Tortilla met aardappels, spek en paprika

Tortilla met aardappels, spek en paprika

Het recept voor deze tortilla komt uit het boek Fast, fresh and unbelievably delicious van voedingsjournalist, voedingscriticus, receptschrijver en televisiepersoonlijkheid (MasterChef Australia) Matt Preston.

Over dit recept schrijft hij: “De Spaanse omelet (tortilla in het Spaans) was er al voor de Italiaanse frittata. Hij stamt uit de tijd van zwart-wittelevisie, waarin ‘grillen’ inhield dat je je eten ónder een vlam of gloeiende elektrische elementen moest leggen… Tegenwoordig grillen we met onderwarmte, meestal op de barbecue. Maar wat onveranderd is gebleven aan dit recept, is dat je de bovenkant van je omelet onder een superhete grill afmaakt.”

Ingrediënten tortilla met aardappels, spek en paprika

  • 3 aardappels
  • zeezout
  • versgemalen zwarte peper
  • 3 el olijfolie
  • 1 rode ui, in vieren en daarna in plakjes gesneden
  • 6 dikke plakken ontbijtspek, in stukjes van 5 cm
  • 1 kleine rode paprika, in reepjes
  • 1 kleine groene paprika, in stukjes
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 grote groene chilipeper, fijngehakt
  • 9 verse scharreleieren
  • 2 el slagroom
  • een handvol fijngehakte koriander, voor het garneren
  • 100 g kaas, bij voorkeur manchego, maar andere kaas is ook goed

Bereidingswijze

  • Schil de aardappels, snijd ze in blokjes van circa 1 x 1 cm en bestrooi ze met zout en peper.
  • Doe de olijfolie in een grote, zware antiaanbakpan die ook nog ovenvast is en verhit de olie op middelhoog vuur. Voeg de blokjes aardappel toe, schep ze even om, voeg 1 eetlepel water toe en dek de pan af. Bak/stoof de aardappels 5 minuten. Voeg de ui toe en dek de pan weer 10 minuten af. Verwarm alles tot de aardappels zacht beginnen te worden, maar niet verkleurd zijn. Neem het deksel van de pan.
  • Doe het ontbijtspek, de paprika’s, fijngehakte knoflook en chilipeper in de pan. (Laat de chili achterwege als er kleine kinderen mee-eten.) Schep alles even om en roerbak het geheel tot de aardappels zacht zijn en de rest van de ingrediënten gaar is.
  • Verwarm de ovengrill voor op de op een na hoogste stand.
  • Breek de eieren boven een mengkom en klop de slagroom er met een garde of vork door. Schenk het eiermengsel gelijkmatig over het aardappel-uienmengsel en bak de omelet 4 minuten, tot de zijkant loskomt van de pan als je er met een mes op drukt. Zet de pan onder de grill tot de bovenkant gaar is. Laat de eieren niet te gaar worden.
  • Neem de pan uit de oven, leg een groot bord of een schone houten snijplank op de bovenkant en keer de pan om zodat de omelet op het bord of de plank komt te liggen. Je kunt hem ook direct uit de pan serveren.
  • Garneer de omelet naar wens met wat fijngehakte koriander en geraspte kaas. Dat zou ik doen althans. Een rigide foodstylist zou zich daar uiteraard niet aan wagen.

Tip

Houd voor het beste resultaat alles zo ‘Spaans’ mogelijk. Spaanse manchego uit La Mancha is erg lekker, zeker als je nog wat gegrilde chorizo over de omelet strooit. Deze pikante kaas en pittige worst gaan prachtig samen.

Zo ziet dit recept eruit in het boek

Bekijk meer pagina’s uit dit boek in het gratis inkijkexemplaar.

Ook gezonder eten?

Op zoek naar de lekkerste recepten en betrouwbare informatie? Mis onze gratis nieuwsbrief dan niet en meld je nu aan!

Inkijkexemplaar van

€ 24.99