beter te voelen

Grijp jij vaak naar zoetigheid omdat je je beter wilt voelen? Er zijn volop gezondere manieren om je voel-je-goed-hormonen een boost te geven. Hier vind je 10 tips van Marjolein Dubbers om je beter te voelen (zonder naar zoetigheid te grijpen). Als je ze regelmatig inzet zul je snel het verschil kunnen merken.

Door Marjolein Dubbers

1. Geef jezelf een tryptofaan-boost

De grondstof van het gelukshormoon serotonine is een aminozuur dat tryptofaan heet. Hoe meer tryptofaan je lichaam krijgt, des te meer serotonine kan het aanmaken. Tryptofaan zit onder andere in chiazaad, sesamzaad, zonnebloempitten, haver, haverzemelen, boekweit, rauw biologisch eiwit, kastanjechampignons, basilicum, spirulina, tempé, parmezaanse kaas en gevogelte. Tryptofaan is ook de grondstof van het slaaphormoon melatonine, dus als je slecht slaapt kunnen deze voedingsmiddelen je ook helpen.

2. Eet gezonde koolhydraten

Vervang het eten van zoetigheid en snelle koolhydraten door gezondere vormen van zoetigheid en koolhydraten, die je dezelfde serotonine-/dopamineboost zullen geven. Kies onbewerkte producten die je bloedglucosespiegel niet al te veel laten pieken. Denk aan bananen, blauwe bessen, glutenvrije pasta, smoothie van amandelmelk, boekweitpannenkoeken, zelfgebakken muffins of cake.

3. Geniet van gezonde chocola

Chocola geeft veel vrouwen een goed gevoel. Dit is niet alleen omdat het zo lekker smaakt, maar ook omdat er veel gezonde voedingsstoffen in zitten waaronder tryptofaan, serotonine, theobromine en magnesium. Kies gezonde chocola. Eet chocola met minimaal zeventig procent cacao of nog beter: maak gezonde rauwe-cacao-traktaties en zorg dat je er altijd een paar in je diepvries hebt liggen.

4. Zorg voor voldoende daglicht

Er is overduidelijk een relatie tussen gebrek aan daglicht en depressieve gevoelens. Dankzij daglicht maakt je huid vitamine D aan. Vitamine D is eigenlijk een hormoon dat heel veel functies regelt in je lichaam. Je kunt het niet voldoende uit je voeding halen dus iedere dag een portie daglicht kan zeker helpen.

5. Zet jezelf in beweging

Heb je behoefte aan een snelle boost voel-je-goed-hormonen? Zet je lichaam dan in beweging. Iedere dag minimaal twintig tot dertig minuten flinke beweging (stevig wandelen of fietsen, trampolinespringen, krachttraining) geeft je lichaam een extra portie endorfine. Ga je daarbij naar buiten dan krijg je gelijk een dosis daglicht. Zoek een vorm van beweging die jij fijn vindt, zodat je het iedere dag met plezier doet.

6. Gun jezelf voldoende rust en slaap

Er zijn weinig dingen die je zo beroven van een goed gevoel als oververmoeid zijn. Voel je je uitgeput, plan dan gerust overdag een powernap in. Twintig minuten slaap kan je hormonen een boost geven. Of liever: plan een lange avond in voor jezelf. Laat iedereen weten dat je er even niet bent. Neem een bad met lavendel en magnesium (Epsomzout), waardoor je ontspant en duik daarna je bed in met een goed boek.

7. Omring je met vriendelijkheid

Uit onderzoek blijkt dat vriendelijk zijn voor iemand je serotonineniveau een boost geeft. Het boeiende is dat uit datzelfde onderzoek bleek dat niet alleen de gever, maar ook de ontvanger deze serotonineboost kreeg. Ben jij degene die alsmaar vriendelijk en zorgzaam is voor anderen, zorg dan dat de rollen eens worden omgedraaid. Zelfs het kijken naar mensen die vriendelijk zijn voor elkaar geeft je voel-je-goed-hormonen een boost. Kortom: omring je met vriendelijkheid en blijf weg van mensen die ruziemaken.

8. Huppel een rondje, ofwel ‘fake it until you make it’

Met ons lichaam hebben we invloed op onze hersenen en emoties. Probeer je maar eens depressief te voelen als je huppelt of glimlacht. Als ons lichaam iets uitstraalt of doet dat gerelateerd is aan opgewekt zijn, denkt ons brein blijkbaar dat we het naar de zin hebben. Huppel daarom regelmatig of bekijk video’s of filmpjes die je laten lachen. Het helpt echt!

9. Knuffelen en spelen helpt altijd

Knuffelen is ook een prima manier om jezelf beter te voelen. Vraag er je dierbaren gewoon om als je voelt dat het je goed zal doen. Of misschien dat een huisdier iets voor je is? Er is veel onderzoek dat aangeeft dat het hebben van een huisdier heel gezond voor ons kan zijn. Vooral ermee knuffelen en spelen geeft een goed gevoel.

10. Dankbaarheid voelen

Als je je down voelt, valt het niet altijd mee om je dankbaar te voelen voor wat je wel hebt. Toch is het een heel goede manier om je weer wat beter te laten voelen. Ga in gedachten terug naar een moment waarop je je echt heel dankbaar voelde. Beleef dit moment in gedachten opnieuw en laat deze emotie weer bij je opkomen. Je lichaam reageert hierop door de hormonen die erbij horen weer aan te maken. Hoeveel tegenslag je ook hebt, er zijn altijd kleine dingen in je leven waar je dankbaar voor kunt zijn.

Voeding heeft een grote invloed op de vrouwelijke hormoonhuishouding. Door je voeding aan te passen verander je je hormonen. Het boek  Het energieke vrouwen voedingskompas geeft daarvoor concrete handvatten. Als je begrijpt hoe hormonen werken krijg je de regie over je energie en gezondheid terug, zowel fysiek als mentaal. 



Het energieke vrouwen voedingskompas

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

  • Over de invloed van voeding op de vrouwelijke hormoonhuishouding
  • Concrete handvatten en recepten om je voeding aan te passen
  • Voel je zo lang mogelijk vitaal en gezond
Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔


Het energieke vrouwen voedingskompas

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

  • Over de invloed van voeding op de vrouwelijke hormoonhuishouding
  • Concrete handvatten en recepten om je voeding aan te passen
  • Voel je zo lang mogelijk vitaal en gezond
Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔