4.5 / 5. 2

Veranderen? Zo doe je het!

Door Nicole LePera

 

Nicole LePera volgde een traditionele opleiding in de psychologie maar kwam tot de conclusie dat een holistische benadering de enige weg is. Ze creëerde een revolutionaire zelfhulpmethode op basis van haar kennis en inzichten en werd hiermee een radicale stem in de moderne psychotherapie. Ze staat aan het roer van een wereldwijde beweging van #selfhealers met bijna 7 miljoen volgers (op Instagram). En wij gingen met haar aan tafel om de beste tips en trics te horen over én met jou te delen. Want, veranderen, hoe doe je dat?

Creëer jezelf

“Wanneer we het hebben over verandering is mijn advies altijd: creëer jezelf. Hierbij gaat het erom dat je zelf kunt bijdragen aan wie je bent en dat je je daar ook bewust van bent. In onze volwassen jaren zijn we ons gaan identificeren met onze adaptieve patronen. Die patronen hebben ons gemaakt tot wie we zijn. Ze hebben bepaald hoe we door het leven gaan, hoe we veiligheid voor onszelf creëren en hoe we onze rol in relaties zien. We zijn als een paard met oogkleppen op, we denken ‘dit is nu eenmaal wie ik ben’ en zien de mogelijkheid niet om iemand anders te worden.”

“Zelf was ik bijvoorbeeld een angstig en verlegen kind. Ik verstopte me altijd onder de tafel. Ik dacht dat ik nu eenmaal gewoon angstig en verlegen was, dat dat was wie ik was. Veel later ben ik gaan begrijpen dat deze angst en verlegenheid een manifestatie waren van de angst die ik bij mijn familieleden zag (mijn moeder was ziek) en van het gebrek aan steun in mijn omgeving en de enorme dagelijkse stress die ik ervoer. Door dit te beseffen kwam er ruimte om mijn adaptieve patronen te gaan doorbreken en een nieuwe ‘ik’ te creëren die in het leven staat met veel meer geluk en passie.”

‘Verandering kan beginnen door dat bewustzijn te creëren van wat je tegenhoudt en geleidelijk aan kun je nieuwe keuzes gaan maken om die verandering te ervaren en te leven.’

Wanneer raad ik verandering aan?

“Als je je verbonden en vervuld voelt in je leven en relaties, ga vooral zo door. Want als hoe je bent je uiteindelijk een bevredigend leven laat leiden, je verbonden bent met je levensdoel en passies (die we allemaal hebben!), creatief bezig kunt zijn, gelijkwaardige relaties aan kunt gaan en je je gewoon goed voelt, waarom zou je dan veranderen?”

“Toch gaat er waarschijnlijk bij een aantal mensen die dat zeggen iets niet goed. Het is dan slechts hun mind-set die zegt: ‘Ik ga niet veranderen’. Immers, als ik zou veranderen, zou ik me anders kunnen gaan voelen en dat is spannend. Daarom denken veel mensen: Ik ben het probleem niet. En vervolgens houden ze hun oogkleppen stevig op.”

“Bewustwording van de eigen patronen, trauma’s en de manier waarop we door het leven gaan is noodzakelijk om verandering bij jezelf teweeg te kunnen brengen. Denk aan de hit van Taylor Swift: ‘I’m the problem, it’s me’. En als dat aan de hand is, is de realiteit alsnog dat mensen alléén kunnen veranderen als ze dat zelf écht willen. Daarom is het belangrijk om eerlijk naar jezelf kijken en je af te vragen: voel ik me 100 procent vervuld en verbonden en heb ik een levensdoel en voel ik passie? Is het antwoord ‘nee’, dan zal langzaamaan de wens ontstaan om dingen te gaan veranderen.”

Eigen verantwoordelijkheid

“De verantwoordelijkheid ligt bij jezelf om te ontdekken wat jou tegenhoudt om een leven vol geluk en passie te ervaren. Vervolgens ligt ook de verantwoordelijkheid bij jezelf om die nieuwe keuzes te gaan maken. Dit bespreek ik in detail in mijn boek ‘How to do the work‘. Schroom je nooit om hulp te vragen in je veranderproces, hulp kan het veranderen vergemakkelijken. Ik raad dan ook altijd aan om hulp van een coach, vriendin, partner of psycholoog aan te nemen. En mocht je hulpverlener je bij de hand nemen (wat heel fijn is), vergeet dan niet dat jij het bent die in het dagelijks leven de veranderingen waar zal moeten maken.”

 

Kortom: Verandering is mogelijk! Je bent niet noodzakelijk degene die je denkt dat je bent. We kruipen weg in onszelf ter bescherming. Er ligt veiligheid in die gewoontes en patronen. We willen vaker niets te maken hebben met de mogelijkheid dat we iemand anders zouden kunnen zijn dan we zijn. Laat je hier niet door misleiden en neem de eigen touwtjes in handen om verandering bij jezelf waar te maken.”

 

Meer ontdekken over veranderingen doorvoeren in je leven? Lees dan het artikel Zo ontketen je je innerlijke krachtHow to do the work

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔


How to do the work

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔