0 / 5. 0

(Gedroogd) zeewier en algen eten: 11 tips

Vers of gedroogd zeewier is een mooie aanvulling op het dagelijks menu. Uit het boek Groente uit zee van Lisette Kreischer: ‘Een belangrijke reden waarom zeewier bijdraagt aan een gezonde voeding, is dat het veel mineralen en vitaminen bevat, die gemakkelijk geabsorbeerd kunnen worden door het lichaam. Vanwege het hoge vezelgehalte in zeewier worden suikers in het verteringsstelsel langzamer opgenomen, waardoor de bloedsuikerspiegel minder snel stijgt, hetzelfde effect als volkorenproducten hebben. Tot slot bevat het gunstige vetzuren en specifieke aminozuren.’

Hieronder vind je 11 tips voor het eten van zeewier en algen.

1. Go Plant Power

Zeewier wordt ook weleens de eiwitbron van de toekomst genoemd. Bepaalde soorten zeewier bevatten eiwitcombinaties die lijken op die van vlees: veel calcium én omega 3. Een vis maakt immers zelf geen omega 3 aan, hij krijgt het binnen door het eten van algen. Ook de plantaardige keuken is zeer rijk aan eiwitten, ijzer en calcium. Wanneer daar zeewier aan toe wordt gevoegd, levert dat een keuken op die niet alleen goed voor de gezondheid en ook nog eens smaakvol is, maar ook duurzaam en goed voor mens, dier en natuur.

2. Eat Weed, Live Long

Dit is de gevleugelde uitspraak van The Dutch Weed Burger en een uitspraak die zeewier verdient. Wat een schitterende groente is het toch, en wat een luxe dat we zoiets moois gewoon kunnen eten! So go get your Weed and EAT it!

3. Ga voor dulse & zeesla

Ben je een groentje in de zeewierkeuken en vind je het allemaal een beetje spannend? Ga dan op zoek naar dulse en/of zeesla. Dit zijn waarschijnlijk de twee toegankelijkste en gemakkelijkst verteerbare wieren om je zeewieravontuur mee te beginnen.

4. Mix & Match

Wanneer je alweer wat verder bent op je zeewieravontuur, is het aan te raden zowel groen-, bruin- als roodwieren op te nemen in je dieet, om optimaal te genieten van de diverse vitaminen en mineralen die deze wieren te bieden hebben.

5. Week gedroogd zeewier in weinig water

Het is raadzaam gedroogd zeewier te weken in weinig water om te voorkomen dat je moet afgieten en daarmee alle nuttige vitaminen en mineralen wegspoelt. Knijp eventueel overtollig vocht uit met je handen. Op de aanwijzingen op de verpakking staat meestal precies aangegeven hoe lang je ze moet weken. Ga ervan uit dat malse, zachte wieren korter hoeven te weken dan stevige, donkere wieren.

6. Was vers zeewier altijd goed

Indien je vers zeewier gebruikt, was het dan echt goed. Verzeker je ervan dat alle zandkorrels verdwenen zijn en je je kies niet kapot zult bijten op een zeepok. Heb je echt vers zeewier geplukt uit de zee? Was het dan voor met zout water, om te voorkomen dat het slijmerig wordt. Ook gepekeld zeewier uit de natuurwinkel dient heel goed afgewassen te worden, of beter nog: geweekt. Het pekelzout zorgt voor een langere houdbaarheid waardoor je het vers kunt eten, maar het maakt het zeewier ook heel zout. Knijp na het afwassen overtollig water zachtjes met je handen uit het geweekte wier en dep goed droog met keukenpapier of een theedoek.

7. Vers of gedroogd

What to do als er in een recept gedroogd zeewier wordt gebruikt en je vers wier in huis hebt? En hoe ga je om met gedroogd zeewier als er in een recept wordt gesproken over vers? Het is eigenlijk heel simpel. Gedroogd wier zet enorm uit in volume wanneer het geweekt wordt in water. Die uitzetting verschilt per soort maar houd rekening met ongeveer 8 à 10 keer vermeerdering van gewicht. Dus als er in een recept staat 5 gram gedroogde wakame, kun je ervan uitgaan dat dit neerkomt op ongeveer 40 tot 50 gram verse wakame. En staat er in een recept 40 gram verse dulse, dan weet je dat je met ongeveer 4 gram gedroogde dulse kunt werken.

8. Get in your kombu

Kombu is een fantastische basis voor bouillon. Het verrijkt de soep namelijk met een flinke dosis umami en zout de soep op natuurlijke wijze. Daarnaast is het toevoegen van een streng kombu een aanrader bij het koken van bonen. Door de toevoeging van de kombu verrijk je de bonen niet alleen met extra nutriënten, het wier zorgt ook voor een betere vertering.

9. Go get your flavors

Zeewier is rijk aan umami en dat kun je nog verder uitdiepen in de keuken. Zo zijn er verschillende kruiden en ingrediënten die de umamismaak van zeewier nog meer versterken danwel ondersteunen. Een aantal daarvan zijn: edelgistvlokken, shoyu of tamari, tahini, miso, mirin, sesamzaad, sesamolie en tomaat.

10. Eet niet te veel zeewier per dag

Zeewier is heel lekker en nu je verliefd bent geworden op deze groente uit zee, kun je vast niet wachten om er dagelijks schalen van te verorberen. Logisch, maar niet doen! Zeewier is supergezond en rijk aan allerlei voedingsstoffen, wat ook de reden is dat je er maar weinig van nodig hebt. Zeewier bevat bijvoorbeeld een natuurlijke bron van jodium en omega 3-vetzuren. Beide zijn onmisbaar voor de menselijke gezondheid, maar je moet er niet te veel van binnenkrijgen. Een richtlijn voor de gemiddelde volwassene is 5 tot 10 gram gedroogd zeewier per dag. Dus net als voor alles wat je eet, geldt ook voor zeewier: eet met mate, gevarieerd en gebalanceerd. Of zoals de gevleugelde uitspraak van Paracelsus, een baanbrekende arts uit 1500, luidt: ‘Alle dingen zijn vergif en niets is zonder gif. De hoeveelheid alleen maakt dat iets niet giftig is.’

11. Eet geen zeewier dat los op het strand ligt

Nadat je dit boek gelezen hebt, ben je ongetwijfeld heel enthousiast om met zeewier aan de slag te gaan. Wellicht zelfs zo enthousiast dat al het wier op het strand je nu aantrekkelijk lijkt. Maar laat je niet verleiden. Waar dat wier vandaan komt en hoe lang het er al ligt, weet je niet. Vermijd een bedorven maag door het eten van bedorven zeewier, en pluk ook geen wier in vervuild water. En laat het echte plukken over aan professionals, dan waarborgen we ook de schoonheid van de natuur.

 

 

Wil je wekelijks gratis gezonde recepten in je inbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ja ik wil wekelijks gezonde recepten ontvangen ➔

Recepten

Hieronder vind je een aantal recepten met zeewier en algen. Veel plezier met koken en hup ... gezond aan tafel!

Glutenvrije superfood lunch

Groente uit zee

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔
Glutenvrije superfood lunch

Groente uit zee

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔