Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl

Ovenschotel maken? De 10 beste recepten!

Wil je een ovenschotel maken? Wij houden ervan! Ze zijn met name handig voor drukke dagen of als je gasten hebt. Je bereidt ze van tevoren in alle rust voor, en laat de oven op het ‘moment suprême’ zijn werk doen. Jij kunt op de bank ondertussen even lekker bijkomen of je met je gasten bezighouden. Ideaal! Hieronder vind je onze gezonde ovengerechten, met lekker veel groenten, vegetarisch of juist met vis; gratis recepten uit kookboeken van voedingsexpert en grote namen als Bart van Olphen, Vivian Reijs, Fajah Lourens en Jamie Oliver!

Ovenschotel: de 10 beste recepten

1. Quiche met mosselen, artisjok en geitenkaas – Bart van Olphen

Het recept voor deze quiche met mosselen, artisjok en geitenkaas komt uit Het Zeeuwse mossel kookboek van viskenner Bart van Olphen.

Quiche met mosselen, artisjok en geitenkaas - Gezond aan tafel - recept

2. Cottage pie met gehakt en bloemkoolpuree – Tim Noakes

Deze cottage pie met gehakt en bloemkoolpuree komt uit het boek Koolhydraatarm, suikervrij, vetrijk (De Real Meal Revolutie) van Tim Noakes. Over dit recept in het boek: “Net als lasagne is dit soort stoofschotels een van de pijlers van ons dieet. Aardappelen zijn niet meer in beeld, maar met gebruik van bloemkool kunnen we deze pie toch van een knapperige korst voorzien.”

Cottage pie met gehakt en bloemkoolpuree - Gezond aan tafel - recept

3. Zalm uit de oven – Vivian Reijs

Het recept voor deze feestelijke zalm uit de oven komt uit het kookboek Gezonder met Viv van tv-presentatrice, orthomoleculair voedingscoach, hormoontherapeut Vivian Reijs. Over deze ovenschotel schrijft ze: “Dit gerechtje blijft een van mijn favorieten. Ook als er gasten komen. Het is namelijk zo makkelijk en kan bijna niet mislukken.”

Zalm uit de oven van Vivian Reijs - Gezond aan tafel - recept

4. Vegetarische lasagne – Fajah Lourens (Killerbody dieet)

Het recept voor deze vegetarische lasagne van Fajah Lourens komt uit Fajahs boek Killerbody dieet. Het bevat 388,47 kcal, 23,07 g vet, 15,64 g koolhydraten en 27,85 g eiwit.

Vegetarische lasagne van Fajah Lourens (Killerbody dieet) - Gezond aan tafel - recept

5. Gevulde paprika met couscous

Nog meer ovenschotels? Deze gevulde paprika met couscous komt uit het boek I love health van Daisy Oppelaar.

Gevulde paprika met couscous - Gezond aan tafel - recept

6. Gevulde tomaten met quinoa en linzen

Het recept voor deze gevulde tomaten met quinoa en linzen komt uit het boek 28 dagen Bikini Body Guide van Kayla Itsines. Kayla schrijft erover: “In de Griekse keuken worden tomaten en paprika’s bijna altijd met rijst gevuld. Ik besloot wat te experimenteren en heb quinoa en gedroogd fruit gebruikt – en ik ben erg blij met het resultaat :)”

Gevulde tomaten met quinoa en linzen - Gezond aan tafel

7. Sperziebonen ovenschotel (Broodbuik)

Het recept voor deze sperziebonen ovenschotel komt uit het Broodbuik kookboek van cardioloog William Davis. Hij schrijft deze ovenschotel: “Dit sperziebonenpotje, met heerlijke uienringen erop, vormt een bijgerecht dat trots standhoudt naast gebakken vis, gevogelte, rund- of varkensvlees en zelfs als hoofdgerecht.”

Sperziebonen ovenschotel broodbuik - Gezond aan tafel - recept

8. Vispastei van Jamie Oliver

Het recept voor deze vispastei van Jamie Oliver, met luxe vis, romige proseccosaus & red leicesterpuree, komt uit Jamie Oliver’s kerstkookboek.

Vispastei van Jamie Oliver - Gezond aan tafel - recept

9. Zalm en garnalen taart van Jamie Oliver

Het recept voor deze zalm en garnalen taart van Jamie Oliver, met zoete aardappel en aardappelpuree, komt uit het boek Super food voor familie en vrienden. Jamie schrijft over deze ovenschotel: “Zalm en garnalen bevatten superveel vitamine B12, die onze hersenen gezond houdt, zodat we helder kunnen denken. Zalm zit bovendien tjokvol gezonde vetten.”

Zalm en garnalen taart van Jamie Oliver - Gezond aan tafel - recept

10. Lasagne met savooiekool, champignons & kip van Jamie Oliver

Het recept voor deze lasagne met savooiekool, champignons en kip komt uit het boek Super food voor familie en vrienden van Jamie Oliver. Hij schrijft erover: “We gebruiken hier kastanje- in plaats van gewone champignons, omdat ze buiten geteeld worden, wat betekent dat ze vitamine D uit het zonlicht hebben opgenomen.”

Lasagne met savooiekool, champignons en kip van Jamie Oliver - Gezond aan tafel - recept

Klik hier voor meer tips.