Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl

0 / 5. 0

Depressie? 5 aandachtspunten naast pillen en praten

Door Jeffrey Wijnberg

Al decennia lang klinkt de mantra ‘pillen en praten’ als het gaat om de genezing van een depressie. Laat ik vooropstellen dat ik geen medicus of apotheker ben, en dus niet met autoriteit over antidepressiva kan schrijven. Wel heb ik zelf ervaring met het slikken van medicatie, en ik begeleid samen met de huisarts duizenden mensen die aan de antidepressiva zijn.

Mijn persoonlijke ervaring is dat ik er bijzonder veel baat bij heb gehad en van al die duizenden patiënten rapporteert de meerderheid gunstige effecten. Zeker wanneer het slikken van pillen wordt gecombineerd met therapeutische gesprekken, kan de depressieve patiënt al behoorlijke verlichting vinden voor zijn klachten. Maar alleen pillen en begeleidende gesprekken zijn onvoldoende.

5 aandachtspunten bij verlichting van depressieve klachten

Punten die zeker zoveel aandacht verdienen, zijn de volgende:

  1. Vaste slaap- en eettijden
    Het op gang brengen van een natuurlijk bioritme is van grote invloed op het brein, dusdanig dat de stofwisselingsprocessen in het brein een positief effect hebben op het autonome zenuwstelsel, belangrijk om alle automatische functies van het lichaam, zoals de bloedsomloop, de ademhaling en de spijsvertering, weer in balans te brengen.
  2. Structuur in de dag, waarbij het rustig aandoen een prominente plaats inneemt
    Kleine activiteiten, zonder dat er veel inspanning nodig is, verdienen de voorkeur, zoals tekenen, schilderen, opruimen, puzzelen, breien, tuinieren en taarten bakken.
  3. Een minimum aan sociale interactie
    Alleen bezoek van mensen die begrip kunnen tonen en er geen punt van maken wanneer de patiënt het contact na een uurtje weer beëindigd.
  4. Vermijding van overprikkeling
    Dit kan al gauw kan gebeuren in een drukke binnenstad, warenhuizen, supermarkten, festivals, popconcerten, bioscopen, theaters en overal waar veel mensen samendrommen.
  5. Doelbewust langzaam leven en handelen
    Gelukkig heeft een depressie al een vertragend effect op het functioneren; deze traagheid moet omarmd worden als gericht therapeutisch middel.

In Ik kan weer lachen daagt psycholoog Jeffrey Wijnberg de lezer met liefde en humor uit om uit de depressieve put te klimmen. Eén op de vijf mensen krijgt te maken met depressieve klachten en Wijnberg weet als geen ander hoe het is om een depressie door te maken: hij is er zelf twee keer van genezen. Want dit kan – gelukkig! Dit boek is geschreven op een provocatieve toon en is wetenschappelijk onderbouwd, praktisch en prikkelend.



Ik kan weer lachen

Ook uit de depressieve put klimmen?

  • Genezen van een depressie met psycholoog Jeffrey Wijnberg
  • Je wordt op provocatieve toon uitgedaagd, met liefde en humor
  • Tips over wat te doen, wetenschappelijk onderbouwd, praktisch en prikkelend
Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔


Ik kan weer lachen

Ook uit de depressieve put klimmen?

  • Genezen van een depressie met psycholoog Jeffrey Wijnberg
  • Je wordt op provocatieve toon uitgedaagd, met liefde en humor
  • Tips over wat te doen, wetenschappelijk onderbouwd, praktisch en prikkelend
Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔