Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl

0 / 5. 0

Intuïtief eten: stop met diëten en luister naar je lichaam!

Van diëten en beperkingen nodigen we je uit naar intuïtief eten. Door jarenlang te diëten en regels te volgen, ben je misschien een beetje de weg kwijtgeraakt in hoe normaal eten precies werkt. Dus, hoe ziet dit er precies uit?

In het boek ‘Intuïtief Eten’ van Sharon Numan en Henrike Weerstand wordt precies uitgelegd wat ‘intuïtief eten’ betekent. En we delen hier de belangrijkste inzichten met je!

Wat is intuïtief eten?

Intuïtief eten helpt je om opnieuw in contact te komen met je lichaamssignalen zoals honger en verzadiging. Je leert de signalen van je lichaam te begrijpen en er naar te luisteren. Het versterkt het vertrouwen in je eigen lichaam, en betekent tegelijkertijd afscheid nemen van de schadelijke dieetcultuur en beperkende dieetgedachten. Van een wereld van diëten en beperkingen, kom je in een wereld van vrijheid waar je weer kunt genieten van eten!

Eet wanneer je honger hebt

Wanneer weet je dat het tijd is om te eten? Laat je je leiden door de klok, het knorren van je maag, of eet je gewoon de hele dag door? Hoe voelt honger eigenlijk? Fysieke honger is als een zacht en liefdevol signaal. Het begint subtiel, met gedachten over eten en een licht gevoel in je maag. Het geeft je de tijd om rustig te beslissen over wat je gaat eten. Wanneer je hongersignalen negeert, worden ze hardnekkiger en intenser. Je voelt je oncomfortabeler. Je energie is weg, je maag knort enorm. Je voelt je geïrriteerd en je kunt niet meer focussen. Je lichaam stuurt alleen hevige hongersignalen wanneer je de eerste, relaxte, subtiele signalen heb genegeerd. Ons lichaam laat ons weten dat eten noodzakelijk is wanneer we honger hebben.

Hoe voelt fysieke honger?

1. Honger is vriendelijk.

Net als een hond die aandacht wil, klopt honger zachtjes aan en komt ze terug als je het negeert.

2. Honger bouwt langzaam op.

Het begint subtiel en wordt intenser na verloop van tijd.

3. Honger is flexibel.

Het maakt geen kieskeurige eisen over wat je moet eten, omdat het vooral gaat om de energie-inname.

4. Honger verhoogt de smaak.

Je proeft en ruikt beter als je echt honger hebt.

5. Je weet het wanneer je honger hebt.

Wanneer je echt honger hebt, dan weet je dat dat zo is. Het kan zijn dat je twijfelt bij de eerste subtiele signalen, omdat die – inderdaad – subtiel zijn. Naarmate ze sterker worden, weet je dat het tijd is om te eten. ­

Intuïtief eten: een effectieve aanpak

Als je gewend bent om de hele dag door te eten, kan het tijd kosten om opnieuw te leren wat echte trek is. Het is echter de moeite waard om naar je lichaamssignalen te luisteren. Een effectieve aanpak is om te leven van maaltijd tot maaltijd, zonder voortdurend te snacken. Eet alleen wanneer je daadwerkelijk honger hebt en drink water tussen de maaltijden door.

Andere redenen waarom je trek hebt 

Er zijn genoeg andere redenen waarom je honger hebt. Hier zijn verschillende termen voor, zoals ‘hoofdhonger’, ‘harthonger’ en ‘emotionele honger’. Deze eetlust staat los van de energiebehoeften van je lichaam en wordt niet veroorzaakt door een knorrende maag. Je kunt zin hebben om te eten omdat je iets lekkers ruikt, omdat je gestrest bent, omdat je een drukke dag hebt gehad, omdat je constant aan eten denkt vanwege zelfbeperking, en omdat het een gewoonte is geworden om te blijven snacken.

Heeft het idee van intuïtief eten je aangesproken? Aarzel dan niet om het e-book ‘Intuïtief Eten’ van Sharon Numan en Henrike Weerstand te bestellen voor waardevolle tips & tricks.

Lees meer over voeding:Intuïtief Eten

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔


Intuïtief Eten

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔