Gezond aan tafel logo

Scandi Sense dieet: wat is het?

14 januari 2019

Wat is het Scandi Sense dieet? Scandi Sense is het makkelijkste dieet ter wereld. Het is een eenvoudige, duidelijke methode die draait om een gezonde kijk op de samenstelling van ons voedsel en hoeveel we ervan eten. Het bevat richtlijnen die zorgen voor de juiste balans tussen voedingsstoffen, zodat je bloedsuikerspiegel overdag stabiel blijft.

Gebruik je handpalm

Het dieet draait om het Sense-maaltijdboxsysteem. Per maaltijd eet je maximaal vier handen voedsel uit de volgende groepen:

  • 1-2 handen groenten
  • 1 hand eiwitten
  • 1 hand zetmeel en/of fruit in de vorm van brood, pasta, rijst, aardappelen of fruit
  • Daarbij eet je nog 1-3 eetlepels vet.

Hiernaast kun je beperkte hoeveelheden zuivelproducten drinken. Dranken met nul calorieën mag je onbeperkt nemen. Maar de beste dorstlesser is natuurlijk water.

Scandi Sense: 1 regel

Scandi Sense heeft niet veel regels. Regels zijn verwarrend en staan motivatie en overzicht in de weg. Er is echter een regel die je altijd moet volgen: bij minimaal twee van de drie maaltijden op een dag moet je het maaltijdboxsysteem volgen. Als je ’s morgens geen zin hebt in groenten, kun je die gewoon weglaten en genieten van yoghurt met muesli of iets anders wat je ’s morgens liever eet. Je moet dan wel bij de lunch en het diner de juiste combinatie van groenten, eiwitten, zetmeel/fruit en vetten eten. De portie zetmeel/fruit kun je vervangen door meer groenten en eiwitten – in het boek lees je er meer over.

Het is belangrijk dat je altijd de juiste balans in de gaten houdt. Je mag met een van de drie maaltijdboxen afwijken van het maaltijdboxsysteem, maar let er wel op dat je daarbij niet meer energie binnenkrijgt dan er in een maaltijdbox zit. Kies je er bijvoorbeeld voor om een stuk taart te eten, stop dan in diezelfde box niet te veel extra calorieën, anders is het evenwicht weg.

Het dieet verbiedt dus niets, maar er zijn wel bepaalde soorten voedsel waarvan je beter niet te veel kunt nemen, of die je bij andere maaltijden moet compenseren. Verwennerijen dus, zoals snoep, taart, ijs, (tortilla)-chips en zoete drankjes.

Suzy Wengel

Het Scandi Sense Dieet is geschreven door Suzy Wengel. Suzy heeft een universitaire graad als diëtiste, viel 40 kilo af en ontwikkelde het Scandi Sense Dieet.

    Ook gezonder eten?

    Op zoek naar de lekkerste recepten en betrouwbare informatie? Mis onze gratis nieuwsbrief dan niet en meld je nu aan!