Vleespastei met groente en pieperpuree

Vleespastei met groente en pieperpuree

Het recept voor deze vleespastei met groente en pieperpuree komt uit het boek Echte mannen dieet beter (w)eten, beter wegen van The Hairy Dieters. The Hairy Dieters, Si & Dave, vielen dankzij hun eerste boek (Echte mannen dieet voor iedereen met stevige trek) 20 kilo af. En de kilo’s bleven eraf. Het belangrijkste: een dieet moet op de eerste plaats fantastisch lekker zijn. Volop inspiratie daarvoor in hun tweede boek!

Over dit recept schrijven ze: “Zo’n ouderwetse vleespastei met aardappelpuree is altijd welkom. Deze bevat extra mager rundvlees met weinig calorieën en veel smaak. Als je wilt, maak je de laag puree van zoete aardappels en niet van gewone.”

Ingrediënten

  • 500 g extra mager rundergehakt
  • 1 middelgrote ui, gesnipperd
  • 2 dunne preien, bijgesneden en in plakjes
  • 2 middelgrote wortelen, geraspt en in blokjes
  • 2 el bloem
  • 2 el tomatenpuree
  • 500 ml runderbouillon van 1 bouillonblokje (Oxo is een goed merk)
  • 1½ tl gedroogde gemengde kruiden
  • 1 el worcestersaus
  • grof zeezout
  • vers gemalen zwarte peper
  • Puree
  • 600 g middelgrote, liefst bloemige aardappels
  • 15 g boter
  • grof zeezout
  • vers gemalen zwarte peper

Verder nodig

  • Vlamvaste stoofschaal

Bereidingswijze

  • Zet een grote pan met antiaanbaklaag of een vlamvaste stoofschaal op niet te hoog vuur en bak het gehakt met de ui, prei en wortelen 5 minuten of tot ze wat kleur hebben. Druk de klontjes gehakt met een paar houten lepels al bakkend kapot.
  • Roer er de bloem door en bak die een paar tellen al roerend mee. Voeg de tomatenpuree, bouillon, kruiden en worcestersaus toe en doe er een flinke mespunt zout en veel vers gemalen zwarte peper bij. Breng alles aan de kook en laat het 20 minuten zonder deksel pruttelen; roer af en toe.
  • Verhit de oven intussen tot 220 °C/hetelucht 200 °C. Vul een grote pan voor de helft met water en breng het aan de kook. Schil de aardappels en snijd ze in grove stukken van 2 cm. Doe ze in het kokende water, breng het weer aan de kook en kook 5 minuten. Haal de pan van het vuur en laat de aardappels in een vergiet uitlekken. Doe ze weer in de pan en prak of pureer ze licht met de boter en veel zout en peper.
  • Doe het gehaktmengsel in een ondiepe ovenschaal van 1,8 liter inhoud. Schep er de aardappels op en bestrooi ze met veel vers gemalen zwarte peper. Zet het geheel 25–30 minuten in de oven; de bovenlaag moet goudbruin zijn en de vulling moet borrelen.

Zo ziet dit recept eruit in het boek

Bekijk meer pagina’s uit dit boek in het gratis inkijkexemplaar.

Ook gezonder eten?

Op zoek naar de lekkerste recepten en betrouwbare informatie? Mis onze gratis nieuwsbrief dan niet en meld je nu aan!

Inkijkexemplaar van

€ 17.5
  • Lekker eten en toch afvallen en slank blijven
  • Het vervolg op het Echte mannen dieet (stiekem ook voor vrouwen)
  • The Hairy Bikers, Si King & Dave Myers zijn na hun vorige boek de kilo’s nog steeds kwijt!