Spinazietaart
Ingredienten voor 1 persoon
- 750 g diepvriesspinazie (fijngehakt), ruimschoots van tevoren ontdooid 400 g dikke sojakwark (bijv. Alpro Go On of het ‘quarkalternative’ van Provamel)
- 50 ml sojasaus (bijv. Kikkoman of Shoyu van de natuurvoedingswinkel) ½ tl knoflookpoeder ½ bol nootmuskaat, geraspt
- Flinke hoeveelheid versgemalen peper
- 35 g + 1 el wit rijstmeel (verkrijgbaar bij de toko en supermarkt)
- 35 g kikkererwtenmeel
- 1/2 tl bakpoeder
- 150 g vegan kaas, geraspt
- 6 el vegan paneermeel of panko
- 7 plakjes vegan diepvriesbladerdeeg
Verder nodig
- springvorm van ca. 24 cm doorsnede
Zo maak je het
- Doe de ontdooide spinazie over in een zeef en laat een beetje uitlekken. Verwarm de oven voor op 185 °C.
- Meng in een kom de kwark, sojasaus, het knoflookpoeder, de nootmuskaat en peper. Roer met een garde de twee soorten meel en het bakpoeder erdoor tot er een glad beslag ontstaat.
- Voeg 100 g kaas, 4 eetlepels paneermeel en de uitgelekte spinazie toe en meng alles.
- Bekleed een springvorm met het bladerdeeg. Verdeel 1 kleine eetlepel rijstmeel over het deeg, gevolgd door 2 eetlepels paneermeel; dit voorkomt dat de bodem te zompig wordt.
- Giet de vulling in de voorbereide taartvorm. Besprenkel de rest van de kaas met wat water (klinkt raar, maar hierdoor gaat de kaas beter smelten!) en verdeel hem over de bovenkant van de taart.
- Bak de taart in ca. 50 minuten goudbruin en krokant in de oven.
Kijk voor meer recepten op www.gezondaantafel.nl
Wil je meer recepten uit de categorie Veganistisch | Vegetarisch?
Het recept voor deze spinazietaart komt uit het kookboek Taart ende Koeck van Maartje Borst, eigenaar van de vegan lunchspot Koffie ende Koeck in Amsterdam. Taart ende Koeck is een inspirerend bakboek met heerlijke recepten voor 100% vegan taarten, cakes en koekjes met simpele, slimme en natuurlijke ingrediënten.
Over dit recept in het boek: “Ook dit is weer een klassieker uit huize Borst en ondertussen een onmisbaar item op het menu van Koffie ende Koeck! Dit was vroeger mijn lievelingskostje en het recept komt oorspronkelijk van tante Anneriek. De originele versie wordt met eieren en crème fraîche gemaakt, die je eenvoudig kunt vervangen door sojakwark en een mengsel van rijst- en kikkererwtenmeel. De meeste supermarkten verkopen tegenwoordig ook plantaardige geraspte kaas (zoals Violife en Wilmersburger), wat het een stuk eenvoudiger maakt om vertrouwde gerechten te veganizen! De onmisbare smaakmakers in dit recept zijn nootmuskaat en peper – wees hier vooral niet te zuinig mee!”
Download hier ons gratis 4 weken-menu voor nog meer gezonde recepten! ➔