Challenge: Kom van je suikerverslaving af! Dag 3
Ontsnap aan de greep van suiker! 💪 Doe mee met dag 3 van jouw suikervrije reis! 🌟
De Suikervrij Challenge helpt je bewuster te kijken naar wat je eet, met een gezond maaltijdplan en handige tips. Doe mee en ontdek hoe je suikers kunt verminderen voor een gezonder leven. 🌱💪
Vandaag onthult Angela het geheim van suiker’s vele vermommingen, en geloof ons, er zijn er heel wat!
Voedingsetiketten lezen
Het lezen van een voedingsetiket is essentieel om bewuste voedingskeuzes te maken en de juiste informatie te krijgen over wat er in een verpakt voedingsmiddel zit. Het is vooral handig bij het vergelijken van producten en het selecteren van gezondere opties die passen bij jouw voedingsbehoeften en doelen. Tijdens deze suikervrij challenge letten we vooral op de koolhydraten en daarbij de toegevoegde suikers.
Hier zijn de stappen om een voedingsetiket te lezen:
- Bekijk de portiegrootte: Begin altijd met het controleren van de portiegrootte die wordt vermeld op het etiket. Alle informatie op het etiket, inclusief calorieën en voedingsstoffen, is gebaseerd op deze portiegrootte. Vergelijk deze met de hoeveelheid die je daadwerkelijk gaat eten.
- Calorieën: Kijk naar het aantal calorieën per portie. Dit geeft aan hoeveel energie het voedingsmiddel levert.
- Kijk naar de voedingsstoffen: Controleer de hoeveelheid macronutriënten (vetten, koolhydraten, eiwitten) en micronutriënten (vitaminen en mineralen).
- Vet: Totale vetten, verzadigde vetten en transvetten.
- Koolhydraten: Totaal koolhydraten, vezels en suikers (inclusief toegevoegde suikers). Suiker is een koolhydraat, en staat altijd apart vermeld onder het kopje ‘waarvan suikers’. Staat er aangegeven dat het product 4 gram of meer toegevoegde suikers bevat? Dan weet je dat er minstens 1 suikerklontje per 100 gram in zit. Een hoog gehalte aan toegevoegde suikers kan dus aangeven dat een product ongezond is.
- Eiwitten
- Vitaminen en mineralen: Meestal uitgedrukt als percentages van de dagelijkse behoeften (Referentie-Inname).
- Ingrediëntenlijst: Kijk naar de lijst van ingrediënten om te zien wat er precies in het product zit. Ingrediënten staan in volgorde van hoeveelheid, dus het ingrediënt dat als eerste wordt vermeld, is het belangrijkste bestanddeel. Als je onbekende of onuitspreekbare ingrediënten ziet, is dat een teken dat het product mogelijk sterk bewerkt is.
- Vezels: Probeer voedingsmiddelen te kiezen die een goede bron van vezels zijn, omdat vezels belangrijk zijn voor een gezonde spijsvertering.
- Natrium (zout): Controleer het natriumgehalte, vooral als je een zoutarm dieet volgt of een hoge bloeddruk hebt.
- Percentage van de dagelijkse waarde (% DV): Dit geeft aan hoeveel een voedingsstof in een portie bijdraagt aan je dagelijkse behoeften. Het wordt meestal gebaseerd op een dieet van 2.000 calorieën per dag, dus je moet dit aanpassen aan je eigen calorie-inname.
Veelvoorkomende schuilnamen voor suiker
Suiker heeft verschillende schuilnamen die op voedseletiketten kunnen staan. Veel mensen denken dat natuurlijke suikers zoals bijvoorbeeld ahornsiroop, palmsuiker en honing een gezondere alternatief dan tafelsuiker. Helaas maakt je lichaam geen onderscheid tussen natuurlijke suikers en geraffineerde tafelsuiker. Natuurlijke suiker is dus niet gezonder dan tafelsuiker.
Hier zijn enkele veelvoorkomende schuilnamen voor suiker: