5 / 5. 1

Leer over je lichaamstype en vind balans met Ayurveda

Ayurveda is een oude geneeskunde uit India die het leven ziet als een mengsel van vijf elementen: ether, lucht, vuur, water en aarde. Deze elementen vormen de basis van alles wat bestaat, inclusief onszelf. Door te leren hoe deze elementen in jouw lichaam samenwerken, kun je jezelf beter begrijpen en accepteren.

In dit artikel ontdek je welk type jij bent volgens ayurveda. De inzichten komen uit het boek ‘Ayurveda voor beginners’.

Wat is Ayurveda?

Ayurveda is een holistische geneeskunde uit India die lichaam, geest en ziel behandelt. Het draait om balans, zowel in onszelf als met de natuur. Volgens ayurveda is alles gemaakt van vijf elementen: ether, lucht, vuur, water en aarde. Deze elementen zijn de bouwstenen van het leven.

Iedere persoon heeft een unieke mix van deze elementen, wat hun ‘aangeboren natuur’ wordt genoemd. Daarom is elke ayurvedische behandeling persoonlijk en op maat gemaakt. Ayurveda focust op het voorkomen van ziekten door gebruik te maken van natuurlijke producten en het bevorderen van zelfgenezing. Een gezonde spijsvertering en stofwisseling zijn hierbij belangrijk. Ayurveda streeft naar totale gezondheid, waarbij lichaam en geest in harmonie zijn. Dit betekent niet alleen een goede lichamelijke functie, maar ook mentale tevredenheid en het juiste gebruik van zintuigen.

De unieke samenstelling van de elementen

In ayurveda draait alles om het begrijpen van je unieke samenstelling van de elementen, wat jouw constitutie wordt genoemd. Ieder mens heeft alle elementen in zich, maar in verschillende verhoudingen. Dit resulteert in drie hoofdtypes of constituties, ook wel dosha’s genoemd: vata, pitta en kapha.

 • Vata: De energie van beweging
  Mensen met een vata-dominantie hebben de kenmerken van lucht en ether in hun samenstelling. Ze zijn vaak creatief, enthousiast en hebben een onrustige geest. Ze zijn slank, met een droge huid en dun haar.
 • Pitta: De kracht van transformatie
  Pitta, gedomineerd door vuur en water, vertegenwoordigt transformatie. Pitta-mensen zijn vaak intelligent, ambitieus en hebben een scherpe tong. Ze hebben meestal een gemiddeld postuur en een warme, zachte huid.
 • Kapha: Stabiliteit en stevigheid
  Kapha wordt gekenmerkt door water en aarde, wat stabiliteit en zorgzaamheid vertegenwoordigt. Kapha-individuen zijn vaak kalm, loyaal en hebben een stevig postuur. Ze hebben een dikke, glanzende huid en vol, vaak donker haar.

Iedereen bestaat uit alle elementen en functioneert optimaal wanneer deze in balans zijn. Het begrijpen van je constitutie stelt je in staat om je levensstijl daarop af te stemmen.

Locaties en mentale aspecten van de dosha’s

 • Vata: Dikke darm, blaas, bekken, botten, benen, huid, oren.
 • Pitta: Dunne darm, maag, plasma, bloed, zweet, huid, ogen.
 • Kapha: Borstkas, hoofd, nek, gewrichten, vetweefsels, neus, tong.

Naast fysieke kenmerken beïnvloeden de dosha’s ook het mentale en emotionele aspect van een persoon:

 • Vata: Onrustig, creatief, gevoelig, snel in gedachten, onregelmatige eet- en slaapgewoonten.
 • Pitta: Passioneel, ambitieus, intelligent, snel geïrriteerd, houdt van uitdagingen.
 • Kapha: Kalm, liefdevol, stabiel, geduldig, heeft tijd nodig om te beginnen maar maakt dingen af.

“Wanneer we luisteren naar de wijsheid van ayurveda en yoga, vinden we de sleutel tot langdurige gezondheid en geluk.” – Deepak Chopra

Het begrijpen van je constitutie

Het begrijpen van je constitutie stelt je in staat om jezelf beter te begrijpen en je levensstijl daarop af te stemmen. Ayurveda benadrukt het belang van evenwicht, waarbij voeding, levensstijl en zelfs mentale houding worden aangepast om gezondheid en welzijn te bevorderen. Voor een ayurvedisch arts is het belangrijk om te weten wat je lichaamstype is, om de juiste behandeling en leefstijladviezen te kunnen geven. Hoewel zelfdiagnose mogelijk is, biedt een consult bij een ayurvedisch practitioner een nauwkeuriger beeld van je constitutie en disbalans.

Welk type ben jij?

Iedereen heeft alle elementen in zich, maar ieder in een eigen verhouding. Hoe je herkent welk type je bent en wat bij welke constitutie oftewel lichaamstype hoort, zullen we duidelijk maken aan de hand van een aantal illustraties en eigenschappen. Het gaat dan om uiterlijke en fysieke kenmerken, maar zeker ook om het mentale, jouw karakter, jouw af- en voorkeuren.

De meeste mensen zijn een combinatie van twee dosha’s. Ben je één dosha, dan is dat lichaamstype van nature dominant en het allermeest aanwezig. Heb je van alle drie echt exact evenveel in je, dan ben je alle drie. Dit laatste komt bijna niet voor en noem je tridosha.

Lees ook: 9 geheimen uit de ayurveda voor een levendige spijsvertering

Voorbeelden van Lichaamstypes

 • Vata
  • Fysiek: Dunne nek, grof haar, kleine ogen, droge huid, onregelmatig gebit, dunne lippen, broze nagels, slank postuur.
  • Mentaal: Grote, wisselende vriendengroep, onrustig, snel sprekend, gevoelig, enthousiast, creatief, piekeraar, flexibel.
 • Pitta
  • Fysiek: In proportie nek, fijn haar, intense ogen, zachte huid, gelig gebit, zachte lippen, medium nagels, gemiddeld postuur.
  • Mentaal: Weloverwogen uitgaven, gepassioneerd, intelligent, verbaal sterk, actief in vriendschappen, snel geïrriteerd, perfectionistisch, ambitieus.
 • Kapha
  • Fysiek: Stevige nek, dik haar, grote ogen, dikke huid, mooi gebit, volle lippen, sterke nagels, stevig postuur.
  • Mentaal: Moeite om te beginnen maar maakt dingen af, weinig maar loyale vrienden, rustige leefstijl, geduldig, hecht zich snel, grote wilskracht.

Leef volgens jouw natuurlijke aanleg

Bekijk bij de genoemde lichaamstypes wat het meest op jou van toepassing is, zowel fysiek als mentaal. Als je weet wat jouw lichaamstype is, kun je jezelf beter begrijpen en accepteren dat sommige dingen bij jou horen. Het is belangrijk om te leven volgens je natuurlijke aanleg (constitutie) en tijdig in te grijpen bij disbalans om een gezond en evenwichtig leven te leiden. Ayurveda biedt een holistische benadering die helpt bij het in balans brengen van lichaam en geest, door middel van aangepaste voeding, levensstijl en zelfbewustzijn.

Voor meer informatie en een diepere duik in ayurveda, kun je het boek Ayurveda voor beginners bestellen op Boekenwereld.

Lees ook:

 

Wil je regelmatig gratis gezonde recepten in je inbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ja, ik wil regelmatig gezonde recepten ontvangen ➔Ayurveda voor beginners

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔


Ayurveda voor beginners

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔