Gezond aan tafel logo

Handig weekschema voor een gezond eetpatroon

24 mei 2016

‘Gezond en voedzaam eten klaarmaken in je drukke leven vraagt een goede planning’, schrijft Sharon Numan van het bekende blog Voedzo.nl in haar boek VoedZo. Hieronder lees je hoe ze dat aanpakt met een weekschema. In het boek vind je recepten en tips voor een gezonde leefstijl voor het hele gezin. Geen voedselhypes, maar bewuste keuzes voor heerlijk eten – traditioneel, voedzaam & superlekker.

Sharon Numan over het plannen van maaltijden

‘Ik houd er niet zo van om mijn eten te plannen, maar met vallen, opstaan en door wat minder eigenwijs te zijn heb ik geleerd dat plannen essentieel is als je elke dag – of de meeste dagen – een goede maaltijd op tafel wilt zetten. Het helpt bij de voorbereiding, het geeft duidelijkheid op drukke en hectische dagen en het is goed voor je budget. Toen ik klein was, had mijn moeder altijd vaste dagen voor bepaalde gerechten. Zondag aten we soep, woensdag pasta, zaterdag oosters. Wat we dan precies aten varieerde, maar het was een vrij simpel schema dat gemakkelijk te volgen was. Zo’n schema zorgt ervoor dat de vraag ‘wat gaan we vandaag eten?’ begrensd wordt door wat voor dag het is, wat kiezen een stuk simpeler maakt. Ook zul je daardoor een veel gevarieerder menu samenstellen dan je vanuit jezelf zou doen.

Weekschema

Ik vind dit een fijn schema:

  • Maandag: stoofpotje (dat kun je zondag al maken)
  • Dinsdag: pasta
  • Woensdag: Hollandse pot
  • Donderdag: oosters
  • Vrijdag: vis
  • Weekend: iets simpels of juist iets speciaals, net waar je zin in hebt

Natuurlijk kies je een structuur die bij jou, je gezin en je werkzaamheden past. Zo maak je voor jezelf en perfect en werkbaar schema. Dat scheelt denkwerk en kan koken een stuk leuker maken!’

    Ook gezonder eten?

    Op zoek naar de lekkerste recepten en betrouwbare informatie? Mis onze gratis nieuwsbrief dan niet en meld je nu aan!