Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl

0 / 5. 0

Voedingsweetjes: alles wat je wilt weten over groente en fruit

Groente en fruit zijn essentieel voor een gezonde levensstijl. Het is van groot belang om genoeg van deze voedingsmiddelen te consumeren, ze op de juiste manier te bewaren en te ontdekken welke opties het gezondst zijn.

Wij delen daarom de belangrijkste weetjes over groente en fruit uit het eerste boek van Leroy van de Ree, ‘Voedingsweetjes’!

Nederlanders eten te weinig groente en fruit

Wist je dat wij Nederlanders te weinig groente en fruit eten? Dat blijkt uit de meest recente Voedselconsumptiepeiling (VCP) van 2019-2021. Wat blijkt? We eten slechts 153 gram groente per dag en 136 gram fruit. Dat is te weinig! Het Voedingscentrum adviseert namelijk om dagelijks 250 gram groente en 200 gram fruit te eten. Dat betekent dat we aan de bak moeten:-)

Voor kinderen kan het soms nog lastiger zijn om groente te eten. Gelukkig hebben we hiervoor 5 tips: How to: zo eten jouw kinderen meer groenten

Tips om meer groente en fruit te eten

  • Kies vaker voor groente of fruit als tussendoortje (in plaats van een reep of koek).
  • Start je dag met een portie fruit (bijvoorbeeld in je yoghurt).
  • Eet bij je lunch ook groente (bijvoorbeeld een salade).
  • Eet meer soep.
  • Eet de overgebleven groente op (en laat de gebakken aardappelen liggen).

Zo bewaar je groente en fruit het best

Deze groente en fruit bewaar je het best in de koelkast:

  • Champignons, sperziebonen, sugarsnaps, bloemkool en broccoli.
  • Voorgesneden groente of fruit moet je altijd koel bewaren. Zacht fruit (aardbeien, frambozen) bewaar je het best afgedekt in de koelkast.
  • Druiven blijven langer goed als je ze koel houdt en appels zijn in de koelkast zelfs 3 weken langer houdbaar dan erbuiten.
  • Kiwi’s kun je het beste laten rijpen buiten de koelkast. Zodra ze zachter zijn, blijven ze koel het langst lekker en rijpen ze niet door.

Deze groente en fruit kun je beter niet in de koelkast bewaren:

  • Paprika, tomaat, aubergine en komkommer. Citrusvruchten zijn gewend aan een warm klimaat, je kunt deze dus ook het beste buiten de koelkast bewaren.
  • Exotische vruchten, zoals een banaan. Deze vruchten kunnen last krijgen van ‘koudebederf’. Als je ze bewaart onder de 7 °C, gaan de cellen kapot, verliezen ze vocht, worden ze gevoeliger voor rotten en verliezen ook nog eens hun smaak.

Wist je dat: Als je groente en fruit bij elkaar legt, kan het sneller bederven. We hebben niet voor niets een fruitschaal!

Groente uit blik of pot? Is dat gezond?

Je hebt vast weleens gehoord dat groenten uit pot of blik evenveel voedingsstoffen kunnen bevatten als verse groenten. Het klopt, maar er is één belangrijk aandachtspunt: het etiket. Het is van cruciaal belang om het etiket zorgvuldig te lezen, omdat soms suiker of zout wordt toegevoegd om de houdbaarheid te verlengen. Dit maakt het nog niet direct tot een slechte keuze; je kunt bijvoorbeeld de toegevoegde suikers of het zout wegspoelen. Desalniettemin blijft een variant zonder toegevoegd suiker of zout de gezondere optie. En wat betreft groenten waar meer aan is toegevoegd dan suiker of zout, zoals spinazie à la crème? Kort gezegd, dit is doorgaans een minder gezonde keuze vanwege het hogere gehalte aan verzadigd vet en zout in vergelijking met de verse variant.

Wat zegt de wetenschap?

Talloze wetenschappelijke studies hebben onderzocht waarom groenten zo gunstig zijn voor onze gezondheid. Ze hebben gekeken naar het risico op ziekten bij mensen die veel groenten eten in vergelijking met degenen die weinig groenten consumeren. Het blijkt dat mensen die regelmatig hun bord vullen met diverse groenten een verminderd risico lopen op verschillende gezondheidsproblemen. Hierbij kun je denken aan hart- en vaatziekten, beroertes, darmkanker, diabetes type 2 en zelfs longkanker. De magie lijkt plaats te vinden wanneer je dagelijks ongeveer 250 tot 300 gram groenten consumeert. Dit vormt een solide basis voor een gezonde levensstijl.

Try this at home: Stoom je broccoli! Zo bewaar je meer voedingsstoffen dan wanneer je deze groene groente kookt. Wist je trouwens dat je de stam ook kunt eten? Dit deel van de broccoli bevat zelfs meer voedingsstoffen dan de roosjes.

Hoe zit het met verspakketten?

In de hedendaagse drukte komt gemak vaak in de vorm van verspakketten in de supermarkt. Deze pakketten bieden verschillende voordelen, waaronder het verminderen van voedselverspilling en het bijna bereiken van je dagelijkse aanbevolen portie groenten. Als je kiest voor een verspakket, is het raadzaam om er een te selecteren met een overvloed aan groenten. Daarnaast is het belangrijk om aandacht te besteden aan het suiker- en zoutgehalte, aangezien deze vaak worden toegevoegd aan kant-en-klare zakjes. Opteer voor een pakket dat volkoren producten bevat, zoals zilvervliesrijst of volkoren spaghetti. Je kunt zelfs de witte pasta in het pakket vervangen door een volkoren variant voor een nog gezondere keuze.

Langer en gelukkig leven

Groente en fruit zijn onmisbaar voor een gezonde levensstijl. Maak bewuste keuzes bij het kopen en bewaren van deze voedingsmiddelen. Laten we deze natuurlijke schatten omarmen en ze slim in onze dagelijkse maaltijden integreren voor een gezonder en gelukkiger leven!

Lees meer over voeding en een gezonde leefstijl:



Voedingsweetjes

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔


Voedingsweetjes

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔