Toast met gerookte geitenkaas
- 4
- voorbereiding 2 uur, bereiding 5 minuten
- Jord Althuizen
- Bijgerecht, Voorgerecht
- BBQ
Ingrediënten toast met gerookte geitenkaas
- 240 g zachte geitenkaas
- GEROOKTE-TOMATENJAM
- 250 g tomaten, gehalveerd, zaadlijsten verwijderd
- 2 g gelatinepoeder
- 10 ml lauwwarm water
- ½ teen knoflook, zeer fijn gehakt
- 10 ml champagneazijn
- 20 g suiker
- SINAASAPPEL-PETERSELIEDRESSING
- 100 g yoghurtdressing (ready made)
- 15 g bladpeterselie, fijngehakt
- 25 ml sinaasappelsap
- zout
- versgemalen zwarte peper
- AFMAKEN/GARNERING
- 4 sneden witbrood, getoast
- grof zeezout
- versgemalen zwarte peper
- 1 sinaasappel, in partjes, zonder vlies
- takjes shiso purple cress
Verder nodig
- 1 handje kersenrookhoutsnippers
- gasbrander
- BBQ voor indirect grillen
- blender
- spuitzak
Bereidingswijze
- GEITENKAAS Verkruimel de geitenkaas in een diepe bak. Maak met aluminiumfolie een klein bakje, vul dat met kersenrookhoutsnippers en zet dit in de bak met geitenkaas. Steek met een gasbrander de rookhoutsnippers aan, laat kort ontbranden en blaas uit zodat de snippers gaan smeulen en er rook ontstaat. Dek vervolgens de bak zo snel mogelijk af met aluminiumfolie, zodat er geen rook kan ontsnappen en de geitenkaas de rook kan opnemen. Laat circa 5 minuten staan. Herhaal dit zes keer. Roer de geitenkaas iedere keer om, zodat de kaas aan alle kanten de rooksmaak kan opnemen.
- GEROOKTE-TOMATENJAM Bereid een BBQ met kersenrookhoutsnippers voor op indirect grillen en verhit deze tot een temperatuur van 110 °C is bereikt. Rook de tomaten circa 20-30 minuten tot ze zacht geworden zijn en een goed rookaroma hebben. Week de gelatine ondertussen in het lauwwarme water. Doe de tomaten met de fijngehakte knoflook en champagneazijn in een blender en pureer samen met de geweekte gelatine. Laat de suiker in een pan karamelliseren tot hij goudbruin is en blus af met het tomatenmengsel. Roer alles goed door elkaar, laat 5 minuten sudderen en laat de tomatenjam in de koeling opstijven.
- SINAASAPPEL-PETERSELIEDRESSING Meng de yoghurtdressing met de fijngehakte peterselie en het sinaasappelsap en breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.
- AFMAKEN Leg de sneetjes getoast brood op vier borden. Verdeel de gerookte geitenkaas over het brood en bestrooi licht met grof zeezout en versgemalen zwarte peper. Spuit met een spuitzak dopjes tomatenjam op het bord en druppel de sinaasappel-peterseliedressing eromheen. Garneer met sinaasappelpartjes en blaadjes shiso purple.
Kijk voor meer recepten op www.gezondaantafel.nl
Het recept voor deze toast met gerookte geitenkaas komt uit het boek Black Smoke van barbecuekoning Jord Althuizen en horecaondernemer Kasper Stuart.
Zo ziet dit recept eruit in het boek
Inkijkexemplaar van
Dit artikel is gebaseerd op dit boek
- Maak écht indruk met de BBQ!
- Blow-your-socks-off recepten voor grill of smoker en award winning cocktails van Belgiums Best Bartenders
- Plus een goede dosis Tasty Travels en alle need-to-knows om thuis te vlammen