Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl

0 / 5. 0

9 geheimen uit de ayurveda voor een levendige spijsvertering

“Je bent wat je eet.” Niet volgens de ayurveda: in het boek East by West van bestsellerauteur, gezondheidsexpert en restauranteigenaar Jasmine Hemsley lezen we dat we zijn wat we verteren en in ons opnemen – lichamelijk, emotioneel en mentaal.

Leven in balans

Jasmine legt uit dat ayurveda uitgaat van de gedachte dat onze vitaliteit, ons welbevinden en ons geluk voortvloeien uit een leven dat in balans is, en dat het geheim van het bewaren van dat evenwicht ligt in de kracht van onze agni ofwel ons verteringsvuur. Een goed functionerende stofwisseling ligt aan de basis van een optimale gezondheid, en het gaat niet alleen om hoe we omgaan met voedsel en hoe we het verteren, maar ook om hoe we met het leven omgaan en het verteren.

Het belang van je stofwisseling

De ayurveda is heel diep en breed; in het boek heeft Jasmine de belangrijkste aspecten voor je op een rij gezet. Misschien ken je onder andere de dosha’s (vata, pitta en kapha), de drie psychische energieën (sattva, rajas en tamas), de vijf elementen (ruimte, lucht, vuur, water en aarde) en de voedselcombinatieregels. Maar de eigenlijke boodschap van de ayurveda is volgens Jasmine heel simpel: een goede spijsvertering is het allerbelangrijkste. Focus dus op leefstijlkeuzes die je stofwisseling ondersteunen, dan hoef je je niet te fixeren op voedselsoorten of ayurveda diepgaand te bestuderen.

9 geheimen voor een levendige spijsvertering

Hoe je je spijsvertering levendig houdt? Hier 9 geheimen.

  1. Simpel is het beste. Compenseer chic eten met veel boereneten. Te veel ingrediënten (en gangen!) maken dat je spijsvertering het zwaarder te verduren heeft.
  2. Maak veel langzaam (in de slowcooker) bereide eenpansgerechten, zoals soepen en stoofschotels, waarbij smaken en ingrediënten de tijd krijgen om zich te vermengen, waardoor het voedsel lichter verteerbaar wordt.
  3. Het is beter om vochtig voedsel tot je te nemen dan je maagvuur te doven met te veel water tijdens de maaltijd. Mijd koude dranken en frisdrank.
  4. Maak het pittig! Kook met pittige specerijen om je spijsvertering te ondersteunen, en voeg zure smaken toe met pickles en chutneys.
  5. Om de vertering te reguleren, je verteringssappen op te wekken en je agni vurig te maken, kun je verse gember of een gember-anijshapje nemen, en bittere, pittige kruiden.
  6. Eet voedsel dat vol zit met prana (leven) in plaats van voorbewerkt en voorverpakt voedsel, fast food en bevroren voedsel of zelfs opgewarmde kliekjes. Eet zo mogelijk vers bereid voedsel.
  7. Vermijd voedselcombinaties die je vuur zullen verzwakken.
  8. Kook volledige, voedzame maaltijden om je verteringsvuur levendig te houden.
  9. Investeer in je koken om je dosha’s in balans en harmonie te brengen en eet minder voedsel dat onbalans teweegbrengt.


East by West

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

  • Voedt, onderhoudt en herstelt het lichaam voor een optimaal evenwicht tussen lichaam en geest
  • Ayurvedische kookprincipes gecombineerd met seizoensgebonden producten uit het westen
  • 140 heerlijke recepten en ayurvedische rituelen om je energielevel een boost te geven
Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔


East by West

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

  • Voedt, onderhoudt en herstelt het lichaam voor een optimaal evenwicht tussen lichaam en geest
  • Ayurvedische kookprincipes gecombineerd met seizoensgebonden producten uit het westen
  • 140 heerlijke recepten en ayurvedische rituelen om je energielevel een boost te geven
Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔