Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl

0 / 5. 0

10 voedings- en leefstijladviezen van Jaap Seidell & Jutka Halberstadt

Het is lastig om structureel gezonde keuzes te maken. Voor individuen, maar ook collectief op het niveau van gezin, buurt, bevolkingsgroep en land. Als we nadenken over complexe systemen, voelen we ons algauw machteloos. Maar op allerlei niveaus zijn zinnige dingen te doen. Jaap Seidell (hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Vrije Universiteit Amsterdam) en Jutka Halberstadt (psycholoog-onderzoeker bij de Vrije Universiteit Amsterdam) schrijven het volgende in hun boek Het voedsellabyrint.

10 voedings- en leefstijladviezen

“Wij, de auteurs van dit boek, weten ook niet zeker of die allemaal de gewenste uitkomst hebben, maar het zijn de beste adviezen die we kunnen bedenken. Je kent vast wel auteurs van boeken, blogs en bijbels op het terrein van voeding en gezondheid die nooit twijfelen aan hun adviezen. We beroepen ons in dit geval graag op de filosoof Bertrand Russell: ‘The whole problem with the world is that fools and fanatics are always so certain of themselves, and wiser people so full of doubts.’

Wat we zeker weten, is dat geen van de adviezen in dit boek een garantie geeft op een gezond of een lang leven. Zulk advies bestaat er bij ons weten niet. En er is niet een dieet of voedingspatroon dat beter is dan alle andere. Maar omdat mensen van lijstjes houden, is hier onze favoriete, wat rommelige top tien van voedings- en leefstijladviezen:

  1. Maak van eten iets plezierigs. Kook en eet vooral samen met je kinderen, vrienden of collega’s.
  2. Eet weinig buitenshuis, maar kook vooral zelf. Maak er tijd voor vrij.
  3. Zorg voor een moestuin(tje). Dat kan in de tuin, maar ook op het balkon, op het dak of in de buurt.
  4. Eet niet te laat en ga vroeg naar bed. Doe aan ontspanning (yoga, meditatie, musiceren of iets anders waardoor je minder stress ervaart).
  5. Zit gedurende de dag zo weinig mogelijk.
  6. Eet zo weinig mogelijk bewerkte voedingsmiddelen (waar suiker, zout en industrieel bewerkte vetten aan zijn toegevoegd en voedingsstoffen als vezels en water aan zijn onttrokken), en beperk dus ook de hoeveelheid geraffineerde producten vol zetmeel (witte rijst, gewone (witte) pasta, witbrood).
  7. Eet producten vol eiwit en voedingsstoffen: bonen, noten en zaden als je geen dierlijk producten eet; en zo nu en dan eieren, vis en vlees (liefst wit vlees) als dierlijke producten geen probleem zijn.
  8. Drink weinig suikerhoudende dranken (waaronder frisdrank maar ook vruchtensap en siropen).
  9. Wees zeer matig met alcohol. Niet drinken is ook prima.
  10. Kies bescheiden porties.”


Het voedsellabyrint

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

  • Een nieuwe kijk op manieren waarop voedsel ons en onze samenleving gezonder kan maken
  • Inzicht in de oorzaken van je (eet)gedrag
  • Praktische adviezen om je gewoontes te veranderen
Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔


Het voedsellabyrint

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

  • Een nieuwe kijk op manieren waarop voedsel ons en onze samenleving gezonder kan maken
  • Inzicht in de oorzaken van je (eet)gedrag
  • Praktische adviezen om je gewoontes te veranderen
Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔