Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl

0 / 5. 0

Het Banting-dieet: de 18 basisregels

In het boek Koolhydraatarm, suikervrij, vetrijk (De Real Meal Revolutie) leggen professor Tim Noakes, chef-kok Jonno Proudfoot en Sally-Ann Creed uit hoe we weer kunnen gaan eten wat goed voor ons is: koolhydraatarm, suikervrij en vetrijk. De inhoud is gebaseerd op het Banting-dieet. Benieuwd wat dat inhoudt? Hieronder de 18 basisregels.

De 18 basisregels van het Banting-dieet

  1. Eet echt vlees of vleesproducten, zonder vulmiddelen (toegevoegde, goedkope voedingsvezels). Vlees uit blik en luncheon meat (Smac), boterhamworst en dergelijke: afblijven. Biologisch vlees en vlees van koeien die buiten hebben gelopen zijn de beste keus.
  2. Alle soorten vis en ook schaal- en schelpdieren zijn prima.
  3. Verse groenten, boven de grond geteeld, zijn bijna altijd helemaal goed. Maar vergeet niet: geen erwten en pas op met butternut- ofwel flespompoen. Oranje pompoen is een prima alternatief.
  4. De meeste knol- en wortelgewassen passen niet in het bantingdieet. Dus geen wortels, aardappelen, bieten, pastinaken en rapen. Uien zijn prima, maar met mate, en lente-uitjes zijn ook goed. Af en toe een zoete aardappel is oké (net!), maar tel hem wel mee bij je dagelijkse rantsoen koolhydraten.
  5. Gedroogde peulvruchten zijn uit den boze. Dus ook geen gedroogde bonen of spliterwten. En geen pinda’s, want dat zijn peulvruchten en geen noten.
  6. Granen – je zult het nu wel weten – mogen absoluut niet. Geen tarwe, mais, gerst, rogge, spelt, haver, boekweit et cetera.
  7. Eet de eerste zes weken geen fruit. Daarna kun je af en toe wat bessen eten, mits je insulineresistentie niet te hoog is.
  8. Eieren zijn prima. Echt goed voor je. Eet ze zoveel je wilt.
  9. Bepaalde soorten noten mogen, maar eet ze met mate omdat er wel koolhydraten in zitten. Amandelen zijn goed, net als macadamia’s. Paranoten, hazelnoten, pecannoten, walnoten en pijnboompitten zijn oké. Vermijd cashewnoten, pistachenoten, tamme kastanjes en pinda’s. Koop noten bij voorkeur rauw en rooster ze zelf.
  10. Zaden en pitten zijn goed: pompoenpitten, sesamzaad, lijnzaad en zonnebloempitten. Koop geen gebroken lijnzaad, want dat oxideert snel, en geoxideerd voedsel, vooral als dat ook nog olie bevat, is erg slecht voor het lichaam. Maal lijnzaad altijd vlak voor gebruik.
  11. Ja tegen gezonde oliën: olijfolie, walnotenolie, kokos- en avocado-olie. Van deze vier is alleen kokosolie geschikt om mee te bakken. Voeg de andere drie koud aan gerechten toe om die meer smaak te geven.
  12. Alle soorten olie verkregen uit zaden en granen zijn niet toegestaan.
  13. Vermijd verreweg de meeste kant-en-klare sauzen en marinades. Doorgaans zitten die tjokvol suiker en andere dingen die slecht voor je zijn. Maak je eigen sauzen. Dat is een makkie als je een staafmixer of keukenmachine hebt, en wel zo lekker.
  14. Zuivelproducten zijn toegestaan, maar met mate. Als je echt moeite moet doen om af te vallen, of als je diabetes hebt, moet je misschien minderen met zuivel of er helemaal mee stoppen.
  15. Geen suiker in welke vorm dan ook. Controleer de etiketten.
  16. Geen voedsel dat veel industriële bewerkingen heeft ondergaan.
  17. Zout is prima.
  18. Als je wilt afvallen, kun je het beste geen alcohol nuttigen. Alcohol saboteert elke poging om gewicht kwijt te raken. Maar als jij alcohol niet kunt laten staan, drink dan met mate en denk eraan dat je de koolhydraten meetelt bij je dagelijkse rantsoen.


Koolhydraatarm, suikervrij, vetrijk (De Real Meal Revolutie)

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

  • Eten wat goed voor ons is: vetrijk, koolhydraatarm en suikervrij
  • Van een professor, chef-kok en voedingsdeskundige
  • Recepten, wetenschap, uitleg en tips
Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔


Koolhydraatarm, suikervrij, vetrijk (De Real Meal Revolutie)

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

  • Eten wat goed voor ons is: vetrijk, koolhydraatarm en suikervrij
  • Van een professor, chef-kok en voedingsdeskundige
  • Recepten, wetenschap, uitleg en tips
Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔