Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl

0 / 5. 0

4 dingen die je wilt weten als kersverse moeder

Negen maanden lang heb je je baby gedragen, en nu is hij of zij er, klaar om jouw liefdevolle zorg te ontvangen – en die zorg zal nodig zijn.  Als kersverse moeder is het begrijpelijk dat je te maken krijgt met talloze uitdagingen en vragen. Wat is de beste keuze: borstvoeding of flesvoeding? Moeten we een speen of duim overwegen? Is samen slapen goed of niet? Hoe zit het met seks na de bevalling?

In het boek ‘Happy Mom’, geschreven door Tessa Heinhuis, vind je wetenschappelijk onderbouwde antwoorden op deze prangende vragen. We delen ze met jullie!

1. Borstvoeding of flesvoeding voor je baby?

Onderzoek heeft aangetoond dat borstvoeding gunstig is voor de ontwikkeling van de darmen van de baby, vooral in het eerste jaar van hun leven. Het kan voordelig zijn voor te vroeg geboren baby’s die een laag geboortegewicht hebben. Daarnaast lijken baby’s die borstvoeding krijgen minder snel last te hebben van huiduitslag, oorontstekingen, en recente studies suggereren zelfs dat ze minder vatbaar zijn voor het coronavirus. Tijdens het geven van borstvoeding komt het hormoon oxytocine vrij, wat bijdraagt aan het opbouwen van een sterke band tussen moeder en kind. Dit hormoon bevordert de aanmaak van prolactine in de hersenen, wat moeders kalmeert en ontspant. Maar wees gerust, als je geen borstvoeding geeft, zijn er andere manieren om de band met je baby te versterken!

Daarentegen blijkt uit een onderzoek waar 1526 baby’s in werden geobserveerd dat baby’s die borstvoeding krijgen vaker huilen, minder lachen en een ‘uitdagender temperament’ hebben dan baby’s die flesvoeding krijgen (hierin zit geen verschil tussen jongens en meisjes). Je kunt met een fles precies bijhouden hoeveel je baby drinkt en eventueel meer geven als je baby te weinig heeft gedronken.

Kortom, of je nu kiest voor borstvoeding of flesvoeding, beide hebben hun eigen waarde en je kunt erop vertrouwen dat je de juiste keuze maakt voor jou en je baby!

2. Een speen of duim?

75 en 85 procent van alle baby’s in westerse landen krijgt een speen. Maar moet je hier wel aan beginnen?

Tandartsen beweren dat spenen beter zijn voor het gebit van een baby dan duimen, omdat ze minder druk op de tanden uitoefenen. Volgens de American Academy of Pedicatrics kan het gebruik van een speen zelfs het risico op het Infant Sudden Death Syndrome verminderen. Spenen hebben daarnaast een kalmerend effect op baby’s, dienen als pijnstiller en verminderen huilbuien, vooral bij baby’s jonger dan drie maanden.

Het afleren van de speen is meestal makkelijker dan het stoppen met duimen. Een speen zorgt in het babybrein voor een lagere dosis cortisol, ook wel het stresshormoon genoemd – en stress is niet goed voor je baby. Het is het beste om zowel een speen als een duim af te leren als je kind eenmaal een dreumes is, dus tussen de één tot twee jaar. Gaat je kind er langer mee door, dan kan het gaan slissen, onverstaanbaar praten, kaakproblemen krijgen, naar voren wijzende tanden krijgen en zelfs meer last hebben van oorpijn en verkoudheid, omdat het via de mond ademt en niet via de neus.

In het kort, het geven van een speen kan voordelen hebben voor zowel het kind als de ouders, maar zorg ervoor dat je het op een verstandige manier beheert.

Wist je dat: De meest effectieve manier om een huilende baby rustig te krijgen is volgens nieuw onderzoek uit 2022: ‘Vijf minuten dragen en vervolgens vijf tot acht minuten zitten met de baby in de armen.’ Rondlopen met je baby maakt je kind kalm. Het is bewezen dat het niet uitmaakt of mama of papa met de baby rondwandelt. Je kunt een baby in het eerste halfjaar niet ‘verwennen’. Troost je baby daarom altijd wanneer hij of zij dat nodig heeft.

3. Samen slapen met je baby of niet?

Antrop0loog James McKenna heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de vraag of baby’s beter apart van hun ouders of samen kunnen slapen. Zijn antwoord: samen, zolang het maar veilig is. Baby’s die samen met hun ouders slapen, ervaren meestal een betere nachtrust. Ouders horen sneller wanneer er iets mis is met hun kind en het vermindert de cortisolspiegels (stresshormoon) bij zowel de moeder als de vader.

Het is belangrijk om een veilige slaapomgeving te creëren als je ervoor kiest om samen met je baby te slapen. Zorg ervoor dat je niet kunt omrollen op je baby. Deskundigen raden aan om de eerste zes maanden met je baby samen te slapen, bij voorkeur in een apart bedje dat aan het ouderlijk bed is bevestigd. Later kun je je baby langzaam laten wennen aan apart slapen.

Kortom, de keuze tussen samen slapen of apart hangt af van je persoonlijke voorkeur en de behoeften van je baby. Veiligheid en comfort moeten altijd voorop staan!

4. Seks na de bevalling

Volgens artsen bereikt het libido van een man én een vrouw zo’n zes tot negen maanden na de geboorte van een kind een dieptepunt. Je lichaam maakt minder hormonen aan die zorgen voor zin in seks. Maak je dus geen zorgen als de passie een beetje is vervlogen. Volgens seksuoloog en psycholoog Eveline Stallaart is het belangrijk dat je na de geboorte van je baby de tijd neemt om te herstellen: je bent in de eerste zes weken heel gevoelig voor infecties. De baarmoedermond is dan nog niet helemaal gesloten. Zeker als je nog vloeit is het van belang dat je géén seks hebt – dit geldt voor vaginale bevallingen én keizersneden. Als je lichaam er eenmaal klaar voor is, moet je koppie nog om. Het is belangrijk dat je er mentaal aan toe bent om weer seks te hebben.

Voor de meeste vrouwen is zin krijgen in seks erg lastig. Dat is helemaal niet gek. Je kunt het beste je hoofd zo leeg mogelijk maken door er open over te praten met je partner. Probeer ook die zin te creëren: als je baby slaapt bijvoorbeeld even samen het bed in. Zin maken klinkt misschien wat flauw, maar zin komt nou eenmaal niet uit de lucht vallen als je de verantwoordelijkheid hebt over kleine kinderen. Daarvoor moet je toch iets doen. Bouw het vervolgens rustig op. Geef heel goed aan wat je fijn vindt en waar je nog even mee wilt wachten – en stop ook op het moment dat het niet goed voelt.

We hopen dat deze inzichten je helpen bij het maken van de juiste keuzes voor jou en je baby, zodat je als ouder vol vertrouwen van deze bijzondere periode kunt genieten!

Lees meer over ouderschap:



Happy Mom

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔


Happy Mom

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔