Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl

5 / 5. 1

Heb jij een suikerverslaving?

Heb je altijd behoefte aan iets zoets na een maaltijd? Kun je niet stoppen met het eten van versnaperingen als je eenmaal begint? Heb je weinig energie? Je bent niet de enige met een suikerverslaving. 

Door: Angela Zamboni (Club Slank)

Het gaat natuurlijk niet alleen om snoepgoed. Suiker zit namelijk ook verwerkt in allerlei voedingsmiddelen die wij gewoon dagelijks consumeren. Denk aan kant-en-klaar maaltijden, muesli, ontbijtkoek etc. Wanneer je suiker eet, kan dit leiden tot aanmaak van dopamine (een stofje die een gevoel van plezier en beloning in de hersenen stimuleert), wat kan leiden tot een gevoel van euforie en het verlangen om nog meer suiker te consumeren. Onderzoeken tonen aan dat de hersenen suiker op vrijwel dezelfde manier behandelen als verslavende drugs.

We worden in de supermarkt verleid door allerlei bewerkt en suikerrijk voedsel, wat makkelijk te verkrijgen is waardoor overeten op de loer ligt. We weten inmiddels dat veel suiker zorgt voor gewichtstoename, diabetes en allerlei chronische ziektes. Ook kunnen tandproblemen en andere ongemakken ontstaan.

Hier zijn 8 veelvoorkomende signalen dat je een suikerverslaving hebt:

1. Je hebt constante drang om te eten.

Je hebt behoefte om de hele dag door te eten en snacken, ook al heb je geen honger. Je leeft van eetmoment naar eetmoment. Je lichaam ziet suiker als een drug, je hebt er steeds meer van nodig.

2. Je hebt vaak een opgeblazen gevoel.

Overmatige consumptie van geraffineerde suikers is voor veel mensen moeilijk te verteren in de darmen, vooral wanneer ze te veel worden geconsumeerd. Hierdoor kunnen de slechte bacteriën in onze ingewanden de overhand krijgen en een opgeblazen gevoel veroorzaken.

3. Je hebt weinig energie.

Wanneer je een grote hoeveelheid suiker of een maaltijd met veel koolhydraten eet, reageert je lichaam door insuline aan te maken om de suiker in je bloed te metaboliseren. Deze hoge instroom van suiker geeft je een snelle boost van energie, gevolgd door een dip zodra de suiker uit de bloedbaan is verdwenen.

4. Je hebt een slechte huid.

Overmatig suiker eten zorgt voor ontstekingen in het lichaam, en ook in de huid. Je ziet de effecten van een suikerverslaving zo ook aan de buitenkant van je lichaam.

5. Je hebt vaak last van ‘moodswings’.

Je gemoedstoestand is erg wisselend. Je kunt snel geïrriteerd raken.

6. Je komt aan in gewicht.

Door het overeten van suikerrijk voedsel ga je merken dat je broeken strakker beginnen te zitten. Wanneer je te vaak suikers en koolhydraten eet, raakt het insuline-proces verstoord. Je lichaam kan daardoor de glucose (suikers) niet goed verwerken, en slaat dit op als vet. Dit zie je vooral rondom je buik.

7. Toename van tandproblemen.

Suiker vergroot de kans op gaatjes. Bacteriën in de mond voeden zich met suiker, en zorgen ervoor dat het tandglazuur aangetast wordt.

 Herken je 3 of meer van deze signalen bij jezelf, dan lijkt het erop dat je een suikerverslaving hebt! Hoe je van je suikerverslaving afkomt lees je hier.