Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl

5 / 5. 2

Narcisme: herken de Red Flags

In onze zoektocht naar liefde komen we soms mensen tegen die narcistische trekken vertonen. Narcistisch misbruik kan zeer traumatisch zijn, dus het is belangrijk om tijdig de ‘red flags’ te herkennen en inzicht te krijgen in dit gedrag.

Traumatherapeut en ervaringsdeskundige Shanti Schiks deelt in haar boek ‘Leven Na Narcistisch Misbruik’ acht kenmerken van een narcist. Laten we ze even op een rijtje zetten.

Wat is narcisme?

Narcisme is een gedragsvorm waarbij iemand zichzelf erg belangrijk vindt. Zo kunnen narcisten bijvoorbeeld geobsedeerd zijn door hun uiterlijk en persoonlijkheid. Een typische narcist vertoont vaak egoïstisch gedrag, is dominant, heeft veel ambitie en heeft weinig empathie voor anderen.

De acht Red Flags:

  1. Zelfgerichtheid

Een narcist toont weinig interesse in de gevoelens, behoeften of wensen van anderen en probeert voortdurend de aandacht naar zichzelf te trekken.

  1. Manipulatie

Narcisten manipuleren anderen om controle over hen te krijgen, met tactieken zoals liegen, chanteren en schuldgevoelens praten.

  1. Gebrek aan empathie

Een narcist heeft weinig inlevingsvermogen en komt vaak ongevoelig en kil over.

  1. Gaslighting

Gaslighting is een manipulatieve tactiek waarbij de narcisten de ander doen twijfelen aan hun eigen waarnemingen en realiteit, wat leidt tot verwarring en onzekerheid.

  1. Overdreven jaloezie

Een narcist kan de ander voortdurend controleren en bekritiseren, wat leidt tot een gevoel van gevangenschap bij de ander.

  1. Verbaal geweld

Narcisten kunnen agressief zijn en vernederend taalgebruik gebruiken, waardoor de ander zich gekwetst voelt.

  1. Onredelijke eisen

Narcisten stellen onredelijke eisen aan anderen en dwingt hen om zich aan te passen aan zijn of haar wensen.

  1. Geen verantwoordelijkheid nemen

Een narcist weigert vaak verantwoordelijkheid te nemen voor zijn of haar fouten en geeft anderen de schuld.

De diagnose en omgaan met narcisme:

Het is belangrijk op te merken dat er een verschil is tussen iemand met narcistische trekken en iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Een officiële diagnose stellen is vaak complex en kan veel tijd in beslag nemen. In plaats van te focussen op het diagnosticeren van anderen, ligt de nadruk op het vergroten van het zelfbewustzijn en het leren omgaan met narcistisch gedrag bij het slachtoffer.

Het ontwikkelen van begrip voor de motieven van de narcist betekent niet dat we het gedrag goedkeuren, maar het stelt ons in staat afstand te nemen van boze gevoelens en het verlangen om de relatie te redden. Zelfvertrouwen opbouwen en het stellen van grenzen zijn belangrijk om de regie over ons eigen leven terug te nemen en onszelf te beschermen tegen narcistisch misbruik.

Het belang van het herkennen van de ‘red flags’:

Inzicht in narcisme en het herkennen van de ‘red flags’ zijn de eerste stappen naar het loslaten van de onzekerheid en verwarring die vaak gepaard gaan met narcistische relaties. Door zelfbewustzijn en begrip voor zowel onszelf als voor anderen te ontwikkelen, kunnen we uiteindelijk het pad naar heling en groei bewandelen, waarbij we onszelf bevrijden van de negatieve gevolgen van narcistisch misbruik.

In het boek ‘Leven na Narcistisch Misbruik’ helpt auteur, traumatherapeut en ervaringsdeskundige Shanti Schiks je op de weg terug naar acceptatie, innerlijke rust en zelfliefde na narcistisch misbruik. Bestel het boek nu in onze webshop!

Lees meer over liefde & relaties:

Wil je wekelijks gratis inspiratie voor een gelukkige en gezonde leefstijl ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ja ik wil tips en tricks voor een gelukkige en gezonde leefstijl ontvangen  ➔



Leven na narcistisch misbruik

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔


Leven na narcistisch misbruik

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔