Zo gebruik je je vriezer! Tips en tricks van Nadiya Hussain
De vriezer is een absolute redder in nood bij het koken voor mijn gezin. Het heeft me een paar jaar gekost om erachter te komen, maar nu zou ik niet meer zonder kunnen. Het gaat niet alleen om de stapels maaltijden die kanten-klaar voor het grijpen liggen, maar ik stouw hem ook vol met ingrediënten die me een loopje naar de winkel besparen wanneer de oven of het fornuis al aanstaat. Wanneer mijn man vraagt wat ik voor mijn verjaardag wil, zegt hij steevast voor ik antwoord kan geven: ‘Geen nieuwe vriezer!’ Ik zou er best nog een willen, maar ik heb gewoon geen ruimte, dus ik zal het ermee moeten doen.
Door: Nadiya Hussain
Dubbele lading
Van veel recepten maak ik een dubbele lading, om de helft in te vriezen. Dat doe ik vaak in het weekend, wanneer ik wat meer tijd heb, en daar ben ik mezelf halverwege de drukke werkweek altijd zeer dankbaar voor. Het is zo al moeilijk genoeg om alle agenda’s op elkaar af te stemmen en elke dag een fatsoenlijke maaltijd op tafel te zetten, dus als ik tijd kan besparen op de voorbereiding maakt dat het leven een stuk gemakkelijker. Een volle vriezer is trouwens ook beter voor je elektriciteitsrekening omdat er minder lucht hoeft te circuleren en te koelen. Bespaart tijd én energie, perfect toch?
Optimale organisatie
Je zou kunnen denken dat ik een vriezer van industrieel formaat heb, maar dat is dus niet zo. Ik heb gewoon al doende geleerd hoe je de boel optimaal organiseert. Bij recepten waar echt handige trucjes voor zijn, geef ik er ook tips over (zo bewaar ik beslag bijvoorbeeld in een diepvrieszak die ik plat op een bakplaat in de vriezer leg, zodat hij in een dunne laag bevriest – dat stapelt veel efficiënter dan in lompe tupperwarebakken).
Duidelijk labelen
Het klinkt voor de hand liggend, maar je moet alles wat je invriest duidelijk labelen met wat het is en wanneer je het gemaakt hebt. Het lijkt misschien omslachtig en het liefst zou je alles direct in de vriezer gooien in plaats van een viltstift te pakken, maar je maakt het jezelf zo veel gemakkelijker als je in een oogopslag ziet wat je in huis hebt. Ik weet dat je denkt dat je heus wel onthoudt wat alles is, maar ik kan je nu alvast zeggen dat je heel wat tijd kwijt zult zijn met het identificeren van ongelabelde blokken van een paar weken oud. Maak alleen niet dezelfde fout die ik maakte, door te proberen op ingevroren spul te schrijven – vocht en inkt zijn niet de beste vrienden. Eerst labelen en dan pas vullen! Ik heb ook altijd een rol schilderstape in de keukenla, om permanent geklieder op mijn tupperware te voorkomen. Plak de tape erop, label en dateer het gerecht, en zet het in de vriezer. Na gebruik trek je de tape eraf en is je bak klaar voor een volgende maaltijd.
Ingrediënten die ik vaak voorbereid en invries
Dit is geen uitputtende lijst van dingen die je wel of niet kunt invriezen, omdat dit boek niet bedoeld is als diepvrieshandboek. Je moet het gewoon al doende leren. Maar mocht je nou op dingen stuiten die je goed kunt invriezen, waarover je mij niet eerder hebt horen reppen: laat het me weten! Deel ze op Instagram: @nadiyajhussain. Een mens is immers nooit te oud om te leren.
- GERASPTE KAAS (4 maanden) heb ik altijd in de vriezer. Rasp het rechtstreeks in het ziplockzakje waarin je het gekocht hebt.
- GESNIPPERDE UITJES (8-10 maanden) verpak ik in een dubbele zak. Ze zijn heel handig wanneer je haast hebt, maar je wil niet dat de hele vriezer naar uien gaat stinken.
- VEEL GROENTE- EN FRUITSOORTEN (8-10 maanden) die in de koelkast bederven. (Broccoli die ik overhoud snijd ik bijvoorbeeld in losse roosjes en bevries ik in een diepvrieszak.) (Rauwe) aardappels en sla zijn ongeschikt.
- MELK (1 maand) heb ik niet vaak in de vriezer. Heel soms, wanneer we een weekendje weggaan, probeer ik niet uit alle macht alles op te maken, maar zet ik gewoon een pak in de vriezer om te ontdooien als we terug zijn.
- BOTER (12 maanden) Wanneer ik boter invries prak ik er vaak een geperst teentje knoflook door, zodat ik altijd een heerlijke knoflookboter voor op een steak of bij een naanbroodje in huis heb. Ook heerlijk op een gepofte aardappel!
- BROODKRUIM (3 maanden) bestaat meestal uit de kapjes van broden die toch niemand wil.
- EIWITTEN (12 maanden) Schrijf op het label hoeveel er in elk zakje zitten en gebruik ze voor meringues (klop er voor elk eiwit geleidelijk aan 60 g suiker door en bak ze 1½ tot 1¾ uur op 100 °C in de oven (80 °C heteluchtoven), of tot ze krokant en droog zijn).
- SPECERIJENPASTA (3 maanden) Bewaar ze in een ziplockzakje of geseald in tupperware.
- PESTO Zoals boven.
- KRUIDEN (12 maanden) Heel handig wanneer je een grote bos gekocht hebt, maar voor een recept maar een paar takjes nodig hebt. Dan hoef je de volgende keer niet weer een hele bos te kopen! Je kunt de kruiden vers in een afsluitbare zak invriezen, of je legt ze een paar seconden in de magnetron om ze te drogen, waarna je ze verkruimelt en in een potje bewaart.
- BROOD (3 maanden) en brooddeeg.
- RODE PEPERS (8-10 maanden) Ook hiervoor geldt dat je misschien niet de hele zak nodig hebt. Bevroren pepers kun je raspen.
Wil je regelmatig gratis gezonde recepten in je inbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ja ik wil regelmatig gezonde recepten ontvangen ➔