Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl

0 / 5. 0

How to: zo eten jouw kinderen meer groenten

Je kunt nog zo positief zijn, we weten allemaal hoe moeilijk het soms is om kinderen groenten te laten eten. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk, ik weet dat er kinderen zijn die best veel durven proeven en niet zoveel of helemaal geen moeite hebben met groenten. Hier vind je 5 tips om de groente-inname bij je kinderen te vergroten.

Door Ellemieke Vermolen

Herhaling, herhaling, herhaling

Veel kinderen halen bij voorbaat hun neus op voor groenten en fruit. Als ouder weet je dat ze belangrijk zijn om wel genoeg vitaminen en ander goeds binnen te krijgen, zeker als je nog in de groei bent. Een verdrietig kind aan tafel dat beweert dat het iets echt niet lust of ruzie aan tafel omdat ze ‘altijd maar groenten’ moeten eten wil je natuurlijk ook niet. Een manier om dit op te lossen is om je kind veel verschillende soorten groenten en fruit voor te zetten. Hoe meer keus, hoe groter de kans dat er iets bijzit wat hij of zij lekker vindt. Vergeet ook niet dat herhaling vaak werkt. Als je je kids regelmatig witlof of broccoli aanbiedt, raken ze er zeker aan gewend.

Het oog wil ook wat

Probeer gerechten op verschillende manieren te presenteren. Bij kids zit het hem vaak in de details. Als je aandacht besteedt aan de presentatie maakt dat het eten veel aantrekkelijker voor ze. Moeilijk is dat niet, je krijgt er vanzelf handigheid in.

Tip: Laat je kinderen, zodra ze oud genoeg zijn, meehelpen. met een kindermesje, met hun handjes, wat op dat moment handig is. Natuurlijk laat je ze niet bij het fornuis, maar met een theedoek als keukenschort gehaktballetjes draaien vindt elk kind geweldig.

Groenten met handen eten

Vinden ze het leuk om met hun handen te eten? Laat ze dat vooral doen, zolang ze maar hun groenten binnenkrijgen. Dippen kan natuurlijk ook. Snijd je groente in repen en maak er een gezonde dip bij.

Groenten in een glas

Een versgeperst groentesapje staat hier ook wekelijks op het menu. Ik geef het mijn kids zo vaak mogelijk. Zo’n sapje kan bij het ontbijt, bij de lunch, als tussendoortje… Alle extra’s zijn mooi meegenomen.

Tip: Vraag andere ouders wat de lievelingsrecepten van hun kids zijn. Wie weet kom je op briljante ideeën en voor je het weet ontstaat er een gezonde-receptenruil.

Hide and seek

Als ze écht niet willen, verstop dan groenten in sauzen, puree of soep. Vooral soep is daar ideaal voor. Een kind dat weigert om groenten te eten heeft vaak veel minder moeite met soep. Maak dan desnoods iedere dag soep. Ook heel handig om je groente-leftovers in te verwerken. Weggooien is zonde. Ik maak elke week soep, speciaal om de restjes groenten op te maken.

Lees meer over voeding en een gezonde leefstijl: