Groene shakshuka met sucuk

Ingredienten voor 4 personen

  • 1 grote courgette
  • 1 tl karwijzaad
  • 1 tl komijnzaad
  • Zout en versgemalen zwarte peper
  • 2 el olijfolie, om in te bakken
  • 150 g sucuk, in grove stukjes
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 150 g groene asperges, houtige uiteinden verwijderd, in stukjes van 3 cm
  • 150 g bimi
  • 200 g verse spinazie
  • Sap van 1 biologische limoen
  • 4 eieren
  • Blaadjes van 1-2 takjes bladpeterselie, gewassen en gedroogd, om mee te garneren

Verder nodig

  • Spiraalsnijder, vijzel, een grote koekenpan met deksel

Zo maak je het

  1. Maak met een spiraalsnijder dikke slierten van de courgette.
  2. Rooster het karwij- en komijnzaad 1 minuut in een droge koekenpan. Doe ze in een vijzel en wrijf ze met wat zout en peper fijn.
  3. Verhit opnieuw de koekenpan. Verhit de olijfolie en bak de sucuk 2 minuten op laag vuur. Voeg dan de ui en knoflook toe en bak ze 2-3 minuten mee.
  4. Voeg de asperges, bimi en het specerijenmengsel toe en bak ze 2 minuten mee. Doe dan de courgette erbij, gevolgd door de spinazie en het limoensap.
  5. Roer tot de spinazie voor de helft is geslonken. Als het geheel wat droog wordt, kun je eventueel een scheutje water toevoegen.
  6. Maak vier kuiltjes in het groenten-sucukmengsel en breek de eieren erin. Leg het deksel op de pan en laat op laag vuur zachtjes garen tot de eieren gestold zijn; dit duurt ongeveer 10 minuten.
  7. Bestrooi tot slot met de peterselieblaadjes.

Kijk voor meer recepten op www.gezondaantafel.nl

Tip

Mounir schrijft over dit recept:Shakshuka is een heerlijk eenpansgerecht en wordt vaak gemaakt met tomaten. Deze groene versie is zeer geschikt voor de ochtend tijdens suhoor, als je een pittige dag in het vooruitzicht hebt.”

Tip: Heb je geen spiraalsnijder? Koop dan kant-enklare courgettespaghetti. Deze is vaak wel iets dunner, dus bak hem minder lang mee. • Natuurlijk kun je deze shakshuka ook vegetarisch maken. Laat de sucuk dan weg en voeg een vlees – vervanger of meer groente naar keuze toe. Je kunt de avond ervoor de groente alvast snijden, dan kun je de volgende ochtend bij stap 3 beginnen.

Tradities en tijd met elkaar aan tafel zijn en blijven belangrijk. Met Het ramadan kookboek met 115 heerlijke recepten voor Ramadan maar ook voor Eid al-Fitr (Suikerfeest) en Eid al-Adha (Offerfeest) is er nu – eindelijk! – ook een inspirerend kookboek voor de islamitische feestdagen. Van harira en baghrir tot samosa’s, vol gezonde en voedzame maaltijden. 

Het ramadan kookboek bevat de lekkerste recepten uit Mounirs eerdere kookboeken Lekker ArabischVega Arabisch en Snel Arabisch en geeft daarnaast antwoord op de zestien meest gestelde vragen over de ramadan.

Credits beeldmateriaal: Mitchell van Voorbergen


Wil je regelmatig gratis gezonde recepten in je inbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Het recept is gebaseerd op dit boek
Het ramadan kookboek