Smoked caramel apple pecan cobler

Ingredienten voor 4 personen

  • Appels
  • 1 kg friszoete appels (bijv. elstar)
  • 4 el calvados
  • 3 el bloem
  • Snufje zout
  • Karamel
  • 200 ml room
  • 200 g suiker
  • 90 ml water
  • 100 g gerookte boter
  • Crumbledeeg
  • 130 g bloem
  • 80 g suiker
  • 1/2 tl zout
  • 1/2 el bakpoeder
  • 50 g koude gerookte boter
  • 100 ml karnemelk
  • 100 g pecannoten
  • Voor erbij
  • Vanille-ijs

Verder nodig

  • BBQ met deksel voor indirect grillen
  • 2 sauspannetjes
  • 1 grote of vier kleine gietijzeren skillet(s) mengkom

Zo maak je het

  1. Bereid een BBQ voor op indirect grillen en verhit deze tot een temperatuur van 200 °C is bereikt.
  2. Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snijd de appels in blokjes van 1 x 1 cm, meng ze met de calvados en zet opzij.
  3. Verwarm voor de karamel in een sauspannetje de room maar laat hem niet koken. Verwarm in een ander pannetje de suiker met het water op middelhoog vuur en blijf dit mengsel verhitten tot de suiker is opgelost en de vloeistof bruin kleurt.
  4. Weersta de verleiding erin te gaan roeren. Zet het vuur uit zodra de karamel mooi goudbruin is en giet voorzichtig de warme room erbij (pas op voor spetters, hete karamel wil je niet op je huid hebben).
  5. Roer alles met de gerookte boter tot een egale massa. Bedek de bodem van de gietijzeren skillet(s) met een dun laagje karamel en houd de rest apart.
  6. Meng de geweekte appels met de bloem en het zout en verdeel ze over de karamel in je skillet. Meng voor het crumbledeeg de bloem met de suiker, het zout en bakpoeder.
  7. Snijd de koude boter in kleine stukjes en meng ze met de bloem. Wrijf alles door je handen tot er een zanderig geheel ontstaat. Doe dit snel, anders smelt de boter door de warmte van je handen.
  8. Giet de karnemelk erbij en roer tot een mengsel dat een beetje tussen deeg en beslag in zit. Verdeel dit over de appels; dat hoeft niet al te netjes, er mag hier en daar best een appeltje uitsteken.
  9. Snijd de pecannoten grof en verdeel ze over het deeg. Zet de skillet(s) op het rooster van de BBQ, sluit de deksel en bak de cobbler circa 25 minuten, tot het deeg mooi bruin is.
  10. Serveer de hete cobbler met vanille-ijs en giet de resterende karamel eroverheen.

Kijk voor meer recepten op www.gezondaantafel.nl

Wil je meer recepten uit de categorie Vegetarisch?

In Smokey Goodness BBQ Feast on Fire biedt Jord Althuizen je complete BBQ-menu’s. Van Fancy Fire en Veggy Feast tot Smokey Italian en Yankee Classic, alles voor a day to impress. Plus Smokey Showpieces, voor wie gaat voor één all-out Smokey gerecht, en ideeën voor brunch en borrelbites. Met dit keer een rondje Nederlandse local heroes van Smokey Goodness. Dus: zomer of winter, Kerstmis of Pasen, voor een groot gezelschap of voor twee: als het feest is, dan gaat de BBQ aan!


Download hier ons gratis 4 weken-menu voor nog meer gezonde recepten! ➔

Het recept is gebaseerd op dit boek