Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl

0 / 5. 0

Duurzaamheid & 80/20: koken en inkopen volgens Niven Kunz

Al sinds het begin van de culinaire carrière van Niven staat het 80/20-concept centraal. Als de jongste chef van Nederland die een Michelinster kreeg in zijn eigen restaurant stond hij al direct voor 80% groente en 20% vlees, vis of schaal- en schelpdieren.

Door Niven Kunz & Virginie van Bronckhorst

80/20 regel

80/20 trekken wij ook graag breder, bijvoorbeeld 80% lokaal en 20% van verder weg, 80% duurzaam of biologisch en 20% gangbaar. 80/20 is een goede en mooie regel om duurzamer om te gaan met voedsel en een duurzamere manier van leven toe te passen. Duurzaamheid is wat wij zowel privé als in het restaurant hoog in het vaandel hebben en met veel plezier zoveel mogelijk toepassen. Wij kopen graag lokaal, dat geldt voor zowel onze groente uit het Westland als voor het vlees, de vis en schaal- en schelpdieren. Waar wij in het restaurant onze gasten graag verrassen met mooie groentegerechten en verrassende combinaties, vind jij in ons boek Groente menu’s goed te bereiden, verrassende, duurzame mogelijkheden voor thuis.

Familie & vrienden

Familie en vrienden, ontzettend belangrijk voor ons. Je kunt ons niet gelukkiger maken dan met een gezellige avond met familie en/of vrienden in combinatie met lekker eten. Mede door hen hebben wij het boek Groente menu’s gemaakt. Wij koken graag voor familie en vrienden en vinden het erg leuk de recepten met jullie te delen die wij het liefst en meest maken voor een gezellige avond in goed gezelschap.

Gelukkig zijn wij niet de enigen die koken, wij hebben het geluk veel vrienden en familie te hebben die ook geweldig kunnen koken. Daar doen wij ook veel inspiratie op voor thuis, meerdere recepturen in dit boek zijn geïnspireerd door hen. Neem bijvoorbeeld de empanada’s geïnspireerd op Ana en Ali, de ananas crumble geïnspireerd op Michelle en Michiel, prachtige kip uit de oven geïnspireerd op de Mechelse koekoek van Katelijn en Marc. De Baskische kip, spruitensoufflé en nog veel andere recepten komen van onze (schoon)moeder Jacqueline. Niet te vergeten de Indische tafel, die is geïnspireerd op het eten dat wij van thuis kennen, gekookt door (schoon)moeder Jacqueline, (schoon)vader Bart, opa van Bronckhorst en familievriend Rob Vakkers.

Liefde voor Groente

Bij ons allebei is er een GROTE liefde voor groente. Groenten zijn veelzijdig, spannend en leuk om mee te koken en ook nog eens gezond! Wij hebben het geluk dat wij met ons restaurant in het centrum van de Nederlandse groenteteelt zitten, Westland. Kassen vol met prachtige groente van Nederlandse bodem. Het is heerlijk om onze groente direct bij de teler halen! Soms hebben we zelfs het geluk dat er speciaal voor ons iets wordt geteeld.

Indrukwekkend om te zien hoeveel mooie groente er van Nederlandse bodem komt en tegenwoordig ook veel duurzaam geteeld.

Het is absoluut de moeite waard om eens een rondje door prachtig Westland te rijden. Indrukwekkend om te zien hoeveel mooie groente er van Nederlandse bodem komt en tegenwoordig ook veel duurzaam geteeld. Dat wetende is het best gek om juist veel groente uit het buitenland te kopen terwijl er zoveel moois uit eigen land komt! Koop daarom zo veel mogelijk lokaal, bij voorkeur volgens de 80/20-regel. Wellicht een leuke uitdaging om voor de gerechten die jullie uit ons boek maken, zoveel mogelijk van Nederlandse bodem te kopen. Wij zien jullie creaties en verhalen graag terug in onze e-mail en sociale media!

Etentjes organiseren met groente als basis? In hun boek Groente menu’s presenteren Niven Kunz en Virginie van Bronckhorst-Kunz je de leukste voor-, hoofd-, en nagerechten met sterrentouch. Verrassend makkelijk en bijzonder tegelijk. Voor vrienden, of voor met z’n twee, voor die momenten dat je lekker uit wilt pakken. Niet vega (kan wel), wel met groenten als de absolute ster. 

Lees meer over groenten:Groente Menu's

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

  • Thuis toveren met groente
  • De leukste voor-, hoofd-, en nagerechten voor etentjes thuis met sterrentouch
  • Niet vega (kan wel), wel met groenten als de absolute ster
Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔


Groente Menu's

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

  • Thuis toveren met groente
  • De leukste voor-, hoofd-, en nagerechten voor etentjes thuis met sterrentouch
  • Niet vega (kan wel), wel met groenten als de absolute ster
Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔