Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl
Bbq-beets (bieten van de bbq met beurre rouge)

Bbq-beets (bieten van de bbq met beurre rouge)

5 / 5. 1

  • 4
  • voorbereiding 1,5 uur, bereiding 15 minuten
  • Jord Althuizen
  • Bijgerecht
  • BBQ

Ingrediënten

  • 4 rode bieten, schoongeboend
  • 2 gele bieten, schoongeboend
  • 2 el olijfolie
  • zout
  • versgemalen zwarte peper naar smaak
  • 2 el fijngehakte pistachenoten, ter garnering
  • 4 takjes kervel, ter garnering
  • BEURRE ROUGE
  • 100 ml bietensap
  • 1 tl ras el hanout
  • 2 tenen knoflook
  • 2 el slagroom
  • 100 g ijskoude boter, in kleine blokjes

Verder nodig

  • houtskool- of gas-BBQ met deksel en gietijzeren rooster
  • staafmixer of garde

Bereidingswijze

  • Bereid de BBQ voor op indirect grillen en verhit hem tot 200 °C. Bestrijk de rode en gele bieten met de olijfolie, strooi er zout en versgemalen zwarte peper over en verpak elke biet apart in aluminiumfolie. Leg ze op het rooster van de BBQ, sluit het deksel en pof de bieten in circa 1,5 uur gaar. Prik erin met een satéprikker om te testen of ze gaar zijn; als je nog weerstand voelt, moeten ze nog even. Neem van de BBQ.
  • Bouw de BBQ om naar direct grillen met het gietijzeren rooster. Stook hem op tot 250 °C.
  • Laat intussen voor de beurre rouge het bietensap met de ras el hanout en knoflook in een steelpan inkoken tot de helft. Vis de knoflook eruit, voeg de slagroom toe en laat nog circa 1 minuut koken. Voeg blokje voor blokje de koude boter toe, al kloppend met een staafmixer of garde. Zo krijg je een lobbige, fluweelzachte saus die je gepofte bietjes naar een hoger niveau tillen.
  • Haal de bieten voorzichtig uit de folie en trek met een mesje de schil van de bietjes. Snijd de gele bieten in zes partjes, bestrijk die met olijfolie en leg ze op het gietijzeren rooster op de BBQ tot ze een mooie grillstreep hebben.
  • Leg de rode bieten op de borden met de gegrilde partjes gele biet ertegenaan. Schep er wat beurre rouge over, bestrooi met de pistachenoten en maak het geheel af met een paar takjes kervel. Ga je voor een stoere splash saus op het bord? Schep dan eerst een flinke lepel beurre rouge op het bord en laat de rode biet hierin vallen.

Wil je meer recepten uit de categorie Glutenvrij, Koolhydraatarm, Sojavrij, Suikervrij, Vegetarisch?

Dit recept voor bbq-beets (bieten van de bbq met beurre rouge) komt uit Het BBQ Street Basisboek van BBQSTREET, het BBQ-programma dat te zien is bij 24Kitchen. In dit boek vind je niet alleen alle info die je nodig hebt – zoals welke soorten BBQ’s er zijn, kolen vs. gas, rooksoorten, hot & quick of low & slow – maar vooral de lekkerste, meest toegankelijke recepten uit het afgelopen en komende seizoen. Voor beginners en gevorderden, en met meerdere recepten van je favoriete grillmasters Ralph de Kok, Peter De Clercq, Jord Althuizen en Harm Jan Bloem. Dit vegetarische recept is van Jord Althuizen.

Lees ook:
10x bbq recepten voor een gezonde maaltijd

Inkijkexemplaar van