5 / 5. 3

Tips en tricks voor het eten van 30 planten per week

In een wereld waarin gezondheid en welzijn steeds belangrijker worden, groeit de interesse in diverse voedingspatronen die ons lichaam van alle belangrijke voedingsstoffen voorzien. Eén van de meest intrigerende uitdagingen die de laatste tijd steeds vaker opduikt, is de ’30 planten per week’ challenge.

30 planten per week klinkt misschien als onwijs veel, maar het is een stuk makkelijker te bereiken dan je denkt! In dit artikel vertellen we hoe je dit doel makkelijk(er) kan bereiken en welke planten er allemaal meetellen.

Hoe bereik je 30 planten per week?

Met enige planning en creativiteit is het eten van 30 planten per week zeker haalbaar. Hieronder lees je onze tips:

 1. Eet seizoensgebonden – Maak gebruik van seizoensgebonden groenten en fruit. Elk seizoen brengt nieuwe soorten planten met zich mee, waardoor het gemakkelijker wordt om variatie toe te voegen aan je dieet.
 2. Probeer nieuwe recepten – Verken nieuwe recepten en gerechten die verschillende soorten groenten en fruit bevatten. Neem een kijkje op onze website of experimenteer zelf in de keuken.
 3. Mix & match – Combineer verschillende groenten en fruit in maaltijden en snacks. Voeg bijvoorbeeld verschillende soorten groenten toe aan salades, soepen, roerbakgerechten en smoothies.
 4. Wees avontuurlijk – Stap uit je comfortzone en probeer exotische groenten en fruit die je nooit eerder hebt gegeten. Dit biedt nieuwe smaken en voedingsstoffen voor je dieet.
 5. Gebruik kruiden en specerijen – Kruiden en specerijen zijn ook afkomstig van planten en kunnen een smakelijke manier zijn om variatie toe te voegen aan je dieet. Gebruik verse kruiden om gerechten op smaak te brengen en te genieten van hun gezondheidsvoordelen.

Het eten van 30 planten per week kan een lonend doel zijn voor wie streeft naar een gezonde levensstijl. Door gevarieerd te eten, kunnen we ons lichaam voorzien van een breed scala aan voedingsstoffen en bescherming bieden tegen ziekten. Dus waar wacht je nog op?

Welke planten tellen mee?

Welke planten tellen nu eigenlijk mee voor deze challenge? We zullen met jullie de definitie van ‘planten’ verkennen en enkele verrassende voorbeelden bespreken:

Voorbeelden van planten die meetellen zijn:

 • Groenten: asperges, knoflook, rode kool, spinazie, zoete aardappel, paprika, uien.
 • Fruit: aardbeien, frambozen, appels, avocado’s, sinaasappels, bananen, citroenen.
 • Peulvruchten: zwarte bonen, kidneybonen, kikkererwten, linzen, sojabonen, bruine bonen.
 • Granen: bruine rijst, quinoa, havermout.
 • Noten & zaden: chiazaden, pistachenoten, pompoenpitten, zonnebloempitten.
 • Kruiden & specerijen: basilicum, munt, rozemarijn, gember, kaneel, paprikapoeder.

3 planten die meetellen waarvan je het (waarschijnlijk) niet verwacht

Het is misschien verrassend, maar ook koffie telt mee als een plant. Koffiebonen zijn namelijk de zaden van de koffiebes en bevatten veel vezels en polyfenolen. Deze komen uiteindelijk ook in jouw kopje terecht. Daarnaast telt ook pure chocolade mee als plant. Chocolade komt uit de zaden van een tropische vrucht, en bevat net als koffie onder andere polyfenolen. Bovendien heeft pure chocolade ook gezondheidsvoordelen, zoals het beschermen van je huid tegen de zon en het verbeteren van je hersenfunctie. Echter tellen wel alleen de gezondste varianten mee die een hoog aandeel vaste cacaobestanddelen bevatten, 70% of meer. Als laatste, maar zeker niet als minste, telt popcorn ook als plant. Maïs valt namelijk onder volle graan. Wanneer popcorn in de lucht wordt gepoft wordt dit ook beoordeeld als een gezond groente-tussendoortje.

Rijk aan voedingstoffen

Met strategieën zoals het eten van seizoensgebonden producten, experimenteren met nieuwe recepten en het gebruik van verschillende groenten, fruit, peulvruchten, granen, noten, zaden, kruiden en specerijen, kunnen we ons voedingspatroon verrijken en ons lichaam voorzien van een breed scala aan voedingsstoffen. Bovendien tellen alledaagse producten zoals koffie, pure chocolade en popcorn ook mee als ‘planten’. Ga jij de challenge aan?

Inspiratie voor plantaardige recepten:

 

Wil je wekelijks gratis tips en tricks voor een gezonde leefstijl in je inbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ja ik wil wekelijks gezonde recepten ontvangen  ➔