Gezond aan tafel logo

Het ketodieet: koolhydraatarm, vetrijk

6 december 2018

Een koolhydraatarme, vetrijke voeding heeft een gunstig effect op gewichtsverlies. Volgens een toenemend aantal studies draagt het dieet bovendien bij aan de verlaging van het risico op onder andere diabetes, hartaandoeningen, beroertes, de ziekte van Alzheimer en epilepsie. Het ketodieet propageert de consumptie van verse, onbewerkte producten, zoals vlees, vis, groenten en gezonde vetten en oliën, en een forse afname van de consumptie van bewerkte, chemisch behandelde voedingsmiddelen. Het is een dieet dat je ook op de lange termijn kunt volhouden en waarvan je kunt genieten. Hoe kun je nu niet genieten van een dieet dat je aanmoedigt om eieren met spek als ontbijt te eten!

Uit onderzoek blijkt steevast dat een ketodieet gewichtsverlies bevordert, het energieniveau de hele dag op peil houdt en ervoor zorgt dat je je langer verzadigd voelt. De langere verzadiging en het verhoogde energieniveau worden toegeschreven aan het feit dat de meeste calorieën binnen het ketodieet uit vetten afkomstig zijn. Vetten worden langzaam verteerd en hebben een relatief grote caloriedichtheid. Mensen die een ketodieet volgen, krijgen doorgaans minder calorieën binnen doordat ze langer een verzadigd gevoel hebben en minder vaak de behoefte hebben om te eten.

Waarom zou je voor keto kiezen?

Als je een ketogeen dieet volgt, wordt je lichaam efficiënt in het gebruik van vet als brandstof. Dit is om tal van redenen een goede zaak. Zo bevat vet twee keer zoveel calorieën als de meeste koolhydraten, dus hoef je elke dag minder te eten. Je lichaam verbrandt het opgeslagen vet (het vet dat je liever kwijt bent dan rijk) ook sneller, waardoor je meer kilo’s kwijtraakt. Als je vet als brandstof gebruikt, heb je een stabiel energieniveau en ontstaan er geen pieken in je bloedglucoseniveau. Hierdoor heb je geen last van de pieken en dalen die met het eten van veel koolhydraten gepaard gaan. Als je de hele dag een stabiel energieniveau hebt, kun je meer doen en word je daar minder moe van. Behalve eerdergenoemde voordelen is ook aangetoond dat het ketodieet op de lange termijn de volgende positieve effecten heeft:

 • Meer gewichtsverlies (vooral van lichaamsvet)
 • Verlaging van het bloedsuikerniveau en terugdringing van insulineresistentie (waarbij prediabetes en diabetes type 2 vaak worden verholpen)
 • Verlaging van het triglycerideniveau
 • Verlaging van een hoge bloeddruk
 • Verhoging van het HDL-cholesterol-niveau (goed cholesterol) en verlaging van het LDL-cholesterolniveau (slecht cholesterol)
 • Verbetering van de hersenfunctie

In ketose gaan

Als je een koolhydraatrijk dieet volgt, vindt er voortdurend glycolyse in je lichaam plaats, een metabolisch proces waarbij de meeste energie die door je lichaam wordt gebruikt, uit glucose wordt gehaald. Hierdoor onstaat er na elke maaltijd een piek in je bloedglucosespiegel, stijgt het insulineniveau, wordt vetopslag bevorderd en wordt de afgifte van vet door je vetweefsel geblokkeerd.

Bij een koolhydraatarm, vetrijk dieet daarentegen, komt je lichaam in ketose terecht. Bij dit metabolische proces breekt je lichaam vet af tot ketonlichamen (ketonen) en gebruikt die als voornaamste energiebron. In ketose verbrandt je lichaam gemakkelijk vet om aan energie te komen, en worden vetreserves voortdurend beschikbaar gemaakt en verbruikt. Dat is een normale toestand, want als je een aantal dagen weinig koolhydraten binnenkrijgt, doet het lichaam dit van nature. De meeste cellen in je lichaam gebruiken ketonen en glucose als brandstof. Voor cellen die uitsluitend glucose kunnen gebruiken, zoals bepaalde hersencellen, wordt de glycerol uit voedingsvetten door middel van gluconeogenese door de lever in glucose omgezet.

Ketose-adaptatie

Het belangrijkste doel van het ketodieet is de instandhouding van ketose. Voor mensen die net met het ketodieet beginnen, duurt het vier tot acht weken voordat het lichaam zich volledig aan ketose heeft aangepast (ketose-adaptatie).

Als deze ketose-adaptatie eenmaal heeft plaatsgevonden, neemt het glycogeenniveau (de glucose die in je spieren en lever is opgeslagen) af, draag je minder watergewicht met je mee, hebben je spieren een groter uithoudingsvermogen en is je algemene energieniveau hoger dan voorheen. Als je uit ketose schiet doordat je te veel koolhydraten eet, is het bovendien veel gemakkelijker om weer in ketose terecht te komen dan toen de ketose-adaptatie nog niet had plaatsgevonden. En als de ketose-adaptatie eenmaal een feit is, kun je meestal tot wel 50 gram koolhydraten per dag eten en daarbij nog steeds in ketose blijven.

Wil jij ook snel overtollige kilo’s kwijtraken?

Het keto-dieet compleet - Amy Ramos

Met het (kook)boek Het keto-dieet compleet kan iedereen die wil starten met het keto-dieet direct aan de slag. In het boek vind je praktische informatie, 75 makkelijke recepten en een 14 dagen maaltijdenplan. Bestel nu via onze webshop Boekenwereld.

 • Lees meer in dit boek

  Het keto-dieet compleet
  Het keto-dieet compleet

  • Raak snel overtollige kilo's kwijt
  • Koolhydraatarm en vetrijk eten
  • Met praktische informatie, 75 makkelijke recepten en een 14 dagen maaltijdenplan
  Je bestelt en rekent af bij: Boekenwereld


  • Boekenwereld.com: onze eigen boekwinkel
  • Veilig winkelen, bestellen en betalen
  • Laagste prijs op de nieuwste boeken
  • Regelmatig gratis e-books

  Thuiswinkel waarborg

  Onze veilige betaalmethoden:

  • Ideal
  • Mastercard
  • VISA
  • Bancontact
  • AfterPay

  Ook gezonder eten?

  Op zoek naar de lekkerste recepten en betrouwbare informatie? Mis onze gratis nieuwsbrief dan niet en meld je nu aan!