Het artikel is gebaseerd op dit boek

We Need Your Art

Bestel dit boekBestellen
Gezonde geest

Uitstelgedrag: Waarom je jouw passie uitstelt (en waarom dat oké is)

Voordat je dit artikel leest, wil ik je vragen om even het huis op te ruimen, de was te vouwen en je e-mails te beantwoorden. Oh wacht… blijf toch maar zitten. Dit gaat namelijk over uitstelgedrag. En als je een beetje op de meeste mensen lijkt, weet je daar alles van. We hebben allemaal passies, dromen, creatieve ideeën — dingen die we dolgraag willen doen. Of het nu schrijven, fotograferen, koken, dansen of een eigen bedrijf starten is. Maar gek genoeg zijn het juist die dingen die we vaak blijven uitstellen. Hoe kan dat?

De inzichten uit dit artikel komen uit het boek We Need Your Art van Amie McNee.

Uitstelgedrag hoort erbij

We leven in een tijd vol afleiding. Onze telefoons, sociale media, notificaties… ze strijden allemaal om onze aandacht. Maar uitstelgedrag is geen nieuw fenomeen. Creatieve mensen en dromers hebben zich altijd al laten afleiden. Het hoort erbij. Het is niet vreemd, het is menselijk.

En nog belangrijker: uitstelgedrag betekent niet dat je lui bent. Het betekent vaak dat je ergens bang voor bent. Voor falen. Voor niet goed genoeg zijn. Voor succes, zelfs.

Wat is het effect van uitstelgedrag?

De volgende keer dat je je to-do lijst vermijdt en in plaats daarvan een serie begint of je keuken schoonmaakt: stel jezelf de vraag — waar ren ik voor weg?

Misschien voel je je onzeker over je idee. Misschien lijkt het ineens te groot of te ingewikkeld. Misschien voel je de druk om perfect te presteren. Wat het ook is: door stil te staan bij wat er achter je uitstelgedrag zit, ontstaat er ruimte voor mildheid én inzicht.

Je passie negeren schaadt je vertrouwen

Als je jezelf steeds weer belooft om ergens aan te werken en je doet het niet, raakt je vertrouwen in jezelf beschadigd. Je stelt jezelf teleur. En dat gevoel stapelt zich op. Op een gegeven moment ga je twijfelen of je het überhaupt nog wel in je hebt.

Maar weet: dit gebeurt iedereen. En het mooie is: je kunt dat vertrouwen weer opbouwen.

Begin klein. Echt klein.

De oplossing is niet nóg harder je best doen of jezelf op je kop geven. Het is juist om klein te beginnen. Superklein.

  • Schrijf 5 minuten per dag.

  • Maak één foto per ochtendwandeling.

  • Doe een brainstorm van 10 minuten.

  • Schets een idee op een post-it.

Kleine acties, consistent herhaald, brengen je terug in verbinding met je passie. En met jezelf.

Lees ook: Luiheid overwinnen? 8 Japanse technieken voor meer energie en focus

Nieuwsgierigheid is je kompas

Als je weer een beetje vertrouwen hebt opgebouwd, kun je je laten leiden door nieuwsgierigheid. Laat je creativiteit los op vragen als:

  • Wat als ik dit op een totaal andere manier aanpak?

  • Hoe zou ik dit doen als er geen regels bestonden?

  • Wat als het helemaal niet perfect hoeft?

Nieuwsgierigheid maakt ruimte voor speelsheid en spontaniteit. En laat dat nou precies zijn wat je passie voedt.

Wees mild voor jezelf

Misschien wel het belangrijkste: wees niet streng voor jezelf als het (weer) even niet lukt. Zelfkritiek maakt uitstelgedrag erger. Mildheid helpt je om weer op te staan.

We presteren beter als we vriendelijk worden behandeld — óók door onszelf. Dus moedig jezelf aan zoals je een kind of goede vriend zou aanmoedigen. Niet met strakke deadlines, maar met liefdevolle aanmoediging.

Uitstelgedrag hoort bij het proces

Je bent niet lui. Je bent niet slap. Je bent mens. En uitstelgedrag hoort bij het proces van iets maken, iets volgen, iets najagen waar je hart sneller van gaat kloppen.

Dus ontdek waar je voor wegrent. Begin klein. Wees nieuwsgierig. En bovenal: wees lief voor jezelf!

Wil jij nog meer tips voor een gezond en energiek leven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand de beste gezondheidstips:

Meld je aan voor onze nieuwsbrief ➔