Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl

5 / 5. 2

Arnold Schwarzenegger: ‘Groots denken als sleutel tot succes’

Klein denken is klein blijven. Durf jij je ideeën nóg groter en ambitieuzer te maken? Groots denken kan helpen bij het creëren van je ideale leven en het bereiken van je doelen. Maar hoe word je hier beter in? 

In het boek ‘Be Useful’ deelt Arnold Schwarzenegger, ’s werelds meest succesvolle bodybuilder, best betaalde filmster en voormalig gouverneur van Californië, waardevolle inzichten over het bereiken van doelen en het leiden van een succesvol en betekenisvol leven. Hij benadrukt het belang van groots denken, omdat dit volgens hem de sleutel is tot succes!

Mik op uitblinken

Arnold schetst een mooi voorbeeld in zijn boek: “Ben jij de eerste in je familie die gaat studeren, doe dat dan niet alleen om te gaan zuipen en feesten en uiteindelijk een papiertje te halen. Droom ervan iets te leren wat je leven zal veranderen. Droom ervan jezelf écht te verbeteren. Droom ervan dat je als één van de besten slaagt, niet alleen dat je een diploma haalt.” Volgens Schwarzenegger gaat het dus niet alleen om het bereiken van je doelen, maar ook om hoe je ze stelt, ongeacht hoe groot of klein ze zijn in vergelijking met anderen. Streef ernaar iets te leren dat je leven zal veranderen en jezelf te verbeteren. Mik op uitblinken, niet alleen op het behalen van – in dit geval – een diploma.

Ga volledig voor je doel

Als je ergens aan begint, ga er dan volledig voor. Mik op de maan; zelfs als je mist, zit je toch tussen de sterren! Als je alles op alles zet om iets groots te bereiken en je slaagt toch net niet, dan geeft dat niet, want waarschijnlijk heb je toch een behoorlijk indrukwekkende prestatie geleverd. Wanneer je je beperkt tot kleinere doelen, zal het grote doel buiten bereik blijven en verlies je de motivatie om je volledig in te zetten voor succes.

“Groots denken is niet moeilijker dan klein denken. Het enige wat er moeilijk aan is, is jezelf toestaan om zo te denken.” – Arnold Schwarzenegger.

Zeg nee tegen neezeggers

In het leven zullen er altijd mensen zijn die twijfelen aan jou en je dromen. Ze zullen je vertellen dat het onmogelijk is om je doelen te bereiken. Vooral wanneer je grote dromen koestert, zul je vaker met dit soort mensen te maken krijgen. Zelfs enkele van de meest briljante artiesten en creatieve geesten in de geschiedenis hebben te maken gehad met mensen die hun visie niet begrepen. Denk bijvoorbeeld aan de auteur van ‘Lord of the Flies’, die 21 keer werd afgewezen door uitgevers, of J.K. Rowling, die 12 keer werd afgewezen voordat ze succesvol werd met ‘Harry Potter’.

Wat al deze succesverhalen gemeen hebben, is dat zij doorgingen ondanks alle twijfels van anderen. Neezeggers zijn onvermijdelijk, maar dat betekent niet dat ze gelijk hebben. Ze zijn bang voor het onbekende en durven geen risico’s te nemen. Wat belangrijk is, is dat je hun twijfels en negativiteit kunt gebruiken als motivatie. Laat het je aansporen om door te zetten en je dromen des te meer na te jagen. Zelfs als anderen niet in je geloven, geloof jij in jezelf!

Lees ook: Creëer vooraf je dag met de wet van aantrekkingskracht

Geen Plan B

Een Plan B hebben, dus een back-up plan, leidt zelden tot iets positiefs. Een Plan B vormt een gevaar voor elk grootschalig doel. Het is een plan voor het geval dat je faalt. Als Plan A je buiten de gebaande paden voert, als je hiervoor je eigen pad moet uithakken richting de visie die je gecreëerd hebt voor je leven, dan is Plan B de weg van de minste weerstand. En zodra je weet dat die weg er is en het als optie beschouwt, wordt het veel te verleidelijk om daarvoor te kiezen wanneer de dingen een beetje tegenzitten. Weg dus met een Plan B! Op het moment dat je een back-up plan maakt, geef je niet alleen alle neezeggers een stem, maar ondermijn je ook je eigen droom door te erkennen dat hun twijfels wellicht gegrond zijn. En nog erger, je zegt nee tegen jezelf. Er zijn al genoeg neezeggers; je hoeft hun legioen niet te versterken.

Groots denken geeft je kracht

Het waarmaken van een droom geeft je de kracht om dieper en verder te kijken: verder de wereld in om meer mogelijkheden te verkennen en dieper in jezelf om te ontdekken wat je allemaal kunt bereiken. Dit is de reden waarom er zo weinig verhalen zijn over mensen die na het bereiken van iets groots simpelweg hun koffers pakken en verdwijnen. Mensen die groots denken en succesvol zijn, blijven vrijwel altijd doorgaan, streven naar nog meer en dromen nóg groter. Denk eens terug naar de laatste keer dat je iets moeilijks hebt bereikt, iets waar je trots op was. Heb je toen niet doorgezet? Natuurlijk wel! Dat succes gaf je het vertrouwen om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Dit geldt voor iedereen. Sommigen evenaren niet meer het succes van hun grootste prestatie, maar ze blijven wel werken en dromen. Ze zeggen nooit: “Ik heb het gemaakt, mijn werk zit erop.” Ze blijven doorgaan om de visie te realiseren die ze voor hun leven hebben gecreëerd.

Groots denken inspireert!

Waarom zou je jezelf beperken tot middelmatige doelen? Waarom genoegen nemen met ‘goed genoeg’ voordat je zelfs maar hebt geprobeerd te ontdekken wat je écht kunt bereiken? Groots denken is niet per se moeilijker dan klein denken; het enige wat je moet doen, is jezelf toestemming geven om het te proberen. Wanneer je groots droomt en vastberaden bent om die dromen waar te maken, realiseer je je potentieel en inspireer je anderen om hetzelfde te doen. Uiteindelijk gaat het niet alleen om jou; het gaat om de impact die je hebt op de wereld om je heen, die veel verder reikt dan je je kunt voorstellen!

Lees meer over zingeving:



Be Useful

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔


Be Useful

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔