0 / 5. 0

5 principes voor een makkelijk leven

Door Frank Bruining

Na een moeilijke periode in zijn eigen leven ging coach Frank Bruining in de leer bij de sjamanen in het Andesgebergte. Hij leerde er vijf principes, en bij thuiskomst ontdekte hij dat deze sjamanistische en natuurlijke principes stand houden in het nuchtere Nederland. 

Ik wil de kennis en ervaring die ik heb opgedaan graag delen met andere mensen. Met behulp van deze vijf principes die ik leerde van de sjamanen in Peru, geloof ik dat het geluk dat ik heb gevonden voor iedereen mogelijk is.

1. Kawsay

Kawsay betekent dat alles uit levende energie bestaat en dat alles met alles verbonden is.
Kawsay is een overkoepelend principe voor alle andere vier principes.
Kawsay nodigt je uit om met respect voor het leven te leven.
Omdat je weet dat alles steeds gecreëerd wordt en dat jij onderdeel bent van deze dynamische creatie, ga je met steeds meer respect leven.

Lees ook:
Meditatie: tips om te starten én vol te houden

2. Ayni

Ayni betekent dat de energie altijd in evenwicht is.
Alle energie, alle levende energie is altijd in evenwicht. Dat is niet positief, maar ook niet negatief, maar het enige dat wij kunnen doen is meebewegen in dat evenwicht.
Vanuit dit principe leer je aanvoelen wanneer jij of je omgeving uit dat evenwicht raakt en hoe je daarin mee kunt bewegen.

3. Yachay

Yachay is wijsheid vanuit de directe ervaring.
Om mee te kunnen bewegen met de directe ervaring van je ware natuur moet je loskomen van oude denkbeelden over wie je zou moeten zijn, en van andere overtuigingen die niet echt op de werkelijkheid gebaseerd zijn, maar eerder ontstaan zijn vanuit vroegere ervaringen.
Dit principe staat voor wijsheid; wijsheid vanuit je ware natuur.
Yachay maakt het makkelijker om mee te bewegen in dat evenwicht, in ayni en binnen kawsay.

4. Munay

Munay is de onvoorwaardelijke liefde voor de verbinding met alles en iedereen.
En met munay ontstaat de verwondering; de verwondering over de schoonheid om je heen. Je gaat schoonheid zien in de allerkleinste details van je leven. En dan kun je niet anders dan liefde voelen.
Munay is niet romantisch, niet emotioneel, maar komt echt vanuit een diepe verbinding tussen jezelf en alles en iedereen.
Munay is een soort compassievol weten vanuit je hart.

5. Llankay

Llankay betekent de juiste actie, los van resultaat.
De vier voorgaande principes creëren een beweging van binnen naar buiten, en bij llankay kom je dan vanzelf in actie.
Je gaat vanuit je hart de dingen doen die echt belangrijk voor je zijn omdat jij er blij van wordt en omdat je een bijdrage aan het geheel levert.
Het gaat vanzelf; je doet het niet voor het resultaat.

Voor mij vormen deze vijf principes een leerproces; een ontdekkingstocht waarin je telkens laagjes van jezelf afpelt. Je leert jezelf, je ware natuur, kennen. Wanneer jij naar je ware natuur leeft, heeft dat automatisch een effect op anderen; op de mensen in je gezin, op je vrienden en zelfs op je huisdieren.

Met andere woorden: als jij doet waar je blij van wordt, dan nodig je anderen automatisch uit om ook blij te zijn en om te doen wat zij leuk vinden.

Ik denk dat iedereen (ja, jij ook) een ongekend potentieel heeft en ik hoop dat ik je met behulp van deze vijf principes uit de Andes vanuit stilte in het juiste evenwicht kan laten komen zodat je leven makkelijker wordt.

Ook op zoek naar meer ontspanning en tevredenheid? Frank Bruining laat in Ik kan alles, dus jij ook zien dat het niet moeilijk hoeft te zijn om met jezelf in balans te zijn. Met vijf principes uit de natuur die gaan over energie en ervaring ontdek je de natuurlijke flow van jouw bestaan. Je leert zien dat juist meer rust en minder moeten en doen jou brengen naar geluk. Makkelijk te lezen, met herkenbare voorbeelden en praktische oefeningen.Ik kan alles, dus jij ook

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

  • Leer dat je alles kunt en ervaar ontspanning en tevredenheid
  • Alles over de vijf principes voor een makkelijk leven van de sjamanen in de Andes
  • Helder en begrijpelijk, vol voorbeelden, ervaringen en oefeningen
Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔


Ik kan alles, dus jij ook

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

  • Leer dat je alles kunt en ervaar ontspanning en tevredenheid
  • Alles over de vijf principes voor een makkelijk leven van de sjamanen in de Andes
  • Helder en begrijpelijk, vol voorbeelden, ervaringen en oefeningen
Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔