Lichte kedgeree met schelvisfilets en rijst

Lichte kedgeree met schelvisfilets en rijst

Het recept voor deze lichte kedgeree, een Engels ontbijtgerecht van rijst en vis, komt uit het boek Echte mannen dieet beter (w)eten, beter wegen van The Hairy Dieters. The Hairy Dieters, Si & Dave, vielen dankzij hun eerste boek (Echte mannen dieet voor iedereen met stevige trek) 20 kilo af. En de kilo’s bleven eraf. Het belangrijkste: een dieet moet op de eerste plaats fantastisch lekker zijn. Volop inspiratie daarvoor in hun tweede boek!

Over dit recept schrijven ze: “Onze caloriearme maar toch romige versie van deze klassieker valt bij elke lekkerbek in de smaak, niet alleen als ontbijt maar ook ’s avonds.”

Ingrediënten lichte kedgeree

  • 300 ml halfvolle melk
  • 500 ml water
  • mespunt saffraandraadjes
  • 350 g gerookte schelvisfilets (met vel maar liefst zonder kleurstof ), doormidden
  • sproei-olie
  • 1 middelgrote ui, fijngehakt
  • 4 middelgrote eieren, uit de koelkast
  • 2 tl pikante kerrie
  • 250 g snel gare, langkorrelige rijst (bijv. van Uncle Ben’s)
  • 75 g doperwten uit de diepvries
  • 15 g blad- of krulpeterselie
  • vers gemalen zwarte peper

Verder nodig

  • Pan met antiaanbaklaag en deksel
  • Schuimspaan

Bereidingswijze lichte kedgeree

  • Doe de melk en het water in een grote pan met antiaanbaklaag en roer er de saffraan door. Leg de vis erin (velkant boven), breng alles tegen de kook aan en zet het vuur meteen uit. Leg het deksel erop en pocheer 5 minuten. Breng een ketel water aan de kook.
  • Besproei intussen de bodem van een grote pan met antiaanbaklaag met olie en zet hem op niet te hoog vuur. Voeg de ui toe, leg het deksel erop en bak 5 minuten. De ui moet zacht en lichtbruin zijn; roer af en toe. Haal de vis met een schuimspaan uit de pan en leg hem met het vel boven op een plank. Doe het pocheervocht in een brede kan.
  • Vul een middelgrote pan voor de helft met kokend water uit de ketel en breng het weer aan de kook. Leg voorzichtig de eieren erin, breng het water aan de kook en kook 9 minuten.
  • Roer de kerrie door de ui en bak 30 seconden al roerend. Bak de rijst een paar tellen mee, giet het pocheervocht erbij en breng alles tegen de kook aan. Kook 10 minuten en roer vooral tegen het eind van de kooktijd vaak.
  • Kook de erwten 3–4 minuten al roerend op laag vuur mee. De rijst moet gaar en bijna droog zijn. Voeg anders nog wat water toe en houd alles nog 2–3 minuten op het vuur. Houd de eieren onder de koude kraan tot je ze kunt hanteren.
  • Haal het vel van de vis, snipper het visvlees grof en verwijder alle graten. Bewaar wat takjes peterselie voor de garnering en hak de rest grof.
  • Roer de vis, de peterselie en veel zwarte peper door de rijst met erwten maar houd de stukken vis zo heel mogelijk. Verwarm alles 1–2 minuten op laag vuur; ook de vis moet heet zijn. Pel de eieren, snijd ze in vieren en verdeel ze over de rijst. Bestrooi alles met blaadjes peterselie en zet het meteen op tafel.

Zo ziet dit recept eruit in het boek

Bekijk meer pagina’s uit dit boek in het gratis inkijkexemplaar.

Ook gezonder eten?

Op zoek naar de lekkerste recepten en betrouwbare informatie? Mis onze gratis nieuwsbrief dan niet en meld je nu aan!

Inkijkexemplaar van

€ 17.5
  • Lekker eten en toch afvallen en slank blijven
  • Het vervolg op het Echte mannen dieet (stiekem ook voor vrouwen)
  • The Hairy Bikers, Si King & Dave Myers zijn na hun vorige boek de kilo’s nog steeds kwijt!