Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl

0 / 5. 0

Gezonde boodschappen doen: lees etiketten

Believe me, als je eenmaal de beslissing hebt genomen om je levensstijl aan te pakken en een beetje beter op te letten, grijp je niet meer zo vaak ongezonde snacks als vroeger. Begin gewoon makkelijk, met je dagelijkse boodschappen. Voor mij is de 80/20-regel heel handig. Het houdt in dat je 80 procent van de tijd gezond eet, en er voor 20 procent niet op hoeft te letten. Bijvoorbeeld door doordeweeks zo gezond mogelijk te eten en in het weekend wat meer te vieren. Bij mij thuis krijgen ze enkel in het weekend chips of iets dergelijks en doordeweeks probeer ik zo gezond mogelijk te koken. Frietjes eten we bij uitzondering en dan is het echt een feestje. Ik weet dat junkfood goedkoop en lekker makkelijk is, maar er is een goede reden waarom je het beter niet al te vaak kunt eten, namelijk gezondheid: de jouwe, en die van je gezin.

Maak voor jezelf die drempel niet te hoog, maar werk stapje voor stapje richting een gezonde levensstijl. Als je eenmaal begint, ben je zo een eind op weg!

Door Ellemieke Vermolen

Etiketten lezen

Het is zo belangrijk om te weten wat je eet. Wanneer ik boodschappen doe lees ik daarom altijd zorgvuldig de etiketten. Ik wil weten wat erin zit. Dan is het ook noodzakelijk om niet alleen naar de voorkant van een verpakking te kijken, maar juist ook naar de ingrediënten. Het liefst gebruik ik zo min mogelijk bewerkt eten, maar met een gezin ontkom je daar niet helemaal aan. Als ik kan kiezen, neem ik altijd de gezondste variant van een product met de minste suikers en E-nummers erin.

Lees ook: Simpele tips om gezond eten makkelijker te maken

De taal van het etiket

Wat staat er nu eigenlijk precies op een verpakking? In de eerste plaats kun je deze gezondheidsclaims tegenkomen, waardoor je zou denken dat je een verantwoorde keuze maakt, maar is dat wel zo?

  • Dit staat er: 0 procent suiker
    Dit betekent het: er zit waarschijnlijk veel zoetstof in
  • Dit staat er: 0 procent vet
    Dit betekent het: er is waarschijnlijk veel suiker aan toegevoegd
  • Dit staat er: Nu met minder suiker
    Dit betekent het: er is dus suiker aan toegevoegd
  • Dit staat er: Met vruchtensmaak
    Dit betekent het: er zitten geen echte vruchten in

Zo zijn er natuurlijk nog meer kreten die je op het verkeerde ben zetten, vooral als je erop gaat letten.

Het is niet erg als je per ongeluk iets koopt wat bij nader inzien helemaal niet zo gezond blijkt als je dacht, daar leer je ook weer van.

Suikervermomming

Suiker komt voor in vele vormen: glucose, sucrose, fructose, dextrose… Ze hebben andere namen maar allemaal een vergelijkbaar negatief effect op de bloedsuikerspiegel. Als je veel suiker binnenkrijgt stijgt je bloedsuikerspiegel, waarna die weer omlaagduikt en je geneigd bent om weer naar iets zoets te grijpen. Laat je ook niet verleiden door producten waarop staat ‘zonder suiker’, dat betekent namelijk meestal dat de suiker is vervangen door kunstmatige zoetstoffen, zoals sacharine of aspartaam en die zijn heel slecht voor een kinderlichaam.

Gezond eten is belangrijk voor jou en je kids! Met de tips en recepten uit Lekker gezond! van Ellemieke Vermolen maak je op een ongedwongen, speelse manier heuse groentesmulpaapjes van je kinderen.

Lees meer over voeding en een gezonde leefstijl: