Gezond aan tafel logo

Langer leven: 3 tips van verouderingsartsen

21 januari 2020

Voeding

Wat is het geheim voor een langer gezond leven? Dat is al lang geleden ontrafeld. Het zijn de bekende gedragsregels: een mens moet meer bewegen, gezonder eten, minder stressen, beter slapen, minder drinken en niet roken. In het boek Tien jaar cadeau delen verouderingsartsen David van Bodegom en Rudi Westendorp hun belangrijkste inzichten over ouder worden, gezondheid en vitaliteit. Ze delen kleine, slimme aanpassingen voor in de keuken, woonkamer, slaapkamer, supermarkt, het werk en de wijk die een groot en duurzaam effect hebben. Hier delen we er drie.

3 wetenschappelijk bewezen tips voor een langer leven

1. Wie groente en fruit op het aanrecht bewaart eet gezonder

Langer leven? Bewaar groente en fruit op het aanrechtStel dat je ’s avonds trek krijgt en je opent de koelkast. Wat zie je? Nog een stukje pizza, een stukje worst, een blokje kaas, een blikje cola en een restje witte wijn. Wie gaat dan niet voor de kaas? Na een week trekken we de groentela open en denken: ‘O ja, verrek, we hadden nog wortels!’ Maar dan zijn die wortels al slap en niet meer om aan te zien en gaan ze in de biobak.

Het is veel beter om de wortels op ooghoogte in de koelkast te leggen, en de pizza, worst, kaas, het blikje cola en de rest witte wijn in de groentela te verbergen. Iedere keer dat we dan de koelkast openen worden we verleid om een worteltje weg te knabbelen.

Nog een stap verder. Eigenlijk moeten we de wortels helemaal niet in de koelkast leggen, ze zouden schoongemaakt en hapklaar op het aanrecht moeten staan waar ze ons uitnodigen om ze op te eten. Dat is gezond, niet alleen omdat ze vitaminen en vezels bevatten, maar vooral omdat het ons een gevoel van verzadiging geeft zonder dat we ons overladen met calorieën. Daarmee wordt voorkomen dat we een aanvechting krijgen om blokjes kaas, chips of andere energierijke producten te eten.

De allerbeste plek om wortels te bewaren is waarschijnlijk in de buurt van de televisie. Nederlanders kijken veel tv. Op die plaats zijn de wortels goed in beeld en bij de hand.

2. Kook zonder apparaten en je traint in de keuken

Langer leven? Kook zonder apparatenWe wonen gerieflijker dan ooit tevoren. Van veel apparaten die we hebben aangeschaft moeten we ons afvragen of we daar echt een elektrisch exemplaar voor nodig hebben. De vaatwasmachine neemt ons veel werk uit handen, bespaart tijd en is wellicht voor velen onmisbaar. Maar misschien kunnen we wel zonder elektrisch broodmes, elektrische pepermolen en elektrische blikopener? Want iedere dag trainen we in de keuken.

En dat maakt wel degelijk een verschil. Een groot deel van het verouderingsproces is te verklaren door inactiviteit. De kracht in je spieren loopt eenvoudigweg terug. De oplossing is simpel: blijven trainen. Wie sterk wil blijven in zijn handen, snijdt en wast zelf zijn groente, draait zelf zijn blikken open, en klutst dat eitje met de hand. Veel mensen op leeftijd zijn daar niet meer toe in staat, al dan niet door artrose van de gewrichten in je vingers. Artrose van je gewrichten zit niet alleen in je heupen en je knieën, maar juist ook in je handen en je schouders. Wetenschappelijk onderzoek heeft onweerlegbaar aangetoond dat bewegen helpt, ook als je gewrichten oud en versleten zijn. Het zet herstelprocessen in gang. Ook de pijn en de stijfheid worden er minder van. Oma zou zeggen: ‘Rust roest.’

Moeten we dan elke dag oefeningen gaan doen met handknijpers, zoals bergbeklimmers trainen voor een expeditie? Dat gaat hem niet worden. Wij zeggen daarom: verwijder apparaten die je al het werk uit handen nemen en train jezelf dagelijks door een huishoudelijke routine.

3. Wie snacks in porties naar de woonkamer brengt knabbelt minder

Langer leven? Breng snacks in porties naar de woonkamerWie zijn tv verstopt, bijvoorbeeld in een kast met deurjes, is ’s avonds vaker actief. Maar zittend op de bank is er nog een bedreiging. Want wat is er op dat moment lekkerder dan een koud biertje met chips of een goed glas wijn met kaas?

Alcohol bevat 7 kcal per gram, dat is bijna twee keer meer dan de 4 kcal per gram die suiker bevat. Meer nog dan de alcohol is het echter het gedachteloos snaaien dat ervoor zorgt dat je in gewicht aankomt. Realiseer je wat je doet wanneer je al dat lekkers uit de keuken naar de woonkamer brengt.

Daarom moet niet de zak chips op de bank, niet het hele stuk kaas op de tafel, maar van beide een portie. Waarom? Omdat we meer eten als het binnen handbereik is. De zak en het blok blijven dus in de keuken, de chips en de kaas gaan op een schaaltje mee naar binnen. Truttig? Jazeker! Maar het werkt wel. Het in porties toelaten van snacks uit de keuken op schaaltjes is uiteindelijk makkelijker dan de zak naast je op de bank te hebben liggen en steeds tegen jezelf te moeten zeggen: ‘Ik mag niet meer.’ Uiteindelijk voel je je toch schuldig dat je een halve zak chips hebt leeggegeten. Dan maar liever truttig.

Op zoek naar meer tips om langer & gezonder te leven? Het boek 10 jaar cadeau staat vol met wetenschappelijk bewezen, simpele trucs om je dagelijks leven aan te passen. Doe jezelf 10 gezonde levensjaren cadeau!

 • Lees meer in dit boek

  Tien jaar cadeau
  Tien jaar cadeau

  • 10 gezonde levensjaren erbij
  • Kleine, slimme aanpassingen in je dagelijks leven, zoals de keuken, woonkamer, slaapkamer, supermarkt, het werk en de wijk
  • Maak betere keuzes onderdeel van je dagelijkse routine
  Je bestelt en rekent af bij: Boekenwereld


  • Boekenwereld.com: onze eigen boekwinkel
  • Veilig winkelen, bestellen en betalen
  • Laagste prijs op de nieuwste boeken
  • Regelmatig gratis e-books

  Thuiswinkel waarborg

  Onze veilige betaalmethoden:

  • Ideal
  • Mastercard
  • VISA
  • Bancontact
  • AfterPay

  Ook gezonder eten?

  Op zoek naar de lekkerste recepten en betrouwbare informatie? Mis onze gratis nieuwsbrief dan niet en meld je nu aan!

  Lees meer in dit boek  Tien jaar cadeau

  • 10 gezonde levensjaren erbij
  • Kleine, slimme aanpassingen in je dagelijks leven, zoals de keuken, woonkamer, slaapkamer, supermarkt, het werk en de wijk
  • Maak betere keuzes onderdeel van je dagelijkse routine
  15,00
  Direct bestellen ➔
  Je bestelt en rekent af bij: Boekenwereld
  • Boekenwereld.com: onze eigen boekwinkel
  • Veilig winkelen, bestellen en betalen
  • Laagste prijs op de nieuwste boeken
  • Regelmatig gratis e-books

  Thuiswinkel waarborg

  Onze veilige betaalmethoden:

  • Ideal
  • Mastercard
  • VISA
  • Bancontact
  • AfterPay