Het artikel is gebaseerd op dit boek

Eet om ziekte te verslaan

Bestel dit boekBestellen
Gezond lichaam

MRSA-bacterie voorkomen in 5 gezonde stappen

In studentensteden in de Randstad duikt de MRSA-bacterie steeds vaker op. De besmettingen zorgen voor onrust, zeker omdat deze ‘ziekenhuisbacterie’ bekend staat als lastig te behandelen. Wat is MRSA precies, waarom komt het nu vaker voor, en hoe kun je jezelf en anderen beschermen zonder in de stress te schieten? Hier lees je alles wat je moet weten!

Wat is MRSA?

MRSA staat voor meticilline-resistente Staphylococcus aureus, een variant van een veelvoorkomende huidbacterie. De gewone Staphylococcus aureus leeft bij veel mensen op de huid, in de neus of keel zonder dat ze er ziek van worden. De MRSA-variant is echter resistent tegen de meeste antibiotica. Dat maakt het behandelen van een infectie een stuk lastiger.

Het klinkt eng, maar een besmetting betekent niet automatisch dat je ziek wordt. Gezonde mensen merken er vaak weinig van. Maar bij mensen met een verminderde weerstand, zoals zieken, ouderen of mensen met open wonden, kan het tot serieuze infecties leiden, zoals bloedvergiftiging of longontsteking.

Waarom verspreidt MRSA zich onder studenten?

Studenten leven vaak dicht op elkaar: gedeelde badkamers, studentensport, veel fysiek contact en weinig slaap. Het is een perfecte cocktail voor de verspreiding van bacteriën. MRSA verspreidt zich via direct huidcontact, maar ook via besmette oppervlakken, kleding of gedeelde handdoeken.

Juist omdat het vaak ongemerkt gaat, verspreidt de bacterie zich snel binnen groepen.

Wat zijn de symptomen van MRSA?

Niet iedereen die de MRSA-bacterie bij zich draagt, wordt ziek. Maar als de bacterie een infectie veroorzaakt, merk je dat meestal aan je huid.

Let op deze symptomen:

  • Rode, pijnlijke bultjes of puistjes

  • Zwelling of warmte op de huid

  • Wondjes die niet goed genezen

  • Pus of vocht uit de plek

  • Koorts of een ziek gevoel als de infectie dieper zit

In zeldzame gevallen kan MRSA leiden tot ernstigere klachten, zoals een longontsteking of bloedvergiftiging. Zeker bij mensen met een verminderde weerstand is het belangrijk om snel medische hulp te zoeken bij aanhoudende of verergerende symptomen.

MRSA bacterie voorkomen – wat kun je zelf doen?

Met een aantal simpele, gezonde gewoontes kun je het risico op besmetting aanzienlijk verkleinen:

1. Hygiëne, maar zonder paniek

Regelmatig je handen wassen met water en zeep is nog altijd de beste verdediging tegen veel bacteriën, ook tegen MRSA. Vooral na het toilet, voor het eten en na contact met gedeelde spullen (denk aan sportmatjes, deurklinken, etc.). Vermijd agressieve desinfectiemiddelen die je huid uitdrogen; een milde zeep is vaak al genoeg.

2. Deel geen handdoeken of sportkleding

Een gedeelde handdoek of sportshirt is een cruise voor bacteriën. Gebruik je eigen spullen en was kleding na elk gebruik, zeker als je veel zweet of huid-op-huidcontact hebt gehad.

3. Houd je huid gezond en intact

MRSA dringt makkelijker binnen via wondjes of geïrriteerde huid. Zorg dus goed voor je huid: hydratatie, gezonde voeding (denk aan vitamine A, C en zink) en niet krabben aan puistjes of wondjes. Bij een snee of schaafwond: meteen schoonmaken en afdekken.

4. Werk aan je weerstand – voed je microbioom

Een sterk immuunsysteem is je beste verdediging tegen ziekteverwekkers zoals de MRSA-bacterie. Goed slapen, voldoende bewegen en stress beperken helpen al enorm. Maar wie echt wil investeren in een krachtig afweersysteem, kijkt ook naar de voeding die het microbioom voedt. Dat zijn de gezonde bacteriën in je darmen die jouw weerstand ondersteunen.

In het boek Eet om ziekte te verslaan worden diverse voedingsmiddelen genoemd die je microbioom een flinke boost geven:

Gefermenteerde voeding:

  • Zuurkool

  • Kimchi

  • Pao Cai (Chinese gefermenteerde kool)

  • Yoghurt

  • Parmezaanse en Goudse kaas

  • Zuurdesembrood

Voedingsmiddelen rijk aan bioactieve stoffen:

  • Kiwi’s

  • Donkere chocolade (liefst puur)

  • Walnoten

  • Paddenstoelen

  • Ongezoet granaatappel-, cranberry- of Concord-druivensap

  • Groene of zwarte thee

Daarnaast help je je microbioom door:

  • Veel vezels te eten uit groenten, fruit, peulvruchten en volle granen

  • Minder bewerkt voedsel te eten

  • Dierlijke eiwitten te matigen

  • Kunstmatige zoetstoffen te vermijden

Tip: Wil je op een laagdrempelige manier starten met gezonder eten voor een sterkere weerstand? Vraag dan ons gezonde 4-wekenmenu aan:

Ontvang nu jouw GRATIS 4 gezonde weekmenu’s  ➔

5. Ga niet sporten met huidinfecties

Heb je een steenpuist, krentenbaard of andere verdachte huiduitslag? Blijf even weg van de groepssport of sauna. Het is beter voor jezelf én je omgeving.

Moet je je zorgen maken?

Voor de meeste gezonde mensen is MRSA geen reden tot paniek. Je kunt drager zijn zonder ooit klachten te krijgen. Wel is het belangrijk om bewust om te gaan met hygiëne en lichamelijk contact, zeker als je in een studentenhuis woont of veel sport.

Ben je toch besmet of heb je klachten, zoals hardnekkige huidinfecties? Neem dan altijd contact op met je huisarts. In sommige gevallen is een antibiotische behandeling of zelfs opname nodig, maar meestal zijn er nog goed werkende opties beschikbaar.

Tot slot

MRSA klinkt als iets uit een ziekenhuisdrama, maar met gezond verstand, goede hygiëne en aandacht voor je eigen weerstand kun je al veel doen om besmetting te voorkomen. En misschien is dit wel hét moment om je sporthanddoek eens wat vaker te wassen.