Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl

5 / 5. 1

Koudetraining: zo word je de fitste versie van jezelf

Koudetraining is een hele krachtige tool die vele bewezen voordelen heeft. Vooral Wim Hof heeft op dit gebied baanbrekend werk verricht.

Door Nanneke Schreurs

Vasculaire fitheid

De fitste versie van jezelf worden begint misschien wel bij vasculaire fitheid. Dit zal je misschien niet direct bekend in de oren klinken en toch vormt het de basis van zowel een gezond, sterk en fit lijf als een sterke, flexibele mind: vasculaire fitheid.

In ons lijf bevindt zich wel honderdduizend kilometer aan aders, slagaders en haarvaten; ons vasculaire systeem. Hierin bevinden zich kleine spiertjes die als reactie op temperatuurverschillen kunnen vernauwen of verwijden. Dit alles met het doel om onze kerntemperatuur op 37 graden Celcius te houden. Dit is van levensbelang aangezien je al onderkoeld raakt wanneer je kerntemperatuur al 2-3 graden lager is. Bij een daling van meer dan 3 graden lukt het je lichaam niet meer op te warmen en is het gedaan.

Het vasculaire systeem verwijdt en vernauwt zich dus zodat we beschermd zijn tegen hitte of koude. Die allerkleinste spiertjes train je onder andere door koude training.

Een betere verbranding door meer (bruin) vet

Het vermogen om in alle omstandigheden je lichaamstemperatuur op peil te houden is essentieel. Een goede manier om dat te doen is door meer bruin vetweefsel aan te maken. Witte vetcellen bevatten hoofdzakelijk vet; te veel van dit vet veroorzaakt ontstekingen, een hoge bloeddruk, een verstoorde bloedsuikerspiegel door een verminderde insulinegevoeligheid. Bruine vetcellen bevatten vele mitochondriën (kleine energiefabriekjes) en zorgen onder andere voor het warmhouden van je lichaam en… verhogen je verbranding. Wat wil je nog meer?

Als baby bestaat 5 procent van je lichaamsgewicht uit bruin vet om ervoor te zorgen dat je niet te snel onderkoeld raakt. Wanneer je net geboren bent heb je nog niet de mogelijkheid om je warm te houden door te rillen en klappertanden. Je bruine vetweefsel is er dan om je warm te houden.

Lange tijd werd gedacht dat bruin vet bij het ouder worden vanzelf verdween, omdat je het als volwassene niet meer nodig zou hebben. Dat volwassenen bruin vet hebben werd pas een aantal jaren geleden, per ongeluk, ontdekt. Artsen deden onderzoek naar kanker en zagen tijdens een scan donkere plekken rond de sleutelbeenderen. Die donkere plekken bleken bruine vetcellen te zijn. Sindsdien is er heel veel onderzoek gedaan en ontdekte men dat de hoeveelheid bruin vet vermindert naarmate we ouder worden; de hoeveelheid die we hebben verschilt per persoon. Wim Hof (The IceMan) bijvoorbeeld, heeft volgens één van de professoren die hem onderzocht, heel veel bruin vet. Mensen met overgewicht blijken minder tot helemaal geen bruin vet meer te hebben.

Hoe kun je je bruine vet vermeerderen?

1. Door blootstelling aan kou

Als je het zo koud krijgt dat je gaat rillen sturen de hersenen het bruine vet aan dat overgaat tot vetverbranding. Dus trotseer die kou; zet de thermostaat in de winter eens lager (heeft ook meteen positieve gevolgen voor je energierekening) en ga koud douchen!

2. Sporten

Wanneer je je spieren activeert maakt je lichaam het hormoon irisine aan. Dit hormoon zorgt voor de omzetting van wit vet naar bruin vet. Maar niet alleen een gezonder hart- en vatenstelsel, verbetering van je thermoregulatie en een betere vetverbranding zijn het gevolg. Er zijn nog veel meer gezondheidsvoordelen zoals:

  • Een betere stressbestendigheid
  • Sterkere mindset
  • Verhoging van je weerstand; het versterkt je immuunsysteem
  • Mooiere huid
  • Door koudetraining leer je beter omgaan met temperatuurschommelingen; je thermoregulatie verbetert.
  • Je voelt je fitter en energieker
  • Je stofwisseling versnelt
  • Overgangsklachten zoals opvliegers verminderen
  • Het versterkt je immuunsysteem

Ben je overtuigd van de voordelen, maar weet je niet hoe je moet beginnen? Je hebt geen ijsbad nodig om al die voordelen te ervaren, begin rustig.

Hoe?

Besluit in de ochtend je warme douche eens met lauw water en werk ernaar toe dat je uiteindelijk je douchebeurt eindigt met 30 seconden koud water. Je hoeft niet direct onder koud water te gaan staan. Start met warm water en draai dan het water steeds iets kouder. Ga eerst met de straal over je voeten en handen en werk dan naar je hart toe. Neem de tijd en blijf ademen. Eindig in ieder geval wel met koud – je gaat dus niet weer terug van koud naar warm.

Op zoek naar meer tips voor koudetraining? En meer informatie en adviezen voor de fitste versie van jezelf? In haar boek Fit Fab 40 presenteert Nanneke Schreurs 10 stappen om met de juiste aanpassingen in voeding, training en leefstijl ook na je 40ste fit en slank door het leven te gaan. Nanneke is voedingsdeskundige, orthomoleculair therapeut en personal trainer. Zij publiceerde eerder Fit vega(n) Food en Intermittent Fasting en ontwikkelde recepten voor Faya Lourens en Vivian Reijs.



Fit Fab 40

Meer tips voor de fitste versie van jezelf?

  • Word de fitste versie van jezelf
  • Leer hoe je ook na je veertigste in 10 stappen fit en slank door het leven kunt gaan
  • Over voeding, training en leefstijl: praktische tips, oefeningen en lekkere, makkelijke én snelle recepten
Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔


Fit Fab 40

Meer tips voor de fitste versie van jezelf?

  • Word de fitste versie van jezelf
  • Leer hoe je ook na je veertigste in 10 stappen fit en slank door het leven kunt gaan
  • Over voeding, training en leefstijl: praktische tips, oefeningen en lekkere, makkelijke én snelle recepten
Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔