Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl

0 / 5. 0

Hoe een temperamentvol kind een bezoekje aan de dokter overleeft

Doktersbezoeken en medische ingrepen zijn voor geen enkel kind leuk natuurlijk, maar voor een temperamentvol kind kunnen ze al snel heel dramatisch zijn. Zelfs eenvoudige dokters- of tandartsbezoeken kunnen angst veroorzaken, zelfs als het om reguliere controles gaat. Als je kind al hevig schreeuwt bij een kleine verwonding, kan het afnemen van bloed als een ware nachtmerrie aanvoelen. Het voorbereiden op dergelijke situaties is van cruciaal belang voor een succesvolle ervaring. Maar hoe pak je dit aan?

In dit artikel delen wij de beste tips & tricks uit het boek ‘Temperamentvolle kinderen’ van Eva Bronsveld. Op deze manier ben je als ouder(s) goed voorbereid om om te gaan met de angst van je temperamentvolle kind wanneer je de dokter of tandarts bezoekt.

Kies voor een kindvriendelijke dokter of tandarts

Het is waardevol om te zoeken naar zorgverleners die niet alleen deskundig zijn, maar ook kindvriendelijk. Dit kan het verschil maken in hoe je kind de medische ervaringen ervaart.

Zorg voor herkenning

Neem je kind zo vaak mogelijk mee naar de dokter, bijvoorbeeld als je zelf een afspraak hebt, of als je er met een broertje of zusje naartoe moet. Dit maakt de omgeving vertrouwd en helpt om angst te verminderen als hij zelf een keer aan de beurt is. Je kunt ook een keer zonder dat het nodig is naar het ziekenhuis gaan. Er is van alles en nog wat te zien en kinderen vinden het meestal heel interessant om te zien en te horen wat er allemaal gebeurt.

Maak er iets leuks van

Natuurlijk zijn er momenten bij een dokter, tandarts of in het ziekenhuis die minder leuk zijn,  maar meestal breng je meer tijd door in de wachtkamer dan bij de dokter zelf. Gebruik die tijd om plezier te maken. Neem spelletjes mee, maak grapjes en doe iets samen.

Lees ook: Hoe ga je om met de negatieve emoties van een temperamentvol kind?

Vermijd afleiding voor en na de ingreep

Soms kan het helpen om je kind af te leiden tijdens onderzoeken, maar niet wanneer hij zich emotioneel voelt, zoals voor en na de ingreep. Kijk dus goed naar wat jouw kind nodig heeft. Bedenk hierbij ook vooral dat het heel gezond is om emotioneel te reageren na afloop van iets heftigs. Hoe meer hij zich in de periode vlak na de ingreep kan uiten, hoe kleiner de kans is dat dit soort emoties zich vast gaan zetten en er later uitkomen in de vorm van nachtmerries, bedplassen of opstandig gedrag.

Superhelden

Voor sommigen kinderen kan het helpen als ze zich inbeelden dat ze een superheld zijn. Deze superheld heeft speciale krachten die hem helpen de pijn te doorstaan. (Let op: vertel niet dat de superheld ervoor zorgt dat je kind helemaal geen pijn voelt, want als hij dan toch pijn heeft, verliest de superheld natuurlijk zijn geloofwaardigheid). Op het moment dat het spannend of pijnlijk wordt, kan je kind zijn innerlijke superkrachten activeren.

Verwerken van ’traumatische’ ervaringen

Als je kind iets ingrijpends heeft meegemaakt, zoals een operatie of een pijnlijke ingreep, kan je helpen door hem te laten praten over wat er gebeurd is. Sommige kinderen willen uit zichzelf veel praten over hun ervaring. Geef je kind de ruimte om dit te doen zonder onderbrekingen. Als hij hier niet uit zichzelf mee begint, kun je vragen of hij er een tekening van wil maken of het wil opschrijven in een dagboekje. Soms kan het ook helpen om opa en oma erbij te betrekken, zodat hij zijn verhaal aan hen kan vertellen. Na de ingreep kunnen boekjes en filmpjes over soortgelijke ervaringen helpen. Het bekijken van foto’s van zijn tijd in het ziekenhuis kan ook helpen bij de verwerking. Het naspelen van ziekenhuisbezoeken kan de spanning verminderen. Speel bijvoorbeeld ‘ziekenhuisje’, waarbij jij of je kind de dokter is, met speelgoed zoals Playmobil of Lego. Maak het grappig, zoals een dokter die een oor probeert te opereren terwijl de ‘patiënt’ iets aan zijn voet heeft. Door samen te lachen kunnen angsten verminderen.

Lees ook: Wanneer is een kind temperamentvol en hoe ga je er mee om?

Leer je kind ermee om te gaan

Als je kind iets pijnlijks of engs moet ondergaan, leer hem dan hoe hij hiermee kan omgaan. Leer hem zich te concentreren op zijn ademhaling, kalm te blijven en de pijn of angst te aanvaarden. Dit is in de praktijk best lastig. Je kunt hem helpen door hem hier doorheen te praten, terwijl jij zelf rustig blijft. Moedig hem aan diep en rustig in te ademen en bij het uitademen zijn lichaam te ontspannen. Het wiebelen van zijn tenen kan helpen om zijn aandacht over zijn hele lichaam te verdelen. Normaal gesproken doet maar één plek pijn, maar als het hele lichaam gespannen is, kan de pijn zich verspreiden. Dat willen we voorkomen, want dat kan paniek veroorzaken. “Adem rustig in, lieverd. Goed zo, en adem rustig uit. Je kunt dit. Ontspan je lichaam. Blijf gefocust op je ademhaling. Adem maar weer in… enzovoort.” Je kunt dit van tevoren een beetje oefenen. Plaats je hand stevig op de plek waar de ingreep zal zijn en oefen met ademhalen. Als je merkt dat je kind je hand weg wil duwen, leg dan uit dat dit ook zal gebeuren tijdens de ingreep en dat het beter is om hier rustig doorheen te ademen.

Met de juiste aanpak kan je temperamentvolle kind leren omgaan met medische situaties en zelfs sterker uit deze ervaringen komen. Ondersteun en begeleid hem tijdens deze momenten om zijn vertrouwen en veerkracht te vergroten.

Lees meer artikelen over opvoeding en kinderen:



Temperamentvolle Kinderen

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔


Temperamentvolle Kinderen

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔