Lasagne met savooiekool, champignons & kip van Jamie Oliver

Lasagne met savooiekool, champignons & kip van Jamie Oliver

Het recept voor deze lasagne met savooiekool, champignons en kip komt uit het boek Super food voor familie en vrienden van Jamie Oliver. Hij schrijft erover: “We gebruiken hier kastanje- in plaats van gewone champignons, omdat ze buiten geteeld worden, wat betekent dat ze vitamine D uit het zonlicht hebben opgenomen.”

Ingrediënten

  • olijfolie
  • 8 kippendijfilets
  • 2 preien
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 venkelknollen
  • 4 plakken gerookte doorregen bacon of ontbijtspek
  • 2 verse laurierblaadjes
  • ½ bosje verse tijm (15 g)
  • 2 volle el volkorenbloem
  • 2 volle tl Engelse mosterd
  • 1 l halfvolle melk
  • 1 middelgrote savooiekool
  • 400 g kleine kastanjechampignons
  • 500 g verse lasagnevellen
  • 30 g Parmezaanse kaas
  • 1 volkorenbrood

Verder nodig

Bereidingswijze

  • Zet een grote braadpan met 1 eetlepel olie op hoog vuur en braad de kipfilets rondom aan. Maak ondertussen de preien, bleekselderij en venkels schoon, snijd ze in dunne plakjes en zet ze opzij. Snijd de bacon in smalle reepjes, roer ze met de laurier in de pan door elkaar, ris de tijmblaadjes erbij en bak de reepjes spek licht goudbruin. Doe de gesneden groenten erbij en blijf 15 minuten regelmatig roeren. Meng dan de bloem, mosterd en een snufje zeezout en zwarte peper erdoor. Roer vervolgens geleidelijk de melk erdoor, zet het vuur laag en blijf 20 minuten regelmatig roeren.
  • Trek de buitenste, groene bladeren van de kool (350 g in totaal) en bewaar de rest voor een andere keer. Leg de bladeren op je werkvlak, snijd de harde nerven eruit en gooi die weg. Snijd de bladeren vervolgens in 2 cm brede reepjes. Snijd de champignons in dunne plakjes en roer ze met de kool en 700 ml kokend water door de stoof. Laat 30 minuten pruttelen. Verwarm de oven voor tot 180 °C/gasovenstand 4.
  • Zet het vuur onder de stoof uit, trek de kipfilets zo nodig met twee vorken uit elkaar, proef en breng op smaak. Schep een laagje van de stoof in een braadslede (25 x 35 cm), scheur een paar lasagnevellen in stukjes en strooi ze erover. Herhaal dit tot alle stoof en pasta op is. Druk en duw met je vingers in de lasagne om hem een mooie textuur te geven – je wilt hem lekker rommelig – en rasp de Parmezaanse kaas erover. Zet de lasagne 40 minuten in de oven, of tot er een goudbruin, pruttelend korstje op zit. Laat hem 5 minuten staan en serveer hem met brood om te dopen.

Zo ziet dit recept eruit in het boek

Bekijk meer pagina’s uit dit boek in het gratis inkijkexemplaar.

Ook gezonder eten?

Op zoek naar de lekkerste recepten en betrouwbare informatie? Mis onze gratis nieuwsbrief dan niet en meld je nu aan!

Inkijkexemplaar van

€ 29.99
  • Trakteer jezelf én je familie en vrienden op een heerlijke en gezonde maaltijd
  • Jamies 18e kookboek, vol gezonde ontbijt-, lunch- en dinerrecepten
  • Niet alleen supergezond maar ook superlekker!