SPF smeren
Gezond lichaam

Welke zonnebrandfactor heb jij nodig? Alles over SPF, UV-straling en veilig zonnen

De lente is begonnen en de zomer staat voor de deur! De zon laat zich weer vaker zien en dat betekent dat we massaal naar buiten trekken. Maar met al dat zonlicht is het belangrijk om jezelf goed te beschermen tegen UV-straling. Welke zonnebrandfactor heb je nodig? Wat betekenen UVA en UVB eigenlijk? En word je nog wel bruin als je je insmeert? In dit artikel leggen we het je allemaal uit!

Wat zijn UVA- en UVB-stralen?

UV-straling is onzichtbare straling van de zon die je huid kan beschadigen. Er zijn twee hoofdtypen die voor ons belangrijk zijn:

  • UVA-straling dringt diep door in de huid en speelt een grote rol bij huidveroudering en het ontstaan van rimpels. Ook kan het bijdragen aan huidkanker.
  • UVB-straling bereikt de bovenste huidlagen en is de belangrijkste veroorzaker van zonnebrand. UVB is ook de straling die vitamine D aanmaakt in je huid.

Beide stralingen zijn schadelijk voor je huid en daarom is het belangrijk om een zonnebrandmiddel te gebruiken dat tegen beide beschermt. Let daarom op het label “breed spectrum” of “UVA + UVB bescherming”.

Wat beschermt zonnebrandcrème precies?

Zonnebrandcrème beschermt je huid tegen de schadelijke effecten van UV-straling:

  • Het voorkomt zonnebrand en huidverbranding.
  • Het helpt huidveroudering en pigmentvlekken tegen te gaan.
  • Het verkleint de kans op huidkanker.

Zonnebrand werkt als een filter: sommige filters weerkaatsen UV-stralen (minerale filters), andere absorberen ze (chemische filters). Een combinatie van beide komt ook voor.

Wist je dat… je huid al beschadigd kan raken door UV-straling zonder dat je verbrandt? Zelfs op een bewolkte dag komt tot wel 80% van de UV-straling door de wolken heen. Dus ook als de zon niet fel schijnt, is smeren belangrijk!

En ook achter glas ben je niet volledig beschermd! UVA-stralen kunnen door ramen heen dringen, wat betekent dat je zelfs binnenshuis of in de auto nog blootgesteld kunt worden aan schadelijke straling. Denk bijvoorbeeld aan lange autoritten of werken naast een raam: ook dan is het verstandig om je huid te beschermen met een zonnebrandcrème met UVA-filter.

Lees ook: Welke zonbescherming is het beste voor je huid én gezondheid?

Welke SPF (Sun Protection Factor) heb je nodig?

De juiste SPF hangt af van je huidtype, de zonkracht (UV-index) en hoe lang je in de zon bent:

  • SPF 15: voor dagelijks gebruik als je kort buiten bent.
  • SPF 30: voor lichte huidtypes of bij langere blootstelling aan de zon.
  • SPF 50+: voor kinderen, mensen met een hele lichte huid of bij zeer felle zon (zoals op het strand of in de bergen).

Een hogere SPF betekent niet dat je onbeperkt in de zon kunt zitten. SPF 30 blokkeert ongeveer 97% van de UVB-straling, SPF 50 zo’n 98%. Het blijft belangrijk om regelmatig bij te smeren.

Kun je nog bruin worden als je zonnebrand gebruikt?

Ja, je kunt zeker nog bruin worden! Zonnebrand remt de snelheid van het bruiningsproces, maar blokkeert het niet volledig. Door je goed te beschermen, word je langzamer en veiliger bruin zonder je huid te beschadigen. Dit zorgt voor een egalere en duurzamere bruine tint.

Hoe smeer je het beste?

  • Breng zonnebrand ruim aan, minstens 15 minuten voordat je de zon in gaat.
  • Smeer elke 2 uur opnieuw, en altijd na zwemmen, zweten of afdrogen.
  • Vergeet je oren, nek, voeten, handen en lippen niet.
  • Draag indien mogelijk beschermende kleding, een zonnebril en hoed.

Tot slot

De zon is heerlijk, maar vraagt ook om verantwoordelijkheid. Door jezelf goed in te smeren, bescherm je je huid tegen schade op de korte en lange termijn. Zo geniet je volop van de zon, zónder zorgen.

Wil je meer tips over een gezonde zomer? Blijf Gezond Aan Tafel volgen voor inspiratie, gezonde recepten en praktische tips!