Eet de regenboog: waarom kleur op je bord écht het verschil maakt
We horen het steeds vaker: “Eet de regenboog!” Maar wist je dat dit meer is dan een leuke metafoor of een Pinterest-waardige slogan? In zijn boek Food for Life legt Tim Spector uit waarom een kleurrijk dieet niet alleen mooi oogt, maar belangrijk is voor je gezondheid—en vooral voor je darmen.
Waarom die kleuren zo belangrijk zijn
Elke kleur in groente en fruit vertegenwoordigt een unieke set plantaardige stoffen, zoals flavonoïden, anthocyanen en carotenoïden. Samen vallen ze onder de noemer polyfenolen, en die spelen een sleutelrol in het voeden van ons lichaam én ons darmmicrobioom. Hoe kleurrijker je eet, hoe meer verschillende polyfenolen je binnenkrijgt. En dat is goed nieuws voor je goede bacteriën.
“Meer kleur op je bord betekent meer diversiteit in je darmen, en dát betekent een beter functionerend spijsverteringskanaal.” – Tim Spector
Donkerpaars, vuurrood, zonnig geel: elke kleur telt
Van felgroene courgettes tot diepdonkere aubergines, elke kleur staat voor een uniek nutriëntenprofiel. Zo bevatten paarse wortels andere polyfenolen dan oranje wortels, en heeft een rode paprika andere eigenschappen dan een groene. Door veel verschillende planten te eten, vergroot je de diversiteit aan bacteriën in je darmen – en dat blijkt rechtstreeks gelinkt aan je algehele gezondheid.
💡 Wist je dat mensen met een gezond darmmicrobioom gemiddeld 30 verschillende planten per week eten?
Test jezelf: haal jij de 30 planten per week?
Een leuk (en vooral nuttig!) hulpmiddel om je eetpatroon onder de loep te nemen, is onze 30 planten per week test. 🍃
- Tel één week lang hoeveel verschillende planten je eet – van groenten, fruit en kruiden tot noten, zaden, granen, peulvruchten en zelfs specerijen.
- Gebruik het als motivatie om week na week een stapje kleurrijker te eten. Je zult merken: het wordt leuk, verrassend én smaakvol.
Doe nu de gratis test en ontdek of jij de 30 planten per week haalt ➔
Biologisch vs. niet-biologisch: wat kies je?
Hoewel biologische producten gemiddeld een derde meer polyfenolen bevatten (ze moeten immers zonder chemische hulpstoffen overleven), is het niet altijd haalbaar om alles biologisch te kopen. Spector adviseert dan ook: focus eerst op diversiteit, dan pas op biologisch. Zijn tip? Kies biologische varianten van producten die veel pesticiden bevatten, zoals aardbeien, havermout en rogge. Producten met een dikke schil, zoals sinaasappels, kun je prima niet-biologisch kopen.
Simpele tips om meer kleur te eten
Het hoeft niet ingewikkeld te zijn om de regenboog op je bord te krijgen. Hier wat tips uit eigen ervaring én uit het boek:
-
Vervang saaie ijsbergsla door kleurrijke sla: radicchio, veldsla, rucola.
-
Maak eenpansgerechten met bonen, linzen en verschillende groenten.
-
Koop mixverpakkingen met gekleurde paprika’s of wortels.
-
Voeg diepvriesbosvruchten toe aan je ontbijt of smoothie.
-
Gebruik kleurige kruiden zoals kurkuma, kerriepoeder en paprikapoeder.
Twee gratis recepten uit Food for Life
Laat je inspireren door deze kleurrijke recepten:
Orecchiette met broccoli en walnoten
Romige boerenkoolpasta
De conclusie: eet de regenboog, voel je beter!
Een gevarieerd plantaardig dieet vol kleur ondersteunt je darmen, versterkt je immuunsysteem en verlaagt het risico op chronische ziektes. En als bonus ontdek je nieuwe smaken en texturen! Biologisch is mooi meegenomen, maar kleur en variatie zijn de echte gamechangers.