Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl

0 / 5. 0

De verborgen impact van onderdrukte gevoelens op gezondheid

In onze drukke samenleving, waar succes en prestaties belangrijk zijn, verliezen we vaak het contact met ons innerlijke gevoel. We denken soms dat het onderdrukken van onze diepgewortelde gevoelens een snelle oplossing is om aan verwachtingen van buitenaf te voldoen. Maar we realiseren ons niet altijd dat onderdrukte gevoelens uiteindelijk kunnen leiden tot ziekte en gezondheidsproblemen.

In het boek ‘Van Klacht naar Kans’ deelt Dr. Juriaan Galavazi tips om je leven te verbeteren door beter naar je lichaam te luisteren. In dit artikel delen we waardevolle inzichten van hem met betrekking tot de relatie tussen onderdrukte emoties en (lichamelijke) klachten.

Verbinding lichaam en brein

Ons lichaam en brein zijn nauw met elkaar verbonden via een complex netwerk van zenuwstelsels, hormonen en bloedcellen. Deze verbindingen zorgen niet alleen voor onze fysieke bewegingen, maar ook voor de uitwisseling van informatie tussen ons brein en ons lichaam. Het darmstelsel, dat vaak wordt beschouwd als het ’tweede brein’, speelt hierin een cruciale rol.

Lees ook: 15 manieren om écht te leren luisteren naar je lichaam

Het onderbuikgevoel

Diep vanbinnen weten we vaak intuïtief wat goed voor ons is. Het onderbuikgevoel geeft ons een gevoel van richting, van authenticiteit. Echter, in een maatschappij die sterk gericht is op rationeel denken en prestaties, raken we vaak verstrikt in het web van angst om te verliezen, te falen of niet te voldoen aan verwachtingen.

Onderdrukte gevoelens en innerlijk conflict

Wanneer we onze authentieke gevoelens onderdrukken en kiezen voor een strategische benadering die past binnen de grenzen van ons hoofd, ontstaat er innerlijk conflict. De behoefte aan verbinding (liefde) botst met de behoefte aan authenticiteit (waarheid). Dit innerlijke conflict zet een keten van gebeurtenissen in gang die niet alleen invloed heeft op ons emotionele welzijn, maar ook op ons fysieke gestel.

“Jouw onderbuikgevoel heeft een veel gevoeliger beeld van wat echt goed voor je is dan je hoofd met al zijn gedachten en gevoelens.” – Dr. Juriaan Galavazi

Effecten op immuunsysteem

Het onderdrukken van gevoelens leidt tot spanning, en langdurige spanning heeft aantoonbare effecten op ons immuunsysteem. Stresshormonen zoals adrenaline en cortisol, die vrijkomen bij onderdrukking, kunnen de kwaliteit van ons afweersysteem verminderen. Dit maakt ons vatbaarder voor ziekten en gezondheidsproblemen.

De link tussen depressie en onderdrukte gevoelens

Het emotionele systeem, dat openstaat voor positieve ervaringen en zich afsluit voor bedreigende situaties, vertoont parallellen met ons afweersysteem. Onderdrukken we emoties, dan onderdrukken we ook ons immuunsysteem. De link tussen depressie en het onderdrukken van gevoelens wordt duidelijk, waarbij medicatie soms slechts een oppervlakkige oplossing biedt zonder structurele verandering.

“De weg naar een gezond lijf en een gezonde geest gaat niet via het alleen maar toepassen van ‘happy meditation’ en ‘positive thinking’. Die weg gaat via de pijn. De pijn te durven zien, te voelen en te erkennen.” – Dr. Juriaan Galavazi

Bewustwording is belangrijk

In plaats van symptomen te onderdrukken, pleit Dr. Juriaan voor bewustwording en zelfonderzoek. Door de signalen van ons lichaam serieus te nemen en de onderliggende emotionele oorzaken te begrijpen, kunnen we een weg naar herstel vinden. Het vraagt om het durven aangaan van ongemakkelijke gevoelens en het herstellen van de verbinding tussen hoofd en lichaam.

Herstel de verbinding

Kortom, de prijs die we betalen voor het onderdrukken van onze gevoelens is hoog: niet alleen verlies van authenticiteit, maar ook een impact op onze gezondheid die dieper gaat dan we ons vaak realiseren. Het herstellen van deze verbinding vraagt om moed, bewustwording en de erkenning dat ons lichaam wellicht slimmer is dan ons hoofd!

Lees meer over gezondheid:



Van klacht naar kans

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔


Van klacht naar kans

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔