Gebakken zalm met citroen, spek en tomaat

Gebakken zalm met citroen, spek en tomaat

Dit recept voor gebakken zalm met citroen, spek en tomaat komt uit het boek Koolhydraatarm, suikervrij, vetrijk van professor Tim Noakes, voedingsdeskundige Sally-Ann Creed en chef-kok Jonno Proudfoot. Uit het boek: “Aan een gegrilde moot vis hoef je verder niet zoveel toe te voegen. Als de vis maar vers is. Geef er vooral niet al te sterke smaakmakers bij, anders proef je de vis niet meer.”

Wil je meer recepten uit de categorie Koolhydraatarm, Suikervrij? >

Ingrediënten

  • 220 g goede bacon, ontbijtspek of pancetta, in blokjes
  • 100 g roomboter
  • 200 g cherrytomaatjes, gehalveerd
  • sap en rasp van 1 grote citroen
  • 2,5 dl witte wijn
  • flinke hand basilicum, gescheurd
  • 1 kg zalmfilet, met huid, zonder graten

Verder nodig

Bereidingswijze gebakken zalm

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Bak het spek in een grote pan in de boter knapperig.
  • Voeg de tomaatjes en de citroenrasp toe en zet het vuur hoog, zodat de tomaatjes wat kleur krijgen.
  • Voeg de wijn en het citroensap toe en kook de vloeistof tot de helft in.
  • Zet het vuur uit. Voeg de basilicum toe en roer alles goed door elkaar.
  • Leg de vis in een goed ingevette ovenschaal en verdeel het spekmengsel erover.
  • Zet de vis in de oven en test na 20 minuten of hij gaar is. Dit doe je door een vork in het dikste deel te steken. Als het vlees meegeeft maar nog wel lekker vochtig is, zit je goed.

Tip

Vis garen kan volgens twee methoden. De eerste is: snel en op hoge temperatuur voor veel kleur, maar het gaat algauw te hard. De tweede bestaat uit het langzaam en op lage temperatuur garen; dan smelt de vis in de mond. Er zijn chique restaurants die vis garen bij 70 graden, en dan smelt hij inderdaad letterlijk.

Zo ziet dit recept eruit in het boek

Ook gezonder eten?

Op zoek naar de lekkerste recepten en betrouwbare informatie? Mis onze gratis nieuwsbrief dan niet en meld je nu aan!

Inkijkexemplaar van

€ 20
  • Eten wat goed voor ons is: vetrijk, koolhydraatarm en suikervrij
  • Van een professor, chef-kok en voedingsdeskundige
  • Recepten, wetenschap, uitleg en tips