Aubergine met een salade van linzen & granaatappel
Ingredienten voor 4 personen
- 4 kleine aubergines (920 g)
- 2 el tahin
- 2 el granaatappelmelasse
- 2 el extra vergine olijfolie, plus extra om te besprenkelen
- 1 tl zeezoutvlokken
- Salade van linzen en granaatappel:
- 1 middelgrote citroen (140 g)
- 400 g linzen in blik, afgegoten en afgespoeld
- 85 g grof gehakte walnoten, geroosterd
- 140 g bladpeterselieblaadjes
- 0,5 middelgrote granaatappel (160 g), pitten verwijderd (zie tip)
- Groene yoghurt:
- 420 g Griekse yoghurt
- 30 g babyspinazie
- 70 g korianderblaadjes
Zo maak je het
- Verwarm een barbecue voor met alle branders op de laagste stand en het deksel gesloten tot de binnentemperatuur 240 °C is (of volg de instructies van de fabrikant).
- Bekleed een grote wegwerpbak met bakpapier.
- Halveer de aubergines in de lengte. Snijd met een klein mes diepe diagonale lijnen op 2 cm van elkaar in een kriskraspatroon in het vruchtvlees (prik niet door de schil).
- Leg de aubergines met de schil naar beneden in de bak, besprenkel met een beetje olie en breng op smaak met peper en zout.
- Bedek met folie en zet de bak in het midden van de barbecue. Zet de branders onder de aubergines uit, laat de rest op laag staan.
- Gaar de aubergine met gesloten deksel 10 minuten of tot ze zacht zijn. Draai ze om en gaar met de snijkant naar beneden nog eens 5 minuten of tot het vruchtvlees heel zacht is.
- Verwarm de barbecue voor tot middelhoge temperatuur.
- Meng de tahin, granaatappelmelasse, olijfolie, het zout en 2 el water in een kleine kom. Bestrijk elke auberginehelft met 1,5 el van de marinade.
- Barbecue 10 minuten of tot ze donker goudkleurig zijn en beginnen te karamelliseren.
- Maak ondertussen de salade van linzen en granaatappel. Rasp de citroenschil fijn in een kom. Voeg de resterende ingrediënten toe en meng goed. Breng op smaak met peper en zout.
- Maak de groene yoghurt. Maal de ingrediënten in een kleine keukenmachine tot een glad geheel. Breng op smaak met zout en peper.
- Schep de salade van linzen en granaatappel over de aubergine en besprenkel met groene yoghurt.
Kijk voor meer recepten op www.gezondaantafel.nl
Tip
Tip: Zo haal je de pitjes uit de granaatappel: snijd de granaatappel overdwars doormidden, houd hem met de gesneden kant naar beneden in je handpalm boven een grote kom en sla stevig op de achterkant met een houten lepel. De zaadjes zouden er gemakkelijk uit moeten vallen. Gooi het witte merg weg dat er samen met de zaadjes uit valt.
Wil je meer recepten uit de categorie Vegetarisch?
Zin in BBQ? Of je nu een buurt-BBQ organiseert of tijdens een zonnige dag de kolen wilt opstoken: met de recepten in Keukenhelden – BBQ en grill zit je altijd goed. Van sappige vleesgerechten tot kip, vis of vegetarisch, met deze keukenheld leg je voor iedereen iets heerlijks op het rooster!
Credits beeldmateriaal: James Moffat
Wil je wekelijks gratis gezonde recepten in je inbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief: