0 / 5. 0

Waarom me time én genieten voor moeders zo belangrijk is

De formule voor moedergeluk begint bij zelfliefde, oftewel het vaker nee zeggen en tijd maken voor jezelf. Het gaat om het loslaten van verwachtingen en het genieten van de kleine dingen. Klinkt dit geweldig, maar vraag je je af hoe je als moeder meer me time kunt creëren en meer kunt genieten van die kleine dingen?

In haar nieuwste boek ‘Happy Mom’ deelt Tessa Heinhuis de beste tips & tricks om als moeder je geluk én me-time te omarmen!

Waardeer het heden

Het echte moedergeluk ligt vaak niet in buitengewone gebeurtenissen, maar in het waarderen van de alledaagse dingen. Dus, wat maakt jou vandaag blij? Een kop koffie? Een schaterlach van je peuter? Een keer een hele dag een trui aanhebben waar geen babykwijl op zit? Zien dat je geen enkele pukkel op je gezicht hebt? Belangrijker voor je moedergeluk dan alles wat er gebeurt in je leven, is tevreden zijn met wat je al hebt. Maak eens een lijst op een leeg A4 met wat je nú blij maakt.

Mensen die drie keer per week vijf tot tien dingen opschrijven waar ze dankbaar voor zijn, blijken gelukkiger te zijn, minder stress te hebben, beter te slapen, gezonder te eten en minder geld uit te geven. Het zorgt ook voor minder drang naar materialisme en het willen kopen van meer spullen.

Vervang het woord ‘moet’ door ‘mag’

Je kunt dankbaarder worden door in je gedachtes of in wat je hardop zegt, het woord ‘moet’ te vervangen door ‘mag’. Je mag je kinderen verschonen en aankleden. Je mag racen naar de opvang om op tijd op je werk te zijn. Je mag boodschappen doen en koken voor een gezin. Het laat je zien waar je allemaal gelukkig mee mag zijn, omdat je indirect inziet dat het een voorrecht is om moeder te zijn, dat je genoeg geld hebt om boodschappen van te betalen, dat je een fornuis in een warm huis hebt, dat je een betaalde baan hebt en dat je kinderen gezond genoeg zijn dat ze gewoon thuis met een vieze luier op de commode en niet in een ziekenhuisbed liggen.

Lees ook: Zelfliefde, zo begin je ermee!

Neurowetenschap en dankbaarheid

Dankbaarheid heeft aantoonbare positieve effecten op ons brein en welzijn. Het uiten van dankbaarheid activeert delen van de hersenen die verband houden met creativiteit, intelligentie en altruïsme. Dankbaar zijn voor anderen en dit uiten, versterkt onze sociale verbindingen en ons geluksgevoel.

Hoe deel je je me time in?

Moeders moeten gemiddeld 415 keer per dag iets voor hun kinderen doen. Volgens The New York Times heb je één uur en zeven minuten per dag voor jezelf als moeder. Het is essentieel om te beseffen dat tijd ons kostbaarste bezit is. De manier waarop we onze dagen invullen en de keuzes die we maken, beïnvloeden ons welzijn. Wat kun je het beste doen met je vrije tijd?

Volgens onderzoek maken de volgende activiteiten je direct gelukkiger:
* een boek lezen;
* met familie en vrienden samen zijn;
* naar een concert, festival, feest of sportwedstrijd gaan;
* muziek luisteren en/of meezingen en dansen;
* winkelen;
* lummelen.

Lees ook: Timemanagement: zo ga je goed met je tijd om voor meer tips om je tijd effectief in te delen!

De ziekte van druk zijn

In het boek The 4-Hour Work Week van Timothy Ferris wordt het nieuwe rijk zijn beschreven als ‘de rijksten zijn diegenen die de meeste vrije tijd hebben’. Hij vindt dat als je het slim aanpakt, vier uur werken per week voldoende is. Alleen doen wat je echt moet doen. Prioriteiten stellen. Focussen op wat het belangrijkste is om te doen. Een passief inkomen genereren. Niet een overvolle agenda, maar juist quality time kúnnen hebben met je gezin, dat is waar het uiteindelijk om gaat in het leven. Geen moment rust pakken en nooit meer niets te doen hebben wordt momenteel ook wel de ziekte van druk zijn genoemd. Dus… pak die vrije tijd als je kunt!

Moedergeluk

De formule van moedergeluk bestaat uit het waarderen van de alledaagse dingen en het omarmen van me time. Schrijf dus elke dag op wat jou gelukkig maakt, plan je vrije tijd effectief in en vervang het woord ‘moet’ eens wat vaker door ‘mag’. Want je verdient het!

Lees meer over persoonlijke ontwikkeling:

 

Wil je wekelijks gratis inspiratie voor een gelukkige en gezonde leefstijl ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ja ik wil tips en tricks voor een gelukkige en gezonde leefstijl ontvangen  ➔Happy Mom

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔


Happy Mom

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔