Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl
Bloemkoolrijst met garnalen en spek

Bloemkoolrijst met garnalen en spek

3 / 5. 1

  • 2
  • Voorbereidingstijd: 20 minuten, bereidingstijd: 15 minuten
  • Christine Bailey
  • Hoofdgerecht

Ingrediënten bloemkoolrijst met garnalen

  • ½ kleine bloemkool
  • 200 g gepelde rauwe tijgergarnalen
  • 2 plakjes ongerookt spek, in blokjes gesneden
  • 2 tl kokosolie
  • 2 eieren, losgeklopt
  • 4 shiitakes, in plakjes gesneden
  • ½ rode paprika, de zaadlijsten verwijderd en in blokjes gesneden
  • gehakte koriander-, basilicum- en muntblaadjes, voor bij het serveren
  • Gember-chilidressing
  • 1 knoflookteentje
  • 1 rode chilipeper, de zaadlijsten verwijderd
  • stukje gemberwortel van 5 mm, geschild en geraspt
  • 1 tl vissaus
  • 1 tl rijstazijn
  • 1 el tamari of coconut aminos
  • 2 el limoensap
  • 1 tl kokossuiker, xylitol, stevia of honing

Verder nodig

Bereidingswijze bloemkoolrijst met garnalen

  • Doe de bloemkool in een foodprocessor of elektrische gehaktmolen en verwerk tot kleine rijstachtige stukjes. Doe in een grote kom. Doe de ingrediënten voor de dressing in een blender of foodprocessor en meng goed. Giet dit mengsel over de bloemkool in de kom en meng goed.
  • Verwijder de ader uit elke garnaal. Verhit een koekenpan op matig hoog vuur en voeg het spek en de garnalen toe. Bak 3-4 minuten tot het spek knapperig is en de garnalen roze en gaar zijn. Leg op een bord en houd warm.
  • Verhit de kokosolie in de pan en giet de eieren erbij. Bak 2-3 minuten, keer de omelet om en bak kort aan de andere kant. Neem uit de pan. Leg op een snijplank en snijd in dunne reepjes. Leg ook op het warme bord.
  • Doe de shiitakes en paprika in de pan en vervolgens de bloemkool met de dressing. Leg het deksel erop en laat 5 minuten stoombakken tot de bloemkool net gaar is. Schep garnalen, spek en ei erdoor, bestrooi met de kruiden en serveer.

Wil je meer recepten uit de categorie Glutenvrij, Koemelkvrij, Koolhydraatarm, Lactosevrij, Tarwevrij?

Het recept voor deze quiche met bloemkoolrijst met garnalen en spek komt uit Het gezonde darmen kookboek van Christine Bailey. Over dit recept schrijft ze: “Dit is een heerlijke paleoversie van een populair rijstgerecht, maar het is veel gezonder. Eet tijdens je darmherstelprogramma zo weinig mogelijk bewerkt vlees. Koop onbewerkt spek van weidevarkens dat met natuurlijke ingrediënten en zonder kunstmatige ingrediënten of conserveringsmiddelen is geconserveerd. Zelfgemaakte kimchi smaakt goed bij dit gerecht.”

Dit graanvrije, allergeenarme gerecht bevat ontstekingsremmende specerijen. De dressing stimuleert de productie van spijsverteringssappen, terwijl de garnalen en eieren het gerecht eiwitrijk en voedzaam maken.

Zo ziet dit recept eruit in het boek

Inkijkexemplaar van